hirdetés

Viszlát lángos, sültkrumpli és minden, ami olajban sül?

Az akrilamid a bűnös, ami rákkeltő lehet. Áprilistól szigorodik a szabályozás az unióban.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2017. december 12.

hirdetés

Már korábban is szóba került, hogy az Európai Unió az élelmiszerek akrilamid-tartalmának korlátozását tervezi, mert az rákkeltő lehet. A nem túl hasznos összetevő főleg a magas hőfokon, bő olajban sütött termékekben jelenik meg, vagyis sok van belőle a lángosban, fánkban a hasábburgonyában, és a rántott húsban is.

A Népszava hétfői cikkében már azt írja: hatályba lépett, áprilisban pedig kötelezően alkalmazandó is lesz az EU-rendelet, amely az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos intézkedéseket írja elő.

A felsoroltakon túl a snack ételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér; a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finompékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet, stb.) gyártóinak kell különösen figyelniük. Szintén tartalmazhat akrilamidot a kávé (pörkölt és instant változata egyaránt, valamint a pótkávé is), illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.

A megoldás a változtatás az ételeink elkészítési módján. Az akrilamid olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amik szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főtt ételekben egyáltalán nem fordul elő, sőt, 140 fok alatti sütésnél sem jellemző a keletkezése.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk