KÖZÖSSÉG
A Rovatból

15, mellrákból felépült nő osztotta meg, hogy mi volt a legmeglepőbb a betegsége során

Meséltek az emberek viselkedéséről, az önképük változásáról, az implantátumokról, és figyelmeztettek az emlőrákszűrések fontosságára.

Link másolása

Az emberek nem tudják átérezni a betegséget – annak ellenére sem, hogyha weboldalakat böngésznek, és elolvasnak minden tünetet és orvosi szakvéleményt – nem érthetik meg, hogy milyen emlőrákkal élni. A felállított diagnózis után találják a nők szembe először magukat olyan kérdésekkel, tapasztalatokkal, amik még csak soha fel sem merültek azelőtt bennük. Ennek a betegségnek vannak olyan árnyoldalai, amit csak azok ismerhetnek, akik már túléltek egy ilyen mellrákot.

A Women’s Health beszélt egy olyan női közösséggel, aminek tagja ezen túlestek. Ők mesélték el, hogy milyen jó és rossz tapasztalatokat gyűjtöttek.

Soha többet nem kell melltartót viselned

„A mellrákdiagnózis után mindkét mellem el kellett távolítani, és implantátumokkal helyettesíteni. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy nem kellett ezután melltartót hordanom. Be kell vallanom, hogy egy kicsit megdörzsöltem a helyét, mikor a barátnőim a merevítőről és a kényelmetlen melltartókról beszéltek.” – Marry S.

A nulladik stádiumú rák is rák

„A rákdiagnózis nem egyszerű, az orvosok se egyből feltételezik azt, hogy ez az. Ezért fontos, hogy kapjunk második szakvéleményt is. A nulladik stádiumú rák is rák.

Ne várd meg, míg zöld folyadék kezd szivárogni a mellbimbódból, én ezt már megtanultam.” – Meghan H.

Az orvosoknak se könnyű elmondani

„Nehéz volt tudat, hogy emlőrákom van, és ezt az orvosomnak is nagyon nehéz volt elmondani. Ők se tudják, hogy mondják el a fiataloknak, hogy rákosak, mert ők is veled együtt remélik, hogy ez nem az.” – Megan H.

A kemoterápia megzavarja a testet, fura dolgokra vágysz

„A mellrák előtt fogalmam se volt, hogy hányféle kemó létezik. Nem mind olyan, mint a filmekben, hogy hánynak, lefogynak, kihullik a hajuk. Valójában nagyon sok ember, mint én is meghízik a kemoterápia alatt – főleg, mivel az ízlelőbimbók főként csak az édesre aktiválódnak, és a szteroidok növelik az étvágyat. Utáltam, hogy mennyire vágytam a gyors kajára, mikor az az általános étkezési szokásim szöges ellentéte volt.” – Garian V.

Mindenkinek van egy mellrákos története

„Amikor először diagnosztizáltak, meglepődtem, hogy hány embernek volt tapasztalata rákos barátnőjén, nővérén, anyján, munkatársán keresztül ezzel a betegséggel. Sajnos mindig olyan dolgokat mondtak, mint például: „Ő első stádiumban volt, és meghalt!” vagy „Csak hat hónapja volt hátra, de egy évvel később még mindig ezzel küzd!”Minden rák más, ahogy mi emberek is.

Betegen nem azt akarjuk hallani, hogy valakinek 99% esélye volt a túlélésre, és meghalt.” - Jen E.

Az emberek meg akarják dörzsölni a fejed

„Kicsit megdöbbentő volt számomra, hogy sok ember meg akarta érinteni a fejem, vagy ha sapkát hordtam, akkor levetetni azt velem, hogy megnézhessék a csupasz fejbőröm. Tudtam, hogy a véletlenszerű érintésnek sok terhes nő ki van téve, de nem tudtam, hogy ez kiterjed a rákos betegekre is. Meglepő, hogy emberek azt gondolják, hogy rendben vannak a kéretlen érintések!” – V. Gerian

A rákezelések elpusztíthatják a rákot, de később más egészségügyi problémákat okozhatnak

„A műtét kevésbé ijesztett meg, mint a sugárzással járó mellékhatás lehetősége, a szív- és tüdőkárosodás. Ha a szívkárosodás nem jelentkezik 15-20 éven belül, akkor azután már késő lesz tenni bármit is. Belefáradtam a rákba. Az elmúlt két évben a szüleimet, egy maroknyi barátom és még a macskámat is ez a betegség vitte el! Csak túl akarok lenni ezen…” – Nicholle C.

Ha beteg vagy, csak a saját statisztikáid számítanak

„ Az hittem, ha minél több dolgot megtudok a betegséggel kapcsolatban, akkor annál jobb lesz. Például azt mondták, hogy a mell rekonstrukció esetén csak 3-5% esélye van fertőzés fellépésének. Nos, amikor megkaptam az implantátumom utána elfertőződött a terültet. Ez az esély így az én esetemben 100%-ra emelkedett.” – Kelly F.

Lapozz a folytatásértLink másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Eljegyezték a Jókai utcai házomlásban súlyosan megsérült táncművészt
Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt helyszínt.

Link másolása

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az Országos Baleseti Intézetből az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetbe helyezték át azt a táncművészt, aki nyár elején szenvedett súlyos koponya- és gerincsérülést, amikor leomlott és az utcára zuhant az átalakítás alatt álló Jókai utca 1. szám alatti ház párkányfala. Az ügyben 45 tanút hallgatott meg a rendőrség, de gyanúsítás vagy őrizetbe vétel a mai napig nem történt.

A Budapesti Operettszínház a közösségi oldalán tudatta mindenkivel, hogy szeptember 17-én táncművésze, Babácsi Beni a szülők- és a szűk baráti kör társaságában megkérte Tóth Nikolett kezét.

Az eseményhez az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet biztosított meghitt, szakrális helyszínt. Az eljegyzésre a fiatalok meghívták a Budapesti Operettszínház főigazgatóját, Kiss-B. Atillát, aki örömmel tett eleget a meghívásnak.

Az ifjú párnak sok boldogságot kívánunk!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÖZÖSSÉG
100 méter magasságból zuhant le a pécsi vadászpilóta, túlélte és most újratanul mindent
Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet a vadászpilóta.

Link másolása

Adrián Tibor Zsigmond álma gyerekkora óta az volt, hogy vadászpilóta legyen, és 29 éves korára ezt sikerült el is érnie. Tanulmányai során bejárta a világot, Budapesten elvégezte a katonai főiskolát, majd Kanadában és Kecskeméten is tanult.

Sugárhajtású vadászrepülőgépből átült a siklóernyőbe, amivel főként a Mecsek fölé repült legszívesebben. Két hónappal ezelőttig.

Idén nyáron borzalmas balesetben 100 méter magasságból egy sziklafalnak csapódott, de csodával határos módon túlélte a zuhanást.

Szerencsére felépült és most azon dolgozik, hogy újra teljes életet élhessen – számolt be róla a PécsAktuál.

A 40 éves Adrián Tibor Zsigmond a Balaton-felvidéken repült és úgy tervezte, hogy több óra hosszat a lesz a levegőben siklóernyőjével. Mint mondta, „megtanult együtt élni a természettel és az időjárási körülményekkel”.

A tragikus napon viszont nem várt levegőáramlat kapta fel, majd egy szempillantás alatt megtörtént a baj.

Összecsuklott az ernyő szárnya, amit már nem tudott korrigálni a gyakorlott pilóta.

„70-80 km/h órás sebességgel csapódtam a Csobánc-hegy oldalának, ami nem kímélte a csontjaimat. Nem tudtam rá felkészülni, se korrigálni”

– mondta a Tizsi becenevű pilóta a PécsAktuálnak. Hozzátette, hogy miután földet ért, sokan siettek a segítségére.

Onnan mentőhelikopterrel Győrbe szállították, ahol 5 órán keresztül műtötték. Az orvosok mindössze pár százalék esélyt adtak arra, hogy túléli a balesetet. Az ütközés során felrobbant a csigolyája, azaz egy olyan speciális törés történt, ami “csupán” az idegrostokat roncsolta. Az orvosok azon dolgoztak, hogy a szilánkokat eltávolítsák.

„Ha eltört volna a csigolyám, esélyt sem kaptam volna arra, hogy mozgatni tudjam a lábaimat. Az orvosok mindent megtettek, hogy stabilizálni tudják a lábamat és esélyt kapjak a felépülésre”

– nyilatkozta a pécsi lapnak a vadászpilóta.

Az eset után felértékelődtek benne az emberi kapcsolatok és úgy érzi, szerencsés. Bár nem él teljes életet egyelőre, de azon dolgozik, hogy a baleset, ami egy belső útra is terelte, örömkönnyekké varázsolja a könnyeket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Több mint 50 milliót gyűjtöttek a kiszabadított ukrán hadifogolynak, akinek a karjából 4 centiméter csont hiányzik
Mikhajlo Dianov testvére indított gyűjtést, hogy fizetni tudják az orvosi számlákat, rengetegen szeretnének segíteni a katonán.

Link másolása

Az ukrán hadifogoly, Mikhajlo Dianov megdöbbentette az internetet, amikor kiderült, milyen szörnyű kínokat kellett átélnie és milyen kínzásokat végeztek a testén az orosz fogságban. Az Ukrán Védelmi Erők által közzétett bejegyzésben Dianov az első képen erőtől duzzad egyenruhájában, a második képen viszont rá sem lehet ismerni a csontsovány, eltorzult karú katonára, akinek úgy tűnt, hogy a jobb karja is eltört.

A Pravda ukrán hírügynökségnek azt nyilatkozva Aljona Lavrusko, hogy testvére karsérülése annak a következménye, hogy

„rozsdás fogóval” húztak ki egy idegen tárgyat Dianov karjából, mindezt úgy, hogy nem használtak érzéstelenítőt.

Lavrushko úgy nyilatkozott a lapnak a Ladbible beszámolója szerint:

„Mikhajlo lelkileg nagyon erős és rendkívül boldog, hogy visszatért."

Azt is elmondta, hogy Dianovnak meg kell műteni a karját, amelyből állítólag 4 cm csont hiányzik.

Lavrusko kifejtette:

"Problémák vannak a karjával: valószínű tályog lehet. Meg kell műteni, a műtét során pedig egy lemezt kell elhelyezni a csontra, mert 4 cm csont hiányzik a karjából, amit mindenképpen korrigálni kell."

A testvér PayPal-adománygyűjtést indított, hogy Dianov orvosi számláit kifizethesse. Illia Ponomarenko, a Kyiv Independent újságírója szerint

eddig több mint ötmillió ukrán hrivnyát (kb. 54 millió forint) gyűjtöttek össze neki.

Az ukrán védelmi minisztérium először szeptember 24-én osztott meg Dianovról készült képeket (az egyik a fogság előtt, a másik pedig a fogság után).

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt hét csütörtökön megerősítette, hogy több mint 200 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból. Túlnyomó többségük az Azovstal és Mariupol védője volt, de akad köztük határőr, rendőr és tengerészgyalogos is. Az Azov-ezred öt kiszabadított parancsnoka pedig Törökországban maradhat a háború végéig.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Él és virul a Közút munkatársai által megmentett kiskutya, akinek nevét szavazással döntötték el
A Magyar Közút munkatársai nemrég egy csepp, alig 4 hetes kölyökkutyát mentettek meg munka közben. Azóta teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.
Címlapkép: Magyar Közút Facebook oldala/Pesti József - szmo.hu
2022. szeptember 16.


Link másolása

A Magyar Közút jászberényi mérnökség dolgozói nemrég egy mindössze négyhetes, kevesebb mint egy kilós kiskutyát találtak, amikor a Pusztamonostort Jászárokszállással összekötő útszakaszon dolgoztak. A 930 grammnyi állatot azonnal szárnyai alá vették a brigád tagjai.

Mint kiderült, a kutyust testvérével hagytak az út melletti árokban, aki viszont már nem élt, amikor rátaláltak. Magukkal vitték, és annyira szívükhöz nőtt a kedves kis eb, hogy megtartották mint a mérnökség új házikedvencét.

A nevéről online szavazással döntöttek és nagy többséggel az Emká nevet kapta, ami tulajdonképpen a Magyar Közút, azaz MK rövidítése kiejtve.

A Közút folyamatosan videós beszámolót tett közzé arról, mi történik Emkával.

Emká szépen gyarapszik, a legutóbbi mérésen már 5,5 kilót nyomott, és továbbra is kiváló egészségnek örvend. Az első fürdetésén is túl van a négylábú.

Emkának minden szempontból nagy szerencséje van, ugyanis a statisztikák szerint a fekete keverék kutyák a legkevésbé népszerűek, emiatt ők azok, akik a legkisebb eséllyel kerülnek ki a menhelyekről.

Emká rengeteg szeretetet ad és kap, teljes értékű tagja lett a mérnökségnek.

Íme egy videó arról ahol a Közút munkatársai elmesélik, hogyan találták meg Emkát:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk