KÉK HÍREK

Zsebpénzelvonással büntették az állami gondozott gyerekeket

Csúnya beszédért, de akár meleg víz pazarlásáért is vettek el pénzt tőlük. Ez jogtalan, ám azt a dolgozót, aki bejelentést tett, kirúgták.

Link másolása

Különös nevelési eszközt vezettek be egy állami gondozottakat nevelő intézetben. Ha valaki gyakran beszélt csúnyán, vagy sok meleg vizet használt, akkor megvonták a zsebpénzét. Az összegeket pedig éveken át egy füzetben könyvelték.gyerek2

Az állami gondozott gyerekek a családi pótlékjukból pár ezer forintot megkaphatnak zsebpénzként. Annak a felhasználásáról pedig ők dönthetnek, olyan dolgokat vehetnek, ami személyes szükségleteiket fedezi. Azaz költhetnek élelmiszerre, vagy félretehetnek valami komolyabb dologra is belőle.

Egy Baranya megyei gyerekotthonban azonban

az egyébként gyerekeknek járó pénzt nevelési, büntetési eszközként használták. Ha valaki nem megfelelően viselkedett, akkor fegyelmezésképpen kevesebb zsebpénzt kapott.

Még tarifa is volt: a káromkodás 500 forint, a meleg víz pazarlása 1000 forint levonással járt. De fizettek, ha nem kapcsolták le véletlenül a villanyt, vagy hangosan csaptak be egy ajtót.

A majsi otthonban a pénzelvonás évek óta folyhatott. A hvg.hu birtokába került két füzet is, melyben a büntetési tételeket könyvelték. A 2012-es és 2013-as füzetekben név, monogram, dátum és az összeg felsorolása szerepelt. Akadt a tételek között normális igényekre kiutalt tétel is, utazásra, fülbevalóra, de terhességi tesztre is kértek pénzt a 14-18 éves korosztályt nevelő intézet lakói.

Az otthonban lakó fiatalok fizettek szinte minden hibájukért.

Ha figyelmetlenek voltak és például egy vasaló emiatt tönkrement, szintén levonták a zsebpénzből. De voltak lopások is - ha kiderült, ki a tettes, az összeget ugyancsak a havi juttatásából fizetették ki vele.gyerek1

A zsebpénz összegét egy 1998-as rendelet szabályozza. Eszerint a 3 és 18 év közötti gondozottaknak egy meghatározott szorzó alapján fix összeg jár havonta. Ez most 14 éven aluliaknak 3705 forint, 14 év felett pedig 5130 forint havonta. A pénzt a gyerek „személyes szükségleteinek kielégítésére” használhatja fel. A 6 év alatti gyerekek nem kapják kézhez az összeget, de jár nekik is a lehetőség, hogy azt felhasználják. A pénzköltést pedig nyilván kell tartani.

A gyerekek a lapnak azt mondták, hogy

nem tudtak arról, hogy a zsebpénzből fizetett büntetés nem jogszerű.

Sőt egyikük szerint működött ez a fegyelmezési módszer.

Volt olyan fiú, aki szerint a módszer segítségével nevelték őket arra, hogy jobban figyeljenek, vagy megtanulják beosztani a pénzt. Előfordult, hogy őt azért érte hátrány, mert pazarló volt a nevelők szerint, mikor édességet és hajzselét akart vásárolni.

A zsebpénzelvonó büntetésről egy nevelő pedagógus és egy Baranya megyei gyermekgondozásban dolgozó férje tett bejelentést, mikor az asszony megtalálta a füzeteket. Korábban már hallották a gyerekektől, hogy létezik ilyen büntetés, de nem nagyon hitték, amíg saját szemükkel nem látták a könyvelést. A nő felháborítónak tartotta az esetet, főleg, hogy előfordult olyan eset is, mikor egy gyerek szinte semmit nem kapott meg a neki járó zsebpénzből.gyerek4

A házaspár több hatóságnál is jelezte a problémát, de senki nem reagált. Az asszony közben pereskedett, mert beosztásából eltávolították. Bár a bíróság neki adott igazat, a végén hiába helyzeték vissza, a szerződését nem hosszabbították meg. Sőt a férjét is egy kedvezőtlenebb helyre helyezték át.

A majsi otthon volt vezetője a hvg.hu-nak először nyilatkozott, majd letiltotta a közlést. Végül ennyit mondott: „5 különböző fórumon jelentették fel: rendőrség, munkáltatói, fenntartói, ombudsmani vizsgálat zárult le bűncselekmény hiányában”. „Jelenleg is folyik egy bírósági per, melynek befejeződéséig nem kívánok nyilatkozni.”

Azt az otthon vezetője is elismerte, hogy „nevelési célzattal” használták a zsebpénzt, amely összegeket pontosan vezettek.

Az összegyűlt pénzt közösen költötték el fagyizásra, mozira, kirándulásra. Szerinte a gyerekek javasolták, hogy ha valaki kárt okoz, azt ő fizesse meg.

A per 2014 óta folyik. Több vizsgálat is indult az ügyben. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Baranya Megyei Kirendeltsége leírta, hogy hány helyen zajlott már eljárás a házaspár bejelentései alapján. Ezek szerintük eredménytelenek voltak. A rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet. A kormányhivatal nem észlelt szabálytalanságot „a gondozotti zsebpénzkezelésben”. A belső vizsgálat során nem merült fel, hogy intézkedni kellene.gyereknyito

A majsi otthont 2015 februárjában bezárták. A hvg.hu azt írta, hogy cikkük készítése közben többször is szembesültünk azzal a vélekedéssel, hogy ez az ügy nem egyedi, „máshol is ez megy”.

Forrás: hvg

A fotók illusztrációk

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: