/kozosseg/3-civil-csoport-amely-megeteti-a-raszorulokat/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

3 civil csoport, amely megeteti a rászorulókat

Ti is csatlakozhattok bármelyikhez, ha szeretnétek tenni azért, hogy mindenkinek jusson meleg étel, legalább hetente egyszer.

Link másolása

hirdetés

Szorult már össze a szívetek, amikor elsétáltatok egy utcán nyomorgó hajléktalan mellett? Láttátok már, hogy mennyi nyugdíjas és nagycsaládos áll sorban az ingyenkonyhákon? Gondoltatok már arra, hogy tenni kéne ez ellen valamit? Akkor tudnotok kell, hogy nem vagytok egyedül, hiszen számos civil szervezethez csatlakozhattok, amelyek a rászorulóknak segítenek. Ti is beszállhattok, és segíthetitek a munkájukat a főzéstől, a biciklis kiszállításon át az otthonról végezhető adminisztratív feladatok átvállalásáig gyakorlatilag bármivel, amihez kedvetek, energiátok van.

Budapest Bike Maffia

bbike1

bbike2

hirdetés

A bringás csapat 2011 karácsonya óta gyűjti az adományokat szállítja ki kerékpárral a rászorulóknak. Havasi Zoltán, a Maffia alapítója igencsak innovatív módszerek segítségével veszi rá az embereket, hogy segítsenek a bajbajutottakon. Emellett figyelemfelhívó akcióikkal pedig az egész társadalmat szeretnék felrázni, hiszen a szegénység nem csak az érintettek problémája.

„Nagyon sokan vannak bajban – magyarázza Zoli. –Segíteni pedig kell, de nem szánalomból, hanem mert egyszerűen szükség van a segítségre.” A biciklis maffia az élő példa rá, hogy tudatosan gondolkodni, cselekedni nem igényel nagy energia befektetést. „Nagyon utáljuk a pátoszoskodást, ez nem erről szól. Csak ha már úgyis találkozok a barátaimmal, és úgyis megiszunk egy sört, akkor közben akár csinálhatnánk valami értelmeset is.”

bbike3

A Budapest Bike Maffia projektjei

Piaci adománygyűjtés

Vasárnaponként a Szimpla kert őstermelői piacán a vásárlók által adományozott ételcsomagokat nagycsaládosokhoz szállítják ki.

“Közös Lábos” főzések

Szintén a Szimpla kertben közösségi főzés keretein belül rendszeresen „napi menüt” készítenek, amit a piacra látogatók megvásárolhatnak. Az ebből származó bevételt pedig a rászorulók megsegítésére fordítják.

Közösségi főzések

Havonta többször főznek és szállítanak ki ételt hajléktalanoknak és családoknak.

Menhelyek és intézmények támogatása

Ezen kívül biciklitúrákat szerveznek például állatmenhelyekre, akiket állateledellel és kutyasétáltatással is támogatnak.

A Budapest Bike Maffia korábbi akcióiról például ITT és ITT olvashattok.

Food Not Bombs Budapest

food1

food2

food3

A Food Not Bombs a 80-as évek Amerikájában jött létre, és azóta nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát. Fő jellemzőjük, hogy vega és vegán ételeket osztanak a rászorulók számára. A budapesti alakulat szombatonként a Fehérvári úti piacon és a Fővám téri vásárcsarnokban gyűjt kidobásra ítélt, de még felhasználható zöldségeket, amiket másnap az Élesztő Kézműves Sörözőben megfőznek.

„Az etikai okokon kívül azért is határoztuk el, hogy a vegetáriánus ételeket készítünk, mert a zöldségeknél, gyümölcsöknél nem jelent akkora problémát, ha nem friss, mint a húsoknál”¬ – indokolja döntésüket Márta Judit, a Food Not Bombs aktivistája. Szintén egyedi jellemvonása a mozgalomnak, hogy maguk a rászorulók is beállnak segíteni a főzésnél és az ételosztásnál. „Ez nem csak az ételről szól – meséli Judit –, hanem a személyességről. Ezek az emberek itt végre azt érezhetik, hogy számítanak, hogy foglalkoznak velük. Van például egy néni, aki minden ételosztásnál elmesél egy bődületesen rossz viccet. Valószínűleg neki rajtunk kívül nincs senkije, akinek elmondhatná a vicceit.”

A Food Not Bombs egyik korábbi akciójáról ITT olvashattok.

Heti betevő

heti1

heti2

A Heti betevő csapata főként a középkorúakat szeretné megszólítani és bevonni a rászorulók megsegítésébe, de természetesen nincs korosztályi megkötés. Ők leginkább a hetedik kerülethez kötődnek, hiszen a Kisüzem nevű hely szakácsa fejében fogalmazódott meg az ötlet, hogy szívesen főzne olyanoknak is, akiknek nincs pénze. Azóta több étterem, pékség és magánember is csatlakozott a kezdeményezéshez. A rendelkezésre álló lehetőségek szerint van, aki az alapanyagot, van, aki a konyháját ajánlja fel az ételek elkészítéséhez, de egy-egy tál sütemény is nagy segítséget szokott jelenteni.

„A konkrét segítségnyújtáson kívül az is célunk, hogy érzékennyé tegyük a társadalmat erre a problémára. Az ételosztáson rádöbben az ember, hagy vannak, akik nagyon más mértékkel élik az életüket”- számol be tapasztalatairól Pikó András a Heti betevő csapatából. „Meglepő látni, hogy vannak, akik önfegyelemmel, méltósággal kezelik a helyzetüket, és vannak, akik bármit megtennének még egy tál ételért. Meg kellett tanulnunk, hogy ne ítélkezzünk, mert sose tudhatjuk, hogy milyen életút áll a másik mögött.”

Tapasztalataik szerint a rászoruló családokhoz a legnehezebb eljuttatni az adományokat egy köztéri ételosztás során, ezért május 31-én a VIII. kerületi Gólya Közösségi Központban kifejezetten a gyerekekkel érkezőket várják meleg étellel.

Önkéntesnek ti is jelentkezhettek ezen az e-mail címen: hetibetevoonkentesek@gmail.com. A Heti Betevő Egyesület bankszámlaszáma: 16200223-10031607 (Magnet)

hetilogo

heti-persely

Korábbi cikkeinkért a Heti betevőről KATT IDE, vagy KATT IDE és KATT IDE.

Ha hasznos volt ez a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk