KÖZÖSSÉG
A Rovatból

98 éves a legnagyobb amerikai civil madármentő, aki 40 ezer kékmadarat nevelt fel

Közel 350 kis házával könnyen lehet, hogy ő Idaho állam legnagyobb ingatlantulajdonosa. Ám minden lakóhelyet szigorúan rászorulóknak tart fenn.

Link másolása

Al Larson majdnem átlagosnak mondható amerikai állampolgár. 1922-ban született Idaho állam fővárosa, Boise mellett, szolgált a II. világháborúban, majd hazatérve családot alapított, és 1978-ig egy fatelepen dolgozott. Ekkor nyugdíjba ment - és élete innentől tér el egy átlag amerikai kisnyugdíjasétól. Dönthetett volna a passzív öregkor mellett, ám ő élete utolsó évtizedeit teljes mértékben hobbijának, egy igen nemes cselekedetnek szánja:

minden szabadidejében madárházakat épít egy veszélyeztetett madárfajnak,

a magyarul “amerikai barázdabillegetőként” is emlegetett kékmadaraknak. (Az elnevezés a hímek gyönyörű kék színű fej-, hát- és szárnytollára utal.)null

A bluebird, azaz a kékmadár

 

Larson úr gyerekkora óta kedveli a kékmadarakat. Mindig is szerette szabadidejét a természetben tölteni, így adta magát, hogy nyugdíjas korában aktív és “madaras” hobbit válasszon magának. Bár ő úgy fogalmaz: igazából nem ment nyugdíjba, csak hivatást váltott.

Több mint negyven év alatt túl van a 350. apró házikóján, de még mindig aktív,

98. életévét betöltve sem lankad lelkesedése. Még néhány éve is évi 5000 mérföldet utazott, hogy ellenőrizze a madárházakat. Mindig tart magánál szerszámokat, hogy amennyiben problémát lát valamelyik ház körül, lelkiismeretes gondnokként helyrehozza azt.

”Minden élő teremtménynek épp annyi joga van az élethez, mint akár nekem”

- vallja, és komolyan is veszi hitvallását. Becslések szerint eddig közel 40 ezer madarat nevelt fel, főként Idaho délnyugati részén, ami által az amerikai kékmadár újra erős populációt mondhat magáénak. A 19. században ugyanis az európai seregélyek és verebek elkezdték kiszorítani természetes élőhelyükről az őshonos madarakat. Nem segített a populáción a mára már betiltott DDT-rovarméreg sem - óvatos becslések szerint is százával haltak meg miatta kékmadarak az 1970-es években. A vesztésre álló meccset a faj valószínűleg nem tudta volna megnyerni az elkötelezett idahoi madármentő tevékenysége nélkül.

Al Larson
Al Larson "Bluebird Man"

Természetesen nem mindent végez egyedül. Hozzá hasonló lelkes amatőrök segítik időnként munkáját, a házikók felmérését, a madarak ellenőrzését.

Félő azonban, hogy idővel egyre kevesebben érdeklődnek majd a kékmadármustra iránt,

és Larson után már nem lesz, aki ilyen lelkesedéssel viselje gondját a madaraknak.

Al Larson tevékenységét nem pusztán saját szórakoztatására végzi: adatait megosztja a Boise-i állami egyetemmel, egy marylandi madárgyűrűző laboratóriummal, de bárki mással is, akinek szüksége lehet az adatokra. Így civil környezetvédőként is sokat tesz a tudományos kutatások előre mozdításáért.

”Van bennem egy kíváncsiság, egy szenvedély a vadvilág iránt. Olyasmi ez nekem, mint a vallás”

- vallja magáról Larson.

A tündérmese azonban sajnos nem tökéletes. Van olyan tényező, amivel még egy Larson-féle fanatikus sem tud mit kezdeni: az éghajlatváltozás. Szakértők szerint

a klímaváltozás közel 73%-kal csökkenti a faj állományát,

és a csökkenés nagy része Idaho állam területére esik. Néhány módszer már van a kutatók tarsolyában: az már biztosnak látszik, hogy Larson kedves kis fa etetőit hamarosan más, a szélsőséges éghajlati viszonyoknak jobban ellenálló anyagra kell cserélni. Azt azonban minden tudós kiemeli, hogy az ő elkötelezett munkája nélkül szinte lehetetlen volna a változásokat felmérni és a szükséges intézkedéseket előkészíteni.Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET: