hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

365 nap 365 fotó - 4. rész

Nagy Mihály azt vette a fejébe, hogy egy éven keresztül, minden nap az utcát járva próbál érdekesebbnél érdekesebb embereket lencsevégre kapni, és bemutatni a történetüket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. október 12.

hirdetés

, Fotó: Nagy Mihály

Misi ezt írta a sorozatról: "A koncepcióm: minden nap egy embert szólíthatok le, tehát ha már lefotóztam valakit, akkor aznap nem készíthetek még valakiről másról is képet, emiatt jól meg kell gondolnom, ki legyen az az egy ember akit lencsevégre kapok."

A képek minden esetben beállítottak, semmiképpen sem elkapott pillanatok, és a portré alanynak a kamerába kell néznie. A képek mellé néhány sorban mindig leírja, hogy hol találkozott az illetővel, ki ő, és mivel foglalkozik. :)

Következzen a válogatás 4. része!

hirdetés

85. nap - a kékszemű kisfiú, Csongi

Tegnap ismét előre dolgoztam, mert ma beiktattam egy fényképezőgép mentes pihenőnapot. A nap képét egy hihetetlenül kék szemű kisfiúról, Csongiról készítettem, Túrkevén.

Mivel helyben nem nagyon volt időm beszélgetni Csongi szüleivel, ezért megkértem az anyukáját, hogy üzenetben írjon Csongiról pár mondatban, és majd ez alapján megírom a kép történetét. Azonban annyira megtetszett, ahogy Bea megírta a levelet, hogy úgy gondoltam mindenféle változtatás nélkül megosztom azt veletek. Ezt ugyan nem beszéltem meg vele, de remélem nem lesz ellenére a dolog.

"Szeptember 1-én múlt egy éves, és szülinapja előtt egy héttel kezdett el járni,egészen magabiztosan, nagyon ügyesen "esik" és mintha mi sem történt volna felpattan és tovább megy. Ami a legemlékezetesebb, hogy 7 hónaposan bárkit meghazudtolva fütyült, ami azóta elmaradt. Rendkívül "beszédes", szereti utánozni a hangokat. (amit te tegnap nem hallhattál, mert sajnos keveset beszélgettünk és a hangzavar is nagy volt )

Sokat, de nagyon sokat nevet, szeret a középpontban lenni. Enni mindent megeszik, de főként a teájáért van oda, amit robbantással sem lehet elszedni tőle. Amivel már ő is tisztába van, hogy nagyon szeretjük és körülötte forog a világ, hisz első gyermek és egy felől első fiú unoka....ezért ő ezt ki is használja és tudatja mindenkivel, hogy itt Ő A FŐNÖK. :)"

Zsófi a falevéllel a 88. napon

Éppen a metróhoz tartottam amikor Zsófit (21) a távolban észrevettem. Igencsak kitűnt a tömegből ezzel a rengeteg felfűzött falevéllel a kezében.

Nem nagyon akart megállni mikor megszólítottam, csak akkor mikor csalódottan utána "kiabáltam", hogy egy fotót szeretnék készíteni róla mindösszesen. Ezt követően már megállt és végighallgatott. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy kéregetőnek vagy adomány gyűjtőnek nézhetett és ezért nem akart megállni elsőre.

Egyébként sietni valóban sietett, hála nekem pont az orra előtt ment el a villamosa, ezúton is bocsi emiatt Zsófi, remélem a kép azért kárpótol valamelyest. Zsófi a Corvinus Egyetemen tanul, turizmus-vendéglátás szakos hallgató. A falevelek pedig az egyik szabadon választott tantárgyához, a virágkötészethez kellenek, ahol őszi témába vágó kellékek készítését kapták feladatul.

A gyűjtögetés elég sok idejébe, két és fél órába telt, de a rengeteg színes falevelet látva szerintem megérte. A falevelek egészen pontosan egy ajtódíszként funkcionáló koszorúhoz kellenek. Amit egy kiállítás keretein belül is megnézhettek október 12-től 14-ig a Corvinuson a Kertészeti Napokon.

84. nap - Brigi, Csabi és a ló

Még a mai napig is sokszor hallani, hogy lovas nemzet a magyar. És valóban, történelmünket ismerve igaz ez az állítás. Sajnálatos dolog azonban, hogy napjainkra ezek az emlékek és értékek teljesen elhalványultak.

Szerencsére azonban vannak még olyan helyek, vagy nevezhetjük akár "szigeteknek" is őket, ahol nem felejtettek el mindent az emberek. Ilyen kis sziget az én szülőföldem, az Alföld is. Mint azt már említettem, ezen a hétvégén ismét hazalátogattam Mezőtúrra. Gyorsan eltelt ez a 2-3 nap, voltam egy rádió interjúban is, ahova éppen a 365 nap - 365 portré apropóján hívtak.

Éppen siettem hazafelé amikor egy furcsa trióra lettem figyelmes. Egy gyönyörű lóval sétáltak át a városon. Kocsival nem volt egyszerű követni őket, mert mindig más irányba kanyarodtak le, mint ahol én leparkoltam, de végül egy hosszú egyenes útszakaszon sikerült leparkolnom és visszasétálni hozzájuk.

Csabi (19) és Brigi (17) a szomszédos faluból, Kétpóról lovagoltak be a városba és dolguk végeztével már hazafelé tartottak amikor én megállítottam őket. Mindezt azért sétálva és nem a lovon, mert a városon belül nem lehet felülni rá. Így a várostábláig gyalogolniuk kellett.

A paci Csinos névre hallgat. Ő egy hat és fél éves magyar félvér kanca. Érdekesség még, hogy Csabiék nem nyergelik fel Csinost, hanem szőrén ülik meg. Csabi és Csinos nap, mint nap együtt vannak, vadászatokra járnak. Vadászat előtt felmérik a terepet, kifigyelik merre vannak az állatok és Csabi pedig jelenti a helyüket. Amíg egy terepjáróval nem lehet elmenni akármilyen terepen és a hangja is messzire hallatszik, addig lóháton szinte semmilyen terep nem jelent akadályt és teljesen hangtalanul lehet vele közlekedni, így nem riasztva el a vadakat.

Picit nyugtalannak tűnt Csinos, ezért nem akartam tovább feltartani őket, no meg én is siettem, ezért Brigiről sajnos nem tudtam meg semmit...

Orsi, Martin és a raszta az 58. napon

Ma Orsiról (18) és Martinról (18) hoztam nektek egy képet, akiket az Erzsébet téren vettünk észre. Viszonylag messze ültek tőlünk, de Orsi hatalmas szőke rasztái szinte világítottak, így nem volt nehéz kiszúrni őket. Amikor odaértem hozzájuk Orsi éppen Martin rasztáit javítgatta (ugye jól emlékszem, hogy ezt mondtátok?).

Orsi gimnáziumban tanul, a jövőjét illetően már most nagyon határozott elképzelése van. Mesterfodrász szeretne lenni, és ezért mindent meg fog tenni, hogy sikerüljön megvalósítania. A raszta készítés már most is profin megy neki. Martin elmondása szerint Orsi egy nagyon kedves és aranyos lány, amit a rövid beszélgetésünk után én is meg tudok erősíteni.

Még egy kis érdekesség Orsiról: szabadidejében nagyon szeret motorozni, méghozzá nem is akármilyen motorral, egy Simson S51-el rója az utakat, annak is az Enduro változatával. Gondolom Orsin és rajtam kívül is sokaknak szép emlékeik fűződnek a Simson mocikhoz.

Martin szintén gimiben tanul. Szabadidejében gördeszkázik. Évek óta zenél, ez nagyon fontos számára. Dobol és zenéket ír, főként hiphop, rap, reggae és dub ritmusokat. Emellett 3-4 éve dj-ként is dolgozik, leginkább reggae, ska, metal, punk, rock zenéket játszik. Martin nagyon pozitív felfogású, mindenben próbálja meglátni a jót, a mottója is az, hogy "csak pozitívan mindenhez". :)

Itt találjátok a teljes sorozatot:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: