/kozosseg/10-lakast-ujitanak-fel-hajlektalanoknak/
hirdetés

KÖZÖSSÉG
A Rovatból
hirdetés

10 lakást újítanak fel hajléktalanoknak

Berki Krisztián sportoló is az Elsőként Lakhatást! Program mellé állt.

Link másolása

hirdetés

Az "Elsőként Lakhatást!" Program keretein belül két év alatt tíz lakást újítanak fel hajléktalan emberek számára. A Saint-Gobain építőipari vállalat alapítványa hetvenhatezer euróval támogatja a Habitat for Humanity programját. Újpest- és Kőbánya Önkormányzata pedig biztosítja a felújítandó bérlakásokat. A projekt nagyköveteként Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász is a kezdeményezés mellé állt.

krisztian_andras1

A 2015-ös együttműködési megállapodásoknak értelmében az idei és a jövő év folyamán tíz hajléktalan családnak teremtenek egészséges otthont használaton kívüli bérlakások felújításával. Erre azért is van szükség, mert a legfrissebb felmérések szerint Magyarországon 15-30 ezer hajléktalan él. Az elmúlt öt évben pedig legalább negyvennyolcezer ezer ember kényszerült arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig hajléktalanszállást vegyen igénybe vagy közterületen éjszakázzon.

Mi az "Elsőként Lakhatást!" Program?

A programot 2013 végén indította el Magyarországon a Habitat. A világszerte aktív nonprofit szervezet célja, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen.

hirdetés

Habitat for Humanity igazgatója, Szekér András szerint sok közterületen élő ember nem szívesen költözik be hajléktalanszállókba, de jól megállja a helyét, ha önálló lakhatást biztosítanak neki. Így akár a tíz éve tartó hajléktalan életmód is megváltoztatható, és a projekt résztvevői új életet kezdhetnek.

„Mindannyian hibázhatunk életünk folyamán, de senki nem érdemel olyan büntetést, hogy utcán éljen! Számos sikeres külföldi példa mutatja, hogy megfelelő komplex támogatással, a több problémával küzdő hajléktalan emberek is képesek önállóan lakásban élni, és azt meg is tartani”

– fogalmazott Berki Krisztián, aki szerint a program segíthet a hajléktalanokkal szembeni társadalmi előítéletek felszámolásában.

A Saint Gobain vállalatcsoport már 2014-ben is támogatta a Habitat for Humanity programjait, akkor Vácon és környékén hőszigetelték öt család otthonát. Ezenfelül vidéken további ötven mélyszegénységben élő család házán végeztek javításokat.

hab

„A világ vezető építőipari vállalataként tudjuk, mennyire fontos, hogy az élhető lakókörnyezet mindenki számára elérhető legyen. A Saint-Gobain alapítványa az elmúlt hat esztendőben 48 ország 200 nonprofit szervezetét támogatta. Vállalatcsoportunk legfontosabb értékei: a fenntarthatóság, a környezetvédelem és az energiahatékonyság, amelyek mintaként szolgálnak a jövő nemzedékének egy tudatosabb élettér kialakításához. Társadalmi felelősségvállalási tevékenységünkben fontos szempont, hogy munkatársaink személyesen is részt vegyenek a támogatott projektek megvalósításában. A Habitat for Humanity Magyarországgal megvalósuló, Elsőként Lakhatást! kezdeményezés nagyszerű példája ennek” –nyilatkozta Tomáš Rosák, a Saint-Gobain regionális vezérigazgatója.

A kezdeményezés sikerében kulcsszerepe van a saját ingatlanjait felajánló önkormányzatoknak is. Újpest Önkormányzata és a Kőbányai Önkormányzat a sikeres tavalyi program után döntött a folytatás mellett.

"2014 nyarán öt újpesti szociális bérlakásba költözhettek új lakók, akiket intenzív, egyénre vagy családra szabott szociális munkával, a kerületi Családsegítő Szolgálat bevonásával támogattunk abban, hogy önálló lakhatásukat hosszú távon fenn tudják tartani." – nyilatkozta Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere.

"Kőbánya büszke arra, hogy az elsők között csatlakozott az Elsőként Lakhatást! programhoz. Nem engedjük el senkinek a kezét, aki tud és akar is tenni a sorsa rendezése érdekében." – jelentette ki Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere.

Habitat for Humanity Magyarország egy korábbi programja:

Ha neked is tetszik ez a kezdeményezés, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk