hirdetés

KÉK HÍREK

Veszélyben az alternatív iskolák, köztük a Waldorf

Bedarálná őket a kormány egy friss előterjesztés szerint: csak speciális esetekben térhetnének el a kerettantervtől.

Link másolása

hirdetés

Az új kerettanterv szerint nem térhetnek el az alternatív iskolák - ilyen például a Waldorf - a központilag meghatározott irányelvektől, amelyeket a települési önkormányzatok és az állami intézmények is követnek, csak ha többletszolgáltatást nyújtanak.

A köznevelést érintő változtatás a jövő évi költségvetési törvény javaslatai között kapott helyet, és erőteljesen eltér az eddigi alapelvektől - hiszen eddig nem kötötték semmilyen feltételhez a központi kerettantervtől való eltérést. Mindössze annyit határoztak meg, hogy az alternatív és magán- vagy alapítványi iskolák növendékei rendelkezzenek ugyanazokkal a kompetenciákkal, miután kikerülnek az intézményből, mint az állami iskolákban tanulók.

A Nemzetgazdasági Minisztérium újonnan kidolgozott megállapodás-tervezete szerint a magániskolákat működtető alapítványoknak ingyenes használatba kellene adniuk ingatlanjaikat és taneszközeiket. Ha ezt nem írják alá az érintett intézmények, kérdésessé válik, hogy az állam egyáltalán engedi-e, hogy új diákokat vegyenek fel a következő tanévre. Ezzel a tervezettel kapcsolatban azonban, elnevezése ellenére, semmiféle megállapodás nem köttetett a nem állami iskolákkal, a minisztérium velük nem egyeztetett előzetesen.

iskola

hirdetés

Az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete és a Magyar Waldorf Szövetség közleményükben kijelentik: a radikális és egyeztetések nélküli változtatások miatt ellehetetlenülne a munkájuk és működésük. Ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a minisztérium korábban már megkereste a nem állami fenntartású iskolákat, hogy mondjanak le intézményeikről az NGM szakképzési centrumainak javára.

A közhasznú alapítványoknak tulajdonképpen mindenüket át kellene adni az állami szakképzési centrumoknak, hogy azok használhassák, így azonban lehetetlen folytatni a közhasznú oktatási tevékenységet. Ha egy közhasznú alapítvány megszűnik, egy hasonló célú alapítványnak adhatja a vagyonát, és mivel megvan az esély rá, hogy az összes alapítványi iskolával megtörténhet ez, csupán az államra hagyhatnák vagyonukat.

Az AME és a Magyar Waldorf Szövetség tiltakozik a változtatás ellen és arra kéri a kormányt, hogy a jelenleg is érvényes szabályozás maradjon meg a jövőben is. A Tanítanék Mozgalom június 11-re tüntetést szervez a Várkert Bazárhoz, melynek egyik fő célja a magániskolák államosítása elleni felszólalás lesz.

Via Eduline, képek: Pixabay

Ha hasznos volt a hír, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A hóesést akarták megnézni, legalább 21-en meghaltak Pakisztánban
Több mint százezer autóval indultak útnak, ebből ezernél is több akadt el az utakon.

Link másolása

hirdetés

Turisták özönlötték el a Pakisztán északi részén található Muree városát, ugyanis a térségben szokatlanul sok hó esett. A BBC információi szerint több mint százezer autóval érkeztek a nézelődők, ám péntekről szombatra virradóan sokan az utakon ragadtak a havazás miatt – írta meg a 24.hu.

A rendőrség információi szerint a több mint ezer autóban legalább 21-en meghaltak.

Közülük legkevesebb hatan halálra fagytak, a többi esetben egyelőre nem ismerik a halál okát. Sejthető azonban, hogy néhányan megfulladtak az autóikban, mivel a kihűlés ellen járatták a motorokat. Az alábbi Twitter-videó bemutatja, hogy milyen kétségbeejtő a helyzet a helyszínen:

hirdetés

Az ország belügyminisztere elmondta, hogy az elmúlt 15-20 évben nem volt ennyi turista a környéken, ebből adódik a krízis. Murree környékét katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították és jelenleg a gáz- és vízszolgáltatás is akadozik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Meghalt egy kerékpáros, aki tévedésből hajthatott fel az M43-as autópályára
A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, ki szeretett volna húzódni a leállósávba, ekkor érte a baleset.

Link másolása

hirdetés

Halálra gázoltak egy, a belső sávban bicikliző középkorú férfit az M43-as autópályán. A baleset péntek délután történt Algyő közelében. A biciklis a sztráda előtti körforgalomnál mehetett fel az autópályára, tévedésből.

Úgy tudni, megpróbált kihajtani a leállósávra, amikor elsodorta egy furgon, majd egy kocsi is elütötte.

A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, a sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A Tények teljes riportja az esetről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Életfogytiglant kaptak az ártatlan georgiai fekete férfit lelövő gyilkosok
Ketten közülük életük végéig börtönben maradnak, a megbánás legkisebb jelét sem mutatták. Az ítéletet mindhárman megfellebbezik.

Link másolása

hirdetés

Gregory McMichael (66), Travis McMichael (35) és William Bryan ügye két évvel ezelőtt kezdődött. A három elkövető az autójával üldözőbe vett egy fekete férfit, Ahmed Arberyt, aki a környékükön kocogott. Az indokuk az volt, hogy Arbery hasonlított egy betörőre – ezért megtámadták, dulakodni kezdtek vele, Travis pedig egy sörétes puskával megölte.

A három vádlott bűnösségéről már novemberben döntött az esküdtszék.

Az apja-fia páros és az akciót levideózó szomszédjuk arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy önvédelemből cselekedtek, ezt azonban nem hitték el nekik – írja a 444.hu. Az ügyben döntő bíró a két fővádlottat – a két McMichaelt – kőszívűnek nevezte, és mivel a megbánás legkisebb jelét sem mutatták, életfogytiglani börtönre ítélte őket. Bryan szintén életfogytiglanit kapott, de 30 év múlva feltételesen szabadulhat. Az ítélet ellen mindhárman fellebbeztek.

Arbery gyilkosai hamarosan egy külön perben újra bíróság elé állnak gyűlöletbűncselekmény gyanúja miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Egy zárt rendőrségi területre jutott be valaki illegálisan a Budai Vár közelében, a TEK is kivonult
A helyszínen késő este több rendőri szerv is intézkedett.

Link másolása

hirdetés

Illegálisan hatolt be valaki egy zárt rendőrségi területre a Budai Vár közelében szombaton késő este - írta éjjel az MTI. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyelete annyit közölt, hogy "több rendőri szerv (KR, BRFK, TEK) részvételével intézkedés van folyamatban egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt".

A Telex arról számolt be, hogy több olvasójuk is jelezte, szombat este 10 óra körül sok rendőrségi járművet láttak.

Egyikük elmondta, hogy többek között

a TEK páncélozott járművét, körülbelül 20 kisbuszt is látott, melyek a Vár felé mentek.

Egy másik olvasó pedig sok egyenruhást is látott, akik egy "gyártelephez hasonlító területre nyomultak be".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: