/kekhirek/volt-cia-ugynokoket-is-bevetettek-hogy-katar-kapja-meg-a-2022-es-foci-vb-rendezes-jogat/
hirdetés

Volt CIA ügynököket is bevetettek, hogy Katar kapja meg a 2022-es foci vb rendezés jogát

A riválisokról olyan dolgokat terjesztettek, amely ellenkezik a FIFA szabályzatával is.
hirdetés

Lejárató kampányt rendelhetett Katar a riválisokkal szemben 2010-ben, hogy elnyerhesse a 2022-es labdarúgó világbajnokság megrendezését - írta kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva a brit Sunday Times.

Katar 2010-ben kapta meg a futball vébé rendezési jogát. A FIFA sok kritikát kapott akkoriban, korrupció gyanúja is felmerült. Ezért két éven át vizsgálták az ügyet, és több gyanús körülményt találtak. A pályázati eredményt ennek ellenére nem vonták vissza.

A kiszivárgott információk szerint több módszerrel is próbálták a többi pályázót gyengíteni. Egy ismert közgazdásznak pl. 9000 ezer dollárt fizettek azért, hogy egy tanulmányt írjon arról, milyen negatív hatása lenne a vébének. Ezt az írást pedig a sajtóban terjesztették. De más írókat, bloggereket is hasonló módon használtak fel. Eközben középiskolai testnevelő tanárok a képviselőiknél azért lobbiztak, hogy a focira szánt pénzt inkább az iskolai sportra költsék. Ausztráliában pedig rögbimeccseken tiltakoztak a foci ellen.

Az akcióban egy amerikai PR-céget, a Brown Lloyd Jones New York-i irodáját és CIA-ügynököket is bevetettek.

Főleg az Egyesült Államok és Ausztrália pályázatát támadták meg úgy, hogy azt a benyomást keltették, mintha az adott országokban nem támogatták volna a pályázatot.

hirdetés

Az ilyen tevékenység sérti a FIFA pályázati szabályzatát,

amely kimondja azt is, hogy a pályázó országoknak fontos a belső támogatottság. A katari szervezők tagadják, hogy történt volna ilyen beavatkozás, nem ezért kerültek ki győztesen az amerikai, ausztrál, japán és dél-koreai riválisok közül.

Forrás: BBC

Címlapkép forrása: Youtube


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk