/kekhirek/zsebpenzelvonassal-buntettek-az-allami-gondozott-gyerekeket/
hirdetés

KÉK HÍREK

Zsebpénzelvonással büntették az állami gondozott gyerekeket

Csúnya beszédért, de akár meleg víz pazarlásáért is vettek el pénzt tőlük. Ez jogtalan, ám azt a dolgozót, aki bejelentést tett, kirúgták.

Link másolása

hirdetés

Különös nevelési eszközt vezettek be egy állami gondozottakat nevelő intézetben. Ha valaki gyakran beszélt csúnyán, vagy sok meleg vizet használt, akkor megvonták a zsebpénzét. Az összegeket pedig éveken át egy füzetben könyvelték.gyerek2

Az állami gondozott gyerekek a családi pótlékjukból pár ezer forintot megkaphatnak zsebpénzként. Annak a felhasználásáról pedig ők dönthetnek, olyan dolgokat vehetnek, ami személyes szükségleteiket fedezi. Azaz költhetnek élelmiszerre, vagy félretehetnek valami komolyabb dologra is belőle.

Egy Baranya megyei gyerekotthonban azonban

az egyébként gyerekeknek járó pénzt nevelési, büntetési eszközként használták. Ha valaki nem megfelelően viselkedett, akkor fegyelmezésképpen kevesebb zsebpénzt kapott.

Még tarifa is volt: a káromkodás 500 forint, a meleg víz pazarlása 1000 forint levonással járt. De fizettek, ha nem kapcsolták le véletlenül a villanyt, vagy hangosan csaptak be egy ajtót.

hirdetés

A majsi otthonban a pénzelvonás évek óta folyhatott. A hvg.hu birtokába került két füzet is, melyben a büntetési tételeket könyvelték. A 2012-es és 2013-as füzetekben név, monogram, dátum és az összeg felsorolása szerepelt. Akadt a tételek között normális igényekre kiutalt tétel is, utazásra, fülbevalóra, de terhességi tesztre is kértek pénzt a 14-18 éves korosztályt nevelő intézet lakói.

Az otthonban lakó fiatalok fizettek szinte minden hibájukért.

Ha figyelmetlenek voltak és például egy vasaló emiatt tönkrement, szintén levonták a zsebpénzből. De voltak lopások is - ha kiderült, ki a tettes, az összeget ugyancsak a havi juttatásából fizetették ki vele.gyerek1

A zsebpénz összegét egy 1998-as rendelet szabályozza. Eszerint a 3 és 18 év közötti gondozottaknak egy meghatározott szorzó alapján fix összeg jár havonta. Ez most 14 éven aluliaknak 3705 forint, 14 év felett pedig 5130 forint havonta. A pénzt a gyerek „személyes szükségleteinek kielégítésére” használhatja fel. A 6 év alatti gyerekek nem kapják kézhez az összeget, de jár nekik is a lehetőség, hogy azt felhasználják. A pénzköltést pedig nyilván kell tartani.

A gyerekek a lapnak azt mondták, hogy

nem tudtak arról, hogy a zsebpénzből fizetett büntetés nem jogszerű.

Sőt egyikük szerint működött ez a fegyelmezési módszer.

Volt olyan fiú, aki szerint a módszer segítségével nevelték őket arra, hogy jobban figyeljenek, vagy megtanulják beosztani a pénzt. Előfordult, hogy őt azért érte hátrány, mert pazarló volt a nevelők szerint, mikor édességet és hajzselét akart vásárolni.

A zsebpénzelvonó büntetésről egy nevelő pedagógus és egy Baranya megyei gyermekgondozásban dolgozó férje tett bejelentést, mikor az asszony megtalálta a füzeteket. Korábban már hallották a gyerekektől, hogy létezik ilyen büntetés, de nem nagyon hitték, amíg saját szemükkel nem látták a könyvelést. A nő felháborítónak tartotta az esetet, főleg, hogy előfordult olyan eset is, mikor egy gyerek szinte semmit nem kapott meg a neki járó zsebpénzből.gyerek4

A házaspár több hatóságnál is jelezte a problémát, de senki nem reagált. Az asszony közben pereskedett, mert beosztásából eltávolították. Bár a bíróság neki adott igazat, a végén hiába helyzeték vissza, a szerződését nem hosszabbították meg. Sőt a férjét is egy kedvezőtlenebb helyre helyezték át.

A majsi otthon volt vezetője a hvg.hu-nak először nyilatkozott, majd letiltotta a közlést. Végül ennyit mondott: „5 különböző fórumon jelentették fel: rendőrség, munkáltatói, fenntartói, ombudsmani vizsgálat zárult le bűncselekmény hiányában”. „Jelenleg is folyik egy bírósági per, melynek befejeződéséig nem kívánok nyilatkozni.”

Azt az otthon vezetője is elismerte, hogy „nevelési célzattal” használták a zsebpénzt, amely összegeket pontosan vezettek.

Az összegyűlt pénzt közösen költötték el fagyizásra, mozira, kirándulásra. Szerinte a gyerekek javasolták, hogy ha valaki kárt okoz, azt ő fizesse meg.

A per 2014 óta folyik. Több vizsgálat is indult az ügyben. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltsége leírta, hogy hány helyen zajlott már eljárás a házaspár bejelentései alapján. Ezek szerintük eredménytelenek voltak. A rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet. A kormányhivatal nem észlelt szabálytalanságot „a gondozotti zsebpénzkezelésben”. A belső vizsgálat során nem merült fel, hogy intézkedni kellene.gyereknyito

A majsi otthont 2015 februárjában bezárták. A hvg.hu azt írta, hogy cikkük készítése közben többször is szembesültünk azzal a vélekedéssel, hogy ez az ügy nem egyedi, „máshol is ez megy”.

Forrás: hvg

A fotók illusztrációk


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk