KÖZÖSSÉG
A Rovatból

6 nő, akik már a 19. században is éltek

Hihetetlen, de máig élnek olyanok köztünk, akik még az 1800-as években látták meg a napvilágot. A hosszú élet titkáról meséltek.

Link másolása

Belegondoltatok, hogy már 15 év telt el, mióta beléptünk a 21. századba? És mi a helyzet azokkal, akik 115 év alatt már két századváltást is megéltek? Igen, vannak ilyenek: féltucat nő él ugyanis jelenleg a Földön, akik még látták a 20. század hajnalát. De mi a története ezeknek a rendkívüli nőknek, akiknek sikerült a 19. század végétől egészen a mai napig velünk maradniuk?idosek1

Név: MISAO OKAWA

Ország: Japán

Születésnap: 1898. március 5.

Misao Okawa az ellenőrzött adatok alapján jelenleg a legidősebb nő a világon, és a valaha élt legidősebb nő Japánban. Idén márciusban ünnepelte 116. születésnapját. Okawa, aki egy idősek otthonában él Osaka­ban, akkor született, amikor még Viktória királynő ült Anglia trónján, és javában dúlt a spanyol-­amerikai háború. 83 éve özvegy, ugyanis a férje még 1931-­ben meghalt. Mik az ő titkai a hosszú élethez? Jó gének, sok alvás, testmozgás (rendszeres guggolásokat csinált még 102 évesen is), és sushi. „Egyél, aludj, és hosszú életet fogsz élni” ­- mondta Okawa.

„Mrs. Okawa háromszor étkezik egy nap, és mindig alszik 8 órát.” ­- mondta annak az idősek otthonának az igazgatója, ahol a világ legidősebb nője töltötte az elmúlt 18 évét. Okawa 1919-­ben ment férjhez, három gyermeke született,­ akik közül kettő még mindig él - mindketten a 90-­es éveikben járnak. Rajtuk kívül még négy unokája és hat dédunokája van.idosek2

Név: GERTRUDE WEAVER

Ország: USA

Születésnap: 1898. július 4.

Az Okawá­t korban követő hölgy neve Gertrude Weaver, ő Amerika legidősebb nője. Gertrude 1915­-ben házasodott meg, négy gyermeke született, akik közül egy fia él, most a 90­-es éveiben jár. A Time magazin szerint Weaver heti elfoglaltságai között van a manikűrözés, a Biblia tanulmányozása, és kerekesszék tánc is, amit heti háromszor csinál. „Kerekesszékkel táncolunk,mivel nem tudunk felállni többé” ­ - mondta Weaver, akit egyébként rendszeresen látogatnak a barátai és unokája, a 78 éves Gradie Welch. „Ő egy nagyon szerető és jószívű nagymama” -­ mondta az unoka Gertrude-­ról.

Arra a kérdésre, hogyan élt meg ilyen hosszú kort, elmondta, a kulcs a kedvesség. „Bánj olyan jól másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak”­ - nyilatkozta a Time-­nak. Azt mondja, az erős hit is segít. „Követned kell Istent. Senki mást ne kövess, csak Őt. Légy engedelmes, tartsd be a törvényeket és ne aggódj semmi miatt. Én követtem őt hosszú éveken át, és még mindig nem fáradtam bele.”idosek3

Név: JERALEAN TALLEY

Ország: USA

Születésnap: 1899. május 23.

Ez év elejéig, míg be nem bizonyosodott, hogy Gertrude Weaver a legidősebb asszony Amerikában, Jeralean Talley volt nyilvántartva így, és mint a második legidősebb nő a Földön. Eredeti nevén Jerelean Kurtz egy 11 gyermekes családban született Montrose­ban. Korai éveit egy farmon töltötte gyapot- és mogyorószedéssel. Jobb gazdasági lehetőségek miatt 1935-­ben Inkster­be költözött. Itt hozzáment Alfred Talley­hez, akitől egy gyermeke született, Thelma. Három unokája, tíz dédunokája és négy ükunokája van.

Lánya szerint Talley hosszú életének titka, az aktivitás. Egészen a közelmúltig rendszeresen játszott kaszinókban, 104 éves koráig bowlingozott, és ő maga nyírta a füvet még 105 évesen is. Ezenkívül minden évben horgásztúrára megy egy barátjával. „Vicces, nagyon jó a közelében lenni. És nagyon szeret enni.”­ - nyilatkozta Talley 23 éves ükunokája, aki azt is elmondta, hogy Talley mama tanította meg őt az Arany Szabály szerint élni, vagyis arra, hogy bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. ­Ez az ő életfilozófiája is.idosek4

Név: SUSANNAH MUSHATT JONES

Ország: USA

Születésnap: 1899. július 6.

Az Alabama­ban született, szintén 11 gyerekes családban felnőtt „Miss Susie” Mushatt Jones 1923-­ban költözött New Yorkba, ahol mind a mai napig él. Miután leérettségizett egy alabama­i magániskolában, a szüleinek nem volt pénze a főiskolára, ezért költözött New Yorkba, a harlemi reneszánsz korai szakaszában. Ő is megházasodott, de elvált, gyereke pedig nem született. Gazdagabb családok gyerekeire vigyázott 1965- ­ös nyugdíjba vonulásáig.

„Nagyon kedves nő, aki élvezi az életet” - ­mesélte Lavilla Watson, Jones unokahúga. Watson azt is elmondta, hogy nagynénje, aki immár 12 éve vak, segített neki és nővéreinek főiskolára menni. „Azt akarja, hogy mindenki menjen főiskolára” ­ mondta. Egy másik unokahúga, Selbra szerint Jones bőkezű volt családjával, viszont egyik gyengéje a fehérneműk voltak, amire sosem sajnálta a pénzt.” Egy alkalommal, amikor EKG­-ra ment, az orvosok és nővérek meglepődtek, miután meglátták rajta a csinos fehérneműjét. Erre ő csak ennyit mondott: ”Soha nem lehetsz túl öreg ahhoz, hogy divatos cuccokat hordj”. Soha nem dohányzott, se nem ivott, de az étkezése korántsem volt egészséges. Unokahúga szerint szereti a barbeque­t, a szalonnát, és ha bármelyiket is elveszed tőle, szemrehányást fog tenni.idosek5

Név: BERNICE MADIGAN

Ország: USA

Születésnap: 1899. július 24.

Bár Bernice Madigan a 19. században született, képes lépést tartani a 21.századi technológiával. Fent van Twitteren és Facebookon is. Utóbbi oldalon egy korábbi bejegyzéséből kiderül, hogy a portál nem engedte neki kiválasztani a születési évét, ezért a legkorábbi lehetséges évet, 1905-öt jelölte be. 1918-­ban költözött Washingtonba, ahol 90 évig élt. Itt találkozott férjével, Paul­lal, akivel 50 évig voltak házasok.

A Boston Globe cikke alapján Madigan azt mondta barátainak, a hosszú életének egyszerű képlete: gyereknélküliség, stressznélküliség, és egy kiskanál méz mindennap. Minden reggelét egy gofrival, azon banánnal és mézzel, fánkkal és egy csésze kávéval kezdi. Szeret tévét nézni, olvasni és rejtvényt fejteni. ­ „Ő még mindig nagyon éleseszű, ami lenyűgöző ebben a korában” - mondta róla egy szomszédja.idosek6

Név: EMMA MORANO

Ország: Olaszország

Születésnap: 1899. november 29.

Európa legidősebb élő asszonya, Emma Morano alig egy hónappal a XIX. század vége előtt született. Hihetetlenül hangzik, de még mindig egymagában él Észak-­Olaszországban, önállóan gondoskodik magáról és a házáról. Morano volt az első gyermek nyolc testvére közül, akiket egyébként mind túlélt. 1926­-ban ment férjhez, egy gyermeke született, aki alig 6 hónapos korában elhunyt. Ezt követően különköltöztek férjével, de soha nem váltak el. Nyugdíjba vonulása előtt egy bentlakásos iskolában dolgozott, egészen 75 éves koráig.

Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú életének titka, először a naponta ivott, saját készítésű brandy­jét említette. Szerinte fontos szerepet játszanak az étkezési szokásai is – beleértve egy nyers tojást minden nap. „Reggelire kétszersültet eszem, tejjel vagy vízzel, aztán eszem két tojást, egy nyerset és egy főttet, ahogyan az orvos ajánlotta, amikor 20 éves voltam. Ebédre tésztát eszem darált hússal, vacsorára pedig csak egy pohár tejet iszom.” A hosszú élet másik fontos tényezője szerinte az alvás: mindennap este 7-kor fekszik és reggel 6 óra előtt kel.

(Via USA Today)

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk