KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

15, mellrákból felépült nő osztotta meg, hogy mi volt a legmeglepőbb a betegsége során

Meséltek az emberek viselkedéséről, az önképük változásáról, az implantátumokról, és figyelmeztettek az emlőrákszűrések fontosságára.

Link másolása

Az emberek nem tudják átérezni a betegséget – annak ellenére sem, hogyha weboldalakat böngésznek, és elolvasnak minden tünetet és orvosi szakvéleményt – nem érthetik meg, hogy milyen emlőrákkal élni. A felállított diagnózis után találják a nők szembe először magukat olyan kérdésekkel, tapasztalatokkal, amik még csak soha fel sem merültek azelőtt bennük. Ennek a betegségnek vannak olyan árnyoldalai, amit csak azok ismerhetnek, akik már túléltek egy ilyen mellrákot.

A Women’s Health beszélt egy olyan női közösséggel, aminek tagja ezen túlestek. Ők mesélték el, hogy milyen jó és rossz tapasztalatokat gyűjtöttek.

Soha többet nem kell melltartót viselned

„A mellrákdiagnózis után mindkét mellem el kellett távolítani, és implantátumokkal helyettesíteni. A legnagyobb meglepetés az volt, hogy nem kellett ezután melltartót hordanom. Be kell vallanom, hogy egy kicsit megdörzsöltem a helyét, mikor a barátnőim a merevítőről és a kényelmetlen melltartókról beszéltek.” – Marry S.

A nulladik stádiumú rák is rák

„A rákdiagnózis nem egyszerű, az orvosok se egyből feltételezik azt, hogy ez az. Ezért fontos, hogy kapjunk második szakvéleményt is. A nulladik stádiumú rák is rák.

Ne várd meg, míg zöld folyadék kezd szivárogni a mellbimbódból, én ezt már megtanultam.” – Meghan H.

Az orvosoknak se könnyű elmondani

„Nehéz volt tudat, hogy emlőrákom van, és ezt az orvosomnak is nagyon nehéz volt elmondani. Ők se tudják, hogy mondják el a fiataloknak, hogy rákosak, mert ők is veled együtt remélik, hogy ez nem az.” – Megan H.

A kemoterápia megzavarja a testet, fura dolgokra vágysz

„A mellrák előtt fogalmam se volt, hogy hányféle kemó létezik. Nem mind olyan, mint a filmekben, hogy hánynak, lefogynak, kihullik a hajuk. Valójában nagyon sok ember, mint én is meghízik a kemoterápia alatt – főleg, mivel az ízlelőbimbók főként csak az édesre aktiválódnak, és a szteroidok növelik az étvágyat. Utáltam, hogy mennyire vágytam a gyors kajára, mikor az az általános étkezési szokásim szöges ellentéte volt.” – Garian V.

Mindenkinek van egy mellrákos története

„Amikor először diagnosztizáltak, meglepődtem, hogy hány embernek volt tapasztalata rákos barátnőjén, nővérén, anyján, munkatársán keresztül ezzel a betegséggel. Sajnos mindig olyan dolgokat mondtak, mint például: „Ő első stádiumban volt, és meghalt!” vagy „Csak hat hónapja volt hátra, de egy évvel később még mindig ezzel küzd!”Minden rák más, ahogy mi emberek is.

Betegen nem azt akarjuk hallani, hogy valakinek 99% esélye volt a túlélésre, és meghalt.” - Jen E.

Az emberek meg akarják dörzsölni a fejed

„Kicsit megdöbbentő volt számomra, hogy sok ember meg akarta érinteni a fejem, vagy ha sapkát hordtam, akkor levetetni azt velem, hogy megnézhessék a csupasz fejbőröm. Tudtam, hogy a véletlenszerű érintésnek sok terhes nő ki van téve, de nem tudtam, hogy ez kiterjed a rákos betegekre is. Meglepő, hogy emberek azt gondolják, hogy rendben vannak a kéretlen érintések!” – V. Gerian

A rákezelések elpusztíthatják a rákot, de később más egészségügyi problémákat okozhatnak

„A műtét kevésbé ijesztett meg, mint a sugárzással járó mellékhatás lehetősége, a szív- és tüdőkárosodás. Ha a szívkárosodás nem jelentkezik 15-20 éven belül, akkor azután már késő lesz tenni bármit is. Belefáradtam a rákba. Az elmúlt két évben a szüleimet, egy maroknyi barátom és még a macskámat is ez a betegség vitte el! Csak túl akarok lenni ezen…” – Nicholle C.

Ha beteg vagy, csak a saját statisztikáid számítanak

„ Az hittem, ha minél több dolgot megtudok a betegséggel kapcsolatban, akkor annál jobb lesz. Például azt mondták, hogy a mell rekonstrukció esetén csak 3-5% esélye van fertőzés fellépésének. Nos, amikor megkaptam az implantátumom utána elfertőződött a terültet. Ez az esély így az én esetemben 100%-ra emelkedett.” – Kelly F.

Lapozz a folytatásértLink másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÖZÖSSÉG
Gyász: elhunyt Farkas Ricsi
A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiú 19 éves volt.

Link másolása

Elhunyt Farkas Ricsi - közölték a 19 éves fiú szülei szerda délelőtt az Összefogás Farkas Ricsikéért és a beteg gyermekekért Facebook-oldalon.

"Egyetlen drága kisfiunk, Ricsike ma reggel az angyalok közé költözött"

- írták.

A súlyos betegséggel küzdő jászberényi fiúról többször is írtunk már korábban. Másfél éves koráig egészséges, eleven baba volt, majd máj, tüdő, csontvelő problémák állították komoly feladatok elé az orvosokat és nagy kihívások elé a családot. Ricsi több műtéten is átesett, nehéz harcot folytatott a betegségével. 19 évesen hunyt el.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÖZÖSSÉG
„A pokolból jöttek” – Újra lát a bombázás miatt megvakult ukrán család egy lengyel orvosnak köszönhetően
Éppen belépett a konyhába az anyuka, amikor észrevette, hogy egyenesen az ablak felé repül egy rakéta.

Link másolása

Még március 11-én reggel csapódott bomba a kelet-ukrajnai Szeverodonyeck városának egyik lakóházába. Az egyik lakásban egy fiatal nő és két gyereke tartózkodott, a becsapódás után mindhárman megvakultak. A családot kiemelték a romok alól, majd egy közeli kórházba szállították őket, de sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy továbbküldték őket Lvivbe.

A kórház szemspecialistája segítséget kért korábbi lengyel tanárától, akinek átküldte az Olenáról és két fiáról készült fotókat. Tisztában volt azzal, hogy a nőnek és gyerekeinek azonnali segítség kell, de a háború miatt csak egy hét múlva érhettek volna Lengyelországba, írja a család kálváriájáról riportot is forgató BBC.

Olena, Nazar és Timur végül sikeresen megérkeztek Lublinba. Robert Rejdak professzort az első találkozásról azt mondta: az ukrán család úgy nézett ki, mint akik egyenesen „a pokolból jöttek”. A nő semmit sem látott, a gyerekek eközben egyfolytában ettek, aludtak és sírtak.

A professzor Olenán kétoldali szürkehályogműtétet hajtott végre, de a szeme belsejében lévő üvegdarab nehezítette a dolgát. A nő két nappal később már újra látott. Az ikrek is súlyos szemsérüléseket szenvedtek, de a műtétek és a kezelés után van esély a felgyógyulásukra. Ha csak néhány nappal később értek volna a klinikára, már nem tudtak volna segíteni rajtuk. Szemsérüléseknél ugyanis döntő tényező az idő.

A fiúk közül Nazar egyik szemét már így sem tudták megmenteni. Ennek ellenére Timur jóval félénkebb bátyjánál. A fiúkat pszichológus kezeli az átélt traumák miatt, ami nem is csoda: néhány nappal korábban végignézték, ahogy becsapódik otthonukba egy bomba.

Az Ukrajnában szakácsként dolgozó Olena aznap éppen belépett a konyhába, amikor látta, hogy pont az ablakuk felé repül egy rakéta. Az egész jelent annyira gyors volt, hogy szinte fel sem fogta, mi történik, csak nézte, ahogy hihetetlen tempóban közeledik a rakéta.

A nőnek esze ágában sincs a történtek után hazamenni. Azt mondja, hogy semmije sem maradt Ukrajnában, a lakását porig rombolták. Ráadásul Lengyelországban mindenki nagyon kedves vele, így inkább ott telepedne le az ikrekkel.

Az ukrán család megrázó történetről készült riport egy részletét itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Ugyanolyan a babát kapott egy menekült kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia
Veronika és édesanyja egy jótékonysági szervezettől kapott ételeket, ruhákat és játékokat. Amikor ezeket adták át nekik a raktárnál, akkor vették észre a babát.
Fotó: StripeyStork/Twitter - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Pontosan ugyanolyan babát kapott egy ukrán kislány, mint amilyet Ukrajnában kellett hagynia, miután megérkezett az Egyesült Királyságba - írja az Indy100.

Veronika és édesanyja, Tatyana csütörtökön érkeztek, és a Homes for Ukraine programon keresztül szálltak meg egy támogató családnál a Surrey állambeli Epsomban és Ewellben.

Mindössze egy bőrönddel és egy babakocsival érkeztek, így a család felvette a kapcsolatot a Stripey Stork bababank jótékonysági szervezettel, hogy segítséget kérjen néhány praktikus cikk beszerzésében.

Pénteken anya és lánya a jótékonysági szervezet raktárához utaztak, hogy átvegyék a számukra előkészített készleteket, köztük ruhákat, cipőket, játékokat, etetőszéket, ágyvédőt, bili oktatókészletet, szalvétákat és piperecikkeket.

Veronika és édesanyja nagyon izgatottak lettek, amikor észrevették a babát, ami éppen olyan volt, mint amilyet a kislánynak otthon kellett hagynia. Nicola Dawes, a Stripey Stork alapítója és vezérigazgatója így nyilatkozott:

„Különleges élmény volt felfedezni, hogy ez a baba ugyanolyan, mint amilyet Veronika nem tudott otthonról elhozni. Ez a pillanatnyi öröm és kapcsolódás feldobta a napunkat, amikor Veronika távozóban puszit adott nekünk."

A Stripey Stork 2013-as megalakulása óta az élelmiszerbankokhoz hasonló modellel segíti a kisgyermekes családok ellátását, jelenleg pedig a térségbe érkező ukrán menekülteket. Egy tweetben a jótékonysági szervezet azt írta:

"Tudjuk, hogy Surrey-ben több mint 700 család jött össze, és igyekszünk minden hozzánk érkező kérésnek eleget tenni."

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÖZÖSSÉG
A Rovatból
Elaltathatják egy harkivi állatpark ragadozóit, nehogy kiszökjenek a városba az orosz bombázás miatt
Az állatkert több lakója is elpusztult vagy elmenekült a rakétatámadások miatt. A tulajdonos szeretne minden állatot megmenteni, ehhez kér anyagi támogatást.

Link másolása

Szívszorító döntésre kényszerülhetnek egy harkivi állatkert dolgozói: meg kell ölniük az ott élő tigriseket, oroszlánokat és medvéket, hogy ha az orosz bombázás miatt lehetőségük nyílik kiszökni a parkból, ne veszélyeztessék a lakosságot - írja a Daily Mail.

Már így is csoda, hogy még nem sérültek meg annyira az állatkert kenneljei, hogy a ragadozók kijuthassanak onnan. Ukrajna második legnépesebb városát ugyanis a háború kezdete óta folyamatosan ostromolják az orosz erők.

"Még egy rakétatámadás, és lehet, hogy az oroszlánok, a tigrisek és a medvék kiszabadulnak, és bemennek a városba és a környéken lévő településekre. Ezt nem engedhetjük. Sajnos most nincs megoldás erre a problémára"

- mondta az állatkert tulajdonosa, Alexander Feldman.

A Feldman Ökopark dolgozói már számos állatot átszállítottak máshová a bombafenyegetés miatt, és szeretnék, ha a ragadozókat is átköltöztethetnék egy régi lovaskomplexumba Poltava régióban, de a tulajdonos attól tart, hogy nem lesz rá lehetőségük. Így csak az marad az egyetlen opció, hogy elaltatják az állatokat.

"Elképzelhetetlen fájdalom még csak beszélni is róla. De a fő prioritás most az emberek élete"

- fogalmazott.

Egy videóüzenetben elmondta, hogy az állatpark már részben megsemmisült az újabb rakétatámadások miatt. A madárházak tönkrementek, és a ketrecek és a kennelek is nagyon megrongálódtak.

"A Feldman Ökopark már nem létezik - ezt már határozottan kijelenthetjük. Tegnap és ma ismét hatalmas ágyúzásnak voltunk kitéve. Az infrastruktúrának vége, a burkolatok is megsemmisültek"

- közölte Feldman.

Az állatparkban több mint 300 állatfaj élt. A március 17-én történt bombázásban két orángután és több csimpánz is elpusztult, két nappal később kilenc szarvas vesztette életét, 20 pedig elmenekült az erdőbe.

A tulajdonos abban reménykedik, hogy legalább a jaguárkölyköket és a párduckölyköket meg tudják menteni, de úgy látja, hogy a többi állat el fog pusztulni, ha ez így megy tovább.

Feldman most anyagi támogatást kér, hogy minden állatot kimenekíthessenek az állatkertből, mielőtt az oroszok rakétái végeznek velük, csak ők lesznek kénytelenek elaltatni a lakosság védelme érdekében. Ide kattintva lehet adakozni nekik.


Link másolása
KÖVESS MINKET: