KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

6 nő, aki bombabiztosan tudja a hosszú élet titkát

És nekik nyugodtan hihetünk, hiszen az 1800-as években születtek.

Link másolása

Belegondoltatok, hogy már 15 év telt el, mióta beléptünk a 21. századba? És mi a helyzet azokkal, akik 115 év alatt már két századváltást is megéltek? Igen, vannak ilyenek: féltucat nő él ugyanis jelenleg a Földön, akik még látták a 20. század hajnalát. De mi a története ezeknek a rendkívüli nőknek, akiknek sikerült a 19. század végétől egészen a mai napig velünk maradniuk?idosek1

Név: MISAO OKAWA

Ország: Japán

Születésnap: 1898. március 5.

Misao Okawa az ellenőrzött adatok alapján jelenleg a legidősebb nő a világon, és a valaha élt legidősebb nő Japánban. Idén márciusban ünnepelte 116. születésnapját. Okawa, aki egy idősek otthonában él Osaka­ban, akkor született, amikor még Viktória királynő ült Anglia trónján, és javában dúlt a spanyol-­amerikai háború. 83 éve özvegy, ugyanis a férje még 1931-­ben meghalt. Mik az ő titkai a hosszú élethez? Jó gének, sok alvás, testmozgás (rendszeres guggolásokat csinált még 102 évesen is), és sushi. „Egyél, aludj, és hosszú életet fogsz élni” ­- mondta Okawa.

„Mrs. Okawa háromszor étkezik egy nap, és mindig alszik 8 órát.” ­- mondta annak az idősek otthonának az igazgatója, ahol a világ legidősebb nője töltötte az elmúlt 18 évét. Okawa 1919-­ben ment férjhez, három gyermeke született,­ akik közül kettő még mindig él - mindketten a 90-­es éveikben járnak. Rajtuk kívül még négy unokája és hat dédunokája van.idosek2

Név: GERTRUDE WEAVER

Ország: USA

Születésnap: 1898. július 4.

Az Okawá­t korban követő hölgy neve Gertrude Weaver, ő Amerika legidősebb nője. Gertrude 1915­-ben házasodott meg, négy gyermeke született, akik közül egy fia él, most a 90­-es éveiben jár. A Time magazin szerint Weaver heti elfoglaltságai között van a manikűrözés, a Biblia tanulmányozása, és kerekesszék tánc is, amit heti háromszor csinál. „Kerekesszékkel táncolunk,mivel nem tudunk felállni többé” ­ - mondta Weaver, akit egyébként rendszeresen látogatnak a barátai és unokája, a 78 éves Gradie Welch. „Ő egy nagyon szerető és jószívű nagymama” -­ mondta az unoka Gertrude-­ról.

Arra a kérdésre, hogyan élt meg ilyen hosszú kort, elmondta, a kulcs a kedvesség. „Bánj olyan jól másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak”­ - nyilatkozta a Time-­nak. Azt mondja, az erős hit is segít. „Követned kell Istent. Senki mást ne kövess, csak Őt. Légy engedelmes, tartsd be a törvényeket és ne aggódj semmi miatt. Én követtem őt hosszú éveken át, és még mindig nem fáradtam bele.”idosek3

Név: JERALEAN TALLEY

Ország: USA

Születésnap: 1899. május 23.

Ez év elejéig, míg be nem bizonyosodott, hogy Gertrude Weaver a legidősebb asszony Amerikában, Jeralean Talley volt nyilvántartva így, és mint a második legidősebb nő a Földön. Eredeti nevén Jerelean Kurtz egy 11 gyermekes családban született Montrose­ban. Korai éveit egy farmon töltötte gyapot- és mogyorószedéssel. Jobb gazdasági lehetőségek miatt 1935-­ben Inkster­be költözött. Itt hozzáment Alfred Talley­hez, akitől egy gyermeke született, Thelma. Három unokája, tíz dédunokája és négy ükunokája van.

Lánya szerint Talley hosszú életének titka, az aktivitás. Egészen a közelmúltig rendszeresen játszott kaszinókban, 104 éves koráig bowlingozott, és ő maga nyírta a füvet még 105 évesen is. Ezenkívül minden évben horgásztúrára megy egy barátjával. „Vicces, nagyon jó a közelében lenni. És nagyon szeret enni.”­ - nyilatkozta Talley 23 éves ükunokája, aki azt is elmondta, hogy Talley mama tanította meg őt az Arany Szabály szerint élni, vagyis arra, hogy bánj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak. ­Ez az ő életfilozófiája is.idosek4

Név: SUSANNAH MUSHATT JONES

Ország: USA

Születésnap: 1899. július 6.

Az Alabama­ban született, szintén 11 gyerekes családban felnőtt „Miss Susie” Mushatt Jones 1923-­ban költözött New Yorkba, ahol mind a mai napig él. Miután leérettségizett egy alabama­i magániskolában, a szüleinek nem volt pénze a főiskolára, ezért költözött New Yorkba, a harlemi reneszánsz korai szakaszában. Ő is megházasodott, de elvált, gyereke pedig nem született. Gazdagabb családok gyerekeire vigyázott 1965- ­ös nyugdíjba vonulásáig.

„Nagyon kedves nő, aki élvezi az életet” - ­mesélte Lavilla Watson, Jones unokahúga. Watson azt is elmondta, hogy nagynénje, aki immár 12 éve vak, segített neki és nővéreinek főiskolára menni. „Azt akarja, hogy mindenki menjen főiskolára” ­ mondta. Egy másik unokahúga, Selbra szerint Jones bőkezű volt családjával, viszont egyik gyengéje a fehérneműk voltak, amire sosem sajnálta a pénzt.” Egy alkalommal, amikor EKG­-ra ment, az orvosok és nővérek meglepődtek, miután meglátták rajta a csinos fehérneműjét. Erre ő csak ennyit mondott: ”Soha nem lehetsz túl öreg ahhoz, hogy divatos cuccokat hordj”. Soha nem dohányzott, se nem ivott, de az étkezése korántsem volt egészséges. Unokahúga szerint szereti a barbeque­t, a szalonnát, és ha bármelyiket is elveszed tőle, szemrehányást fog tenni.idosek5

Név: BERNICE MADIGAN

Ország: USA

Születésnap: 1899. július 24.

Bár Bernice Madigan a 19. században született, képes lépést tartani a 21.századi technológiával. Fent van Twitteren és Facebookon is. Utóbbi oldalon egy korábbi bejegyzéséből kiderül, hogy a portál nem engedte neki kiválasztani a születési évét, ezért a legkorábbi lehetséges évet, 1905-öt jelölte be. 1918-­ban költözött Washingtonba, ahol 90 évig élt. Itt találkozott férjével, Paul­lal, akivel 50 évig voltak házasok.

A Boston Globe cikke alapján Madigan azt mondta barátainak, a hosszú életének egyszerű képlete: gyereknélküliség, stressznélküliség, és egy kiskanál méz mindennap. Minden reggelét egy gofrival, azon banánnal és mézzel, fánkkal és egy csésze kávéval kezdi. Szeret tévét nézni, olvasni és rejtvényt fejteni. ­ „Ő még mindig nagyon éleseszű, ami lenyűgöző ebben a korában” - mondta róla egy szomszédja.idosek6

Név: EMMA MORANO

Ország: Olaszország

Születésnap: 1899. november 29.

Európa legidősebb élő asszonya, Emma Morano alig egy hónappal a XIX. század vége előtt született. Hihetetlenül hangzik, de még mindig egymagában él Észak-­Olaszországban, önállóan gondoskodik magáról és a házáról. Morano volt az első gyermek nyolc testvére közül, akiket egyébként mind túlélt. 1926­-ban ment férjhez, egy gyermeke született, aki alig 6 hónapos korában elhunyt. Ezt követően különköltöztek férjével, de soha nem váltak el. Nyugdíjba vonulása előtt egy bentlakásos iskolában dolgozott, egészen 75 éves koráig.

Arra a kérdésre, hogy mi a hosszú életének titka, először a naponta ivott, saját készítésű brandy­jét említette. Szerinte fontos szerepet játszanak az étkezési szokásai is – beleértve egy nyers tojást minden nap. „Reggelire kétszersültet eszem, tejjel vagy vízzel, aztán eszem két tojást, egy nyerset és egy főttet, ahogyan az orvos ajánlotta, amikor 20 éves voltam. Ebédre tésztát eszem darált hússal, vacsorára pedig csak egy pohár tejet iszom.” A hosszú élet másik fontos tényezője szerinte az alvás: mindennap este 7-kor fekszik és reggel 6 óra előtt kel.

(Via USA Today)

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: