KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

365 nap 365 fotó - 1. rész

Nagy Mihály azt vette a fejébe, hogy egy éven keresztül minden nap, az utcát járva próbál érdekesebbnél érdekesebb embereket lencsevégre kapni és bemutatni a történetüket.

Link másolása

, Fotó: Nagy Mihály

Misi 24 éves, 6 éve kezdett fotózni és 3 éve vált komollyá a hobbinak indult fényképezés. Azóta a fényképész és fotótermék kereskedő szakmát is elsajátította. Leginkább az emberábrázolás - portré, divat, esküvő - áll hozzá a legközelebb, de emellett a másik kedvenc témája a táj- és városfotózás.

A "365 nap 365 fotó" ötletéről ezt írta: "A koncepcióm: minden nap egy embert szólíthatok le, tehát ha már lefotóztam valakit akkor aznap nem készíthetek még valakiről másról is képet, emiatt jól meg kell gondolnom ki legyen az az egy ember akit lencsevégre kapok."

Képeket előre több nappal nem készít. Maximum 1 nap ráhagyással csinál fotót, ezt is csak azért, hogy ha esetleg munka vagy egyéb ok miatt nem jut gép elé, akkor se maradjatok kép nélkül egyetlen nap sem. És a legfontosabb: "Akit lefotózok és bemutatok nektek az számomra is ismeretlen legyen. 1-2 kivételtől eltekintve csak és kizárólag az utcán szólítok le embereket, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül. Mindemellett azonban néhány alkalommal előfordulhat, hogy 1-2 fotót az aktuális munkáim közül kiválasztok napi képnek."

A képek minden esetben beállítottak, semmiképpen sem elkapott pillanatok és a portré alanynak a kamerába kell néznie. A képek mellé néhány sorban mindig leírja, hogy hol találkozott az illetővel, ki ő és mivel foglalkozik. :)

Az első részben az első fotó megjelenése óta eltelt két hónap terméséből válogattunk.

A 3. napon találkozott Misi Arnolddal.

Arnold, 19 éves (vagyis 1 hónap híján 20). A Deák téren kaptam lencsevégre, elég könnyen belement, hogy készítsek róla néhány fotót, és ez a 365 napos sorozat ötlet is tetszett neki. A jövőre vonatkozó tervei között szerepel, hogy szeretne sikeres kőszobrász lenni, jelenleg ennek a szakmának próbálja elsajátítani a csínját-bínját. Szabadidejében szeret rajzolni és fényképezni.

Ezúton is köszönet Arnoldnak a pózolásért! :)

A 16. napon "Palibá"-t kapta lencsevégre.

A ma reggeli dinnye beszerző piac túrámról útban hazafelé egy nagyon kedves emberrel, Pali bácsival (62) ismerkedtem meg, aki örömmel vállalta, hogy a mai nap arca legyen. Pali bá' nyugdíjas, és önkéntesként a Magyar Vöröskeresztnél segédkezik, ruhákat osztanak a rászoruló családoknak. Elmondása szerint nélküle szinte meg is állna bent az élet.

A beszélgetés végére ezt el is hittem, hiszen pár perc alatt sikerült megnevettetnie és feldobnia a reggelemet.

Sok más dolog mellett szó esett szerelemről és családról is. 5 évvel ezelőtt meghalt a felesége, akivel 40 évig voltak házasok, ám azóta is csak őt szereti - "egy igaz szerelme van az embernek az életében, nekem ő volt" -, senki mást nem tudna már úgy szeretni...

Reggelente mindig kiül a parkba, élvezi a friss levegőt, a napsütést és közben elolvassa a napi híreket, na meg persze az elmaradhatatlan komázások a barátokkal is megvannak. Zárásként Pali bácsi megkért, hogy a nevét ne felejtsem el, "mert minden nőnek van egy palija". Ti se feledjétek! ;)

Misi a lányok arányát igyekezett növelni a 40. napon

Nem szoktam előre eltervezni, hogy milyen képet szeretnék és hogy kiről, ám ma egy kicsit mégis ezt tettem. Átnézve az eddigi 39 nap képeit rá kellett jönnöm, hogy ha nem is annyira észrevehetően, de mégis kevesebb a hölgyek száma. Ezért ma az volt a kikötés, hogy mindenképpen egy leányt kell lencsevégre kapnom. Ami természetesen sikerült is, hiszen ma egy nagyon szép és kedves lányról, Lilláról készítettem portrét.

Lilla 16 éves, gimnáziumban tanul. Kedvenc tantárgya a kémia. A későbbi továbbtanulási terveihez is szorosan kapcsolódik a kémia, ugyanis kutató vagy mikrobiológus szeretne lenni. Imádja a '60-as éveket, a kor zenéit, ha lenne rá lehetősége szívesen élne is a 60-as években. Vagyis élt volna, mert így helyes a mondat. Mindemellett nagyon érdeklődik a fotózás iránt, valamint a modellkedés is érdekli, amint látjátok ehhez minden adottsága meg is van. :)

Pöttyös lányok a 42. napon.

Ma Dórit (21) és Gyöngyöt (20) kaptam lencsevégre, akik egy bevásárlóközpontban promotálták a Pöttyös Túró Rudit. Nagyon klassz pöttyös bögréket lehetett kapni náluk.

Dóri az ELTE magyar szakos hallgatója, a diploma megszerzése után újságíróként szeretne elhelyezkedni. Mottója: "Carpe diem", azaz élj a mának. A barátai szerint is teljesen igaz rá ez az életfelfogás. Szeret sportolni, zenélni, 13 éve hegedül. :) Nagyon fontosak számára a barátai. :)

Gyöngy szintén az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen tanul, művészettörténet szakos, és a későbbiekben is ezzel szeretne foglalkozni. Sokat bringázik, gyakran teker a városban, emellett szeret rajzolni és olvasni is.

Elsőre nem nagyon akartak kötélnek állni, hosszú volt a mai napjuk, és ilyen (szerintük) nyúzott arccal nem szerettek volna fotózkodni. De végül mégis sikerült rábeszélni őket, és szerintem abszolút jó döntést hoztak. Remélem a lányoknak is tetszeni fog a kép és nektek is akik nyomon követitek a sorozatot.

Itt találjátok a teljes sorozatot:Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: