/kozosseg/365-nap-365-foto-1-resz/
NULL
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

365 nap 365 fotó - 1. rész

Nagy Mihály azt vette a fejébe, hogy egy éven keresztül minden nap, az utcát járva próbál érdekesebbnél érdekesebb embereket lencsevégre kapni és bemutatni a történetüket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2012. szeptember 21.

hirdetés

, Fotó: Nagy Mihály

Misi 24 éves, 6 éve kezdett fotózni és 3 éve vált komollyá a hobbinak indult fényképezés. Azóta a fényképész és fotótermék kereskedő szakmát is elsajátította. Leginkább az emberábrázolás - portré, divat, esküvő - áll hozzá a legközelebb, de emellett a másik kedvenc témája a táj- és városfotózás.

A "365 nap 365 fotó" ötletéről ezt írta: "A koncepcióm: minden nap egy embert szólíthatok le, tehát ha már lefotóztam valakit akkor aznap nem készíthetek még valakiről másról is képet, emiatt jól meg kell gondolnom ki legyen az az egy ember akit lencsevégre kapok."

Képeket előre több nappal nem készít. Maximum 1 nap ráhagyással csinál fotót, ezt is csak azért, hogy ha esetleg munka vagy egyéb ok miatt nem jut gép elé, akkor se maradjatok kép nélkül egyetlen nap sem. És a legfontosabb: "Akit lefotózok és bemutatok nektek az számomra is ismeretlen legyen. 1-2 kivételtől eltekintve csak és kizárólag az utcán szólítok le embereket, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül. Mindemellett azonban néhány alkalommal előfordulhat, hogy 1-2 fotót az aktuális munkáim közül kiválasztok napi képnek."

hirdetés

A képek minden esetben beállítottak, semmiképpen sem elkapott pillanatok és a portré alanynak a kamerába kell néznie. A képek mellé néhány sorban mindig leírja, hogy hol találkozott az illetővel, ki ő és mivel foglalkozik. :)

Az első részben az első fotó megjelenése óta eltelt két hónap terméséből válogattunk.

A 3. napon találkozott Misi Arnolddal.

Arnold, 19 éves (vagyis 1 hónap híján 20). A Deák téren kaptam lencsevégre, elég könnyen belement, hogy készítsek róla néhány fotót, és ez a 365 napos sorozat ötlet is tetszett neki. A jövőre vonatkozó tervei között szerepel, hogy szeretne sikeres kőszobrász lenni, jelenleg ennek a szakmának próbálja elsajátítani a csínját-bínját. Szabadidejében szeret rajzolni és fényképezni.

Ezúton is köszönet Arnoldnak a pózolásért! :)

A 16. napon "Palibá"-t kapta lencsevégre.

A ma reggeli dinnye beszerző piac túrámról útban hazafelé egy nagyon kedves emberrel, Pali bácsival (62) ismerkedtem meg, aki örömmel vállalta, hogy a mai nap arca legyen. Pali bá' nyugdíjas, és önkéntesként a Magyar Vöröskeresztnél segédkezik, ruhákat osztanak a rászoruló családoknak. Elmondása szerint nélküle szinte meg is állna bent az élet.

A beszélgetés végére ezt el is hittem, hiszen pár perc alatt sikerült megnevettetnie és feldobnia a reggelemet.

Sok más dolog mellett szó esett szerelemről és családról is. 5 évvel ezelőtt meghalt a felesége, akivel 40 évig voltak házasok, ám azóta is csak őt szereti - "egy igaz szerelme van az embernek az életében, nekem ő volt" -, senki mást nem tudna már úgy szeretni...

Reggelente mindig kiül a parkba, élvezi a friss levegőt, a napsütést és közben elolvassa a napi híreket, na meg persze az elmaradhatatlan komázások a barátokkal is megvannak. Zárásként Pali bácsi megkért, hogy a nevét ne felejtsem el, "mert minden nőnek van egy palija". Ti se feledjétek! ;)

Misi a lányok arányát igyekezett növelni a 40. napon

Nem szoktam előre eltervezni, hogy milyen képet szeretnék és hogy kiről, ám ma egy kicsit mégis ezt tettem. Átnézve az eddigi 39 nap képeit rá kellett jönnöm, hogy ha nem is annyira észrevehetően, de mégis kevesebb a hölgyek száma. Ezért ma az volt a kikötés, hogy mindenképpen egy leányt kell lencsevégre kapnom. Ami természetesen sikerült is, hiszen ma egy nagyon szép és kedves lányról, Lilláról készítettem portrét.

Lilla 16 éves, gimnáziumban tanul. Kedvenc tantárgya a kémia. A későbbi továbbtanulási terveihez is szorosan kapcsolódik a kémia, ugyanis kutató vagy mikrobiológus szeretne lenni. Imádja a '60-as éveket, a kor zenéit, ha lenne rá lehetősége szívesen élne is a 60-as években. Vagyis élt volna, mert így helyes a mondat. Mindemellett nagyon érdeklődik a fotózás iránt, valamint a modellkedés is érdekli, amint látjátok ehhez minden adottsága meg is van. :)

Pöttyös lányok a 42. napon.

Ma Dórit (21) és Gyöngyöt (20) kaptam lencsevégre, akik egy bevásárlóközpontban promotálták a Pöttyös Túró Rudit. Nagyon klassz pöttyös bögréket lehetett kapni náluk.

Dóri az ELTE magyar szakos hallgatója, a diploma megszerzése után újságíróként szeretne elhelyezkedni. Mottója: "Carpe diem", azaz élj a mának. A barátai szerint is teljesen igaz rá ez az életfelfogás. Szeret sportolni, zenélni, 13 éve hegedül. :) Nagyon fontosak számára a barátai. :)

Gyöngy szintén az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetemen tanul, művészettörténet szakos, és a későbbiekben is ezzel szeretne foglalkozni. Sokat bringázik, gyakran teker a városban, emellett szeret rajzolni és olvasni is.

Elsőre nem nagyon akartak kötélnek állni, hosszú volt a mai napjuk, és ilyen (szerintük) nyúzott arccal nem szerettek volna fotózkodni. De végül mégis sikerült rábeszélni őket, és szerintem abszolút jó döntést hoztak. Remélem a lányoknak is tetszeni fog a kép és nektek is akik nyomon követitek a sorozatot.

Itt találjátok a teljes sorozatot:
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

Ingyen eltüntetik az amerikai kisfiú sebhelyeit, akinek az arcát szétmarcangolta egy kutya, amikor a húgát védte

Két neves bőrgyógyász felajánlotta, hogy segítenek Bridger Walker sebeinek gyógyításában. Már el is kezdték a speciális lézerkezeléseket.
Címkép: robertwalker307/Instagram - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Visszakaphatja régi arcát az az amerikai kisfiú, akit súlyosan megsebesített egy kutya, amikor szembeszállt vele, hogy megvédje a kishúgát.

Bridger Walker hősies tettéről még tavaly nyáron számoltunk be. A Wyoming állambeli Cheyenne-ben élő gyerek a saját életét kockáztatta, amikor a testvérére rátámadó németjuhász keverék elé állt, hogy az állat inkább őt bántsa a húga helyett. Az eb sajnos nem rettent meg ettől: ráugrott a fiúra és többször is megharapta a fején és az arcán, olyan súlyos sérüléseket okozva, hogy 90 öltéssel kellett összevarrni a sebeket egy kétórás műtét során.

"Arra gondoltam, ha valakinek meg kell halnia, én legyek az"

- mondta a hős kisfiú a félelmetes támadás után.

A történtekről a gyerekek nagynénje számolt be az Instagramon azzal a céllal, hogy eljusson azokhoz a szuperhősöket játszó színészekhez, akiket a kisfiú nagyon szeret. Azt remélte, hogy a hírességek is gratulálnak majd Bridgernek, ezzel megerősítve őt abban, hogy igazi hőstettet hajtott végre, amikor az életét kockáztatva megmentette a húgát. Az elismerő szavak nem is maradtak el, többek közt Christ Evans, Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Grant Gustin és Anne Hathaway is üzent neki.

hirdetés

Bridger története gyorsan bejárta a világot, így ismerte meg őt két neves bőrgyógyász, Dr. Dhaval Bhanusali és Dr. Cory B. Maughan, akik felajánlották, hogy ingyen segítenek a kisfiú sebeinek gyógyításában - írja a Daily Mail.

"Időnként találkozunk olyan páciensekkel, akik sokkal többet tesznek értünk, mint amit mi teszünk értük. Bridger inspirált engem azzal, hogy most, amikor a negativitás uralja a világot, ő reményt adott és bizonyította, hogy történnek még jó dolgok is. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy segíthetek"

- mondta Dr. Bhanusali.

Bridger és családja már tavaly augusztusban New Yorkba utazott nem sokkal azután, hogy kiszedték a varratokat a kisfiú arcából. Ekkor kapta meg az első, speciális lézeres kezelést Dr. Bhanusalitól, októberben pedig egy újabbat Utah államban Dr. Maughantól. Ezek segítségével a sebek pirosságát és érdességét is sikerült enyhíteni. A kezelés idén is folytatódik, így várhatóan még szebb lesz majd a kisfiú arca.

Bridger egyébként büszke a sebeire, mert ezek emlékeztetnek rá, mennyire szereti a húgát.

Éppen ezért nem is az a cél, hogy teljesen eltüntessék a hegeket, csak hogy elhalványítsák annyira, hogy ne ez legyen az első dolog, amit meglátnak az emberek, ha ránéznek.

A kisfiú arca egyébként már most sokkal jobban néz ki. Ezeket a képeket még december közepén osztotta meg az édesapja az Instagramon:


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte Keleti Ágnest

Újabb politikus, ezúttal Benjámín Netanjáhu küldött üzenetet a 100 éves olimpiai bajnoknak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 09.

hirdetés

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor videóüzenetben köszöntötte fel Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnokunkat. Most a külügyminiszter, Szijjártó Péter töltötte fel a Facebook oldalára azt a felvételt, melyben Izrael miniszterelnöke, Benjámín Netanjáhu kíván boldog 100. születésnapot a Nemzet Sportolójának.

„Ágnes története a remény és az inspiráció története. Csupán 19 éves volt, amikor kitört a második világháború. Ígéretes sportoló volt és látszólag ragyogó jövő elé nézett, de hirtelen úgy tűnt, hogy véget ért az élete. El kellett rejtőznie, így menekült meg. A családtagjai már nem mind voltak ilyen szerencsések. Az apja egyike volt annak a 400 ezer magyar zsidónak, akit meggyilkoltak Auschwitzban 1944 májusában, júniusában és júliusában. Azonban ennek dacára, az átélt óriási veszély és nehézségek ellenére Ágnes ismét talpra állt. A háború után sikerült ismét Magyarország egyik vezető sportolójává válnia”

- fogalmazott Netanjáhu, majd hozzátette: „mindezért, és még sokkal több mindenért, óriási örömre szolgál, hogy Ágnesnek nagyon boldog születésnapot kívánjak!”

Keleti Ágnes 1957-ben vándorolt ki Izraelbe, és miután visszavonult az aktív versenyzéstől, testnevelés oktatóként helyezkedett el a Tel-Avivi Egyetemen. Egészen az 1990-es évek derekáig együtt dolgozott edzőként az izraeli tornászcsapattal. 2017-ben az ottani sporthoz való hozzájárulásáért megkapta a legmagasabb szintű izraeli polgári kitüntetést, az Izrael-díjat.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

Magyar kamionos került karanténba Angliában – őt is segítik a kint élő magyarok

János hotelban kap szállást, ellátást. Tíz napig nem léphet onnan ki, de minden nap számíthat egy kis meglepetésre. A többi kamionosnak is ajánlják, hogy készüljenek fel hasonló helyzetre.
Belicza Bea Címlapkép: Elek Krisztián - szmo.hu
2021. január 11.

hirdetés

Az angliai mutáns koronavírus miatt egyetlen kamionos sem hagyhatja el a szigetet, csak negatív teszttel.

Egy magyar sofőr most pozitív lett. Semmi tünete nincs, de a másodszori tesztje is pozitív volt, így karanténba kell mennie.

A kamionos nem szeretett volna nyilatkozni, de hozzájárult, hogy a segítői elmeséljék, mi történt. János keveset beszél angolul, így nem értette, hogy kötelezően el kell mennie karanténba, ehhez egy címet is adtak.

Ő úgy gondolta, hogy nem mozdul, tíz napig ott lesz az autóban. Másnap viszont jöttek hozzá a katonák, hogy muszáj indulnia.

Próbálták a címet Google translate-tel lefordítani neki, a megértést azonban az csak hátráltatta.kamion

A karácsonyi kamion-feltorlódáskor segítő magyar csapat vezetője itt lépett közbe. A Nem vagyunk HUNtalanok alapítója, Wellner József tartja a kapcsolatot kamionos cégekkel is. János munkaadói is kértek tanácsot, mi a teendő ilyenkor. József felvette a kapcsolatot a sofőrrel és innen folyamatosan egyeztetett Pálnik Csabával, az akkor még Magyar kamionos segítségkérés/felajánlás néven ismert (ma Magyar Motoros és Kamionos Segítő Hálózat MMKS)oldal adminisztrátorával.

József szerint furcsa volt, hogy majdnem száz mérfölddel távolabbra, Readingbe kellett mennie Ashfordból Jánosnak.

Ehhez nem volt semmilyen kísérete, tehát menet közben gyakorlatilag bemehetett volna bármilyen boltba is. Nem ment.

hirdetés

Csaba beszélt a Hotel Inn recepciósával.

„Mondták, hogy tudnak az érkezéséről. Van szobája, van hely az autónak. Kap enni naponta háromszor, van tévé, internet. Tíz napig viszont a szobát nem hagyhatja el.”

János majdnem két napot az autóban volt a teszt után, azt valószínűleg nem számítják bele, a hotelban tíz napra szól a szoba.

Csaba szerint elvileg meghatározott időre elhagyhatja a szobáját, de csak kísérővel. János attól tart, hogy másfél hét múlva nem fog indulni a kamionja, jó lenne kétnaponta beindítani egy kicsit. Most próbálják kideríteni, ezt megteheti-e.

A recepción magyar is dolgozik majd a napokban, ő is tud majd segíteni, és bármikor kérhetnek tolmácsot, ha kell.

János nagyon elégedett a szobájával, a tisztasággal és azt mondja, az étel is finom és bőséges.

Egy konnektor-átalakítóra volt szüksége, gyorsan kapott és rengetegen ajánlották a segítségüket.

„Egy barátom vitte neki az adaptert. A környéken a lányok ismét összefogtak, így minden napra lesz Jánosnak valami kis meglepetése a portán.”

– mondta József.

Csaba azonnal összeírta az oldalon, hogy az adott szituáció szerint, mire érdemes készülni, bárkivel előfordulhat hasonló eset. A sokszor egyértelműnek tűnő javaslatokat érdemes átnézni a határhoz közeledve, a legfontosabb, hogy akár plusz tíz napra is legyen elegendő mindenből.

Tehát a szükséges gyógyszerekből is érdemes többet vinni. A dohányzóknak pedig fel kell készülniük, hogy vásárolni nem mehetnek és csak 6 óránként gyújthatnak rá.

Szobaszervíz, házhozszállítás, vezetékes telefonhasználat van, nyilván térítés ellenében. Alkoholt nem kérhetnek a fertőzöttek.

Csaba azt javasolja, hogy a koronások írjanak naplót, ami később segíthet megállapítani, hogy a betegség melyik szakaszában járnak. Légzési nehézség, mellkasi fájdalom, zavartság, tér és idő elvesztése esetén segítséget kell kérni. Azt írja, senki ne habozzon, ha szükségét érzi a vizsgálatnak.

„Ez nem játék, életerős emberek halnak meg a fertőzésben, nem szabad félvállról venni!”

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÖZÖSSÉG

A szemét brutálisan mérgező eltüzelése ellen küzd az iWiW volt alapítója, Várdy Zsolt Budaörsön

Az önkormányzat zöld számot hozott létre, aki lebukik, 300 ezres bírságot is kaphat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Várady Zsolt, a budaörsi, Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom egyik alapítója saját rossz élményei miatt két éve küzd a brutálisan egészségkárosító fűtési mód ellen. A városvezetés is támogatja, így december óta Budaörsön jóval egyszerűbb fellépni a szeméttel fűtő szomszédok ellen.

Egy ingyenesen hívható zöld számon lehet a súlyos esteket bejelenteni. A rendőrség és a közterületes járőr kimegy a helyszínre és dokumentálja az esetet. Ha a járőrök tényleg szeméttel fűtött kályhát találnak, akkor az ügyet továbbítják a járási hivatalnak.

A kampány fő célja a tájékoztatás és a figyelmeztetés, de ha ezek eredménytelenek, akkor a hivatal büntethet. Akár háromszázezer forintos bírságot is kiszabhatnak. Az első egy hónap alatt 8 bejelentést kaptak, de büntetést még senki nem kapott.

Nagy gondot jelent a szemétégetés Magyarországon. A füst apró porszemeket és veszélyes vegyi anyagokat juttat a levegőbe, amelyek belélegezve súlyos egészségkárosodást okoznak. A szállópor háromnegyede szilárd tüzelésű házak kéményén át kerül a levegőbe.

Az amerikai Yale Egyetem kutatása alapján az Európai Unióban Magyarországon a második legrosszabb a helyzet a szilárd tüzelési kibocsátásokkal kapcsolatban

- mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A hulladék elégetése pedig akár ezerszer károsabb lehet a fával fűtésnél, holott a fafűtés is rendelkezik káros kibocsátással.

A Levegő Munkacsoporthoz érkező panaszok alapján a szeméttel fűtés elsődleges oka – a közhiedelemmel ellentétben - nem a szegénység, hanem az ismerethiány és a felelőtlenség.

hirdetés

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

Súlyos gondot jelent a járvány miatt megszaporodott használt maszkok eldobálása is. A maszkokat szinte lehetetlen újrahasznosítani összetételük, valamint a szennyeződések és a fertőzések kockázata miatt.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: