/kekhirek/valasztasi-csalas-miatt-vadat-emeltek-husz-ember-ellen-tobb-part-is-erintett/
hirdetés

Választási csalás miatt vádat emeltek húsz ember ellen, több párt is érintett

Az ajánlóíveken olyanok adatai és aláírásai szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek, vagy már elhunytak.
hirdetés

A 2018. évi országgyűlési választásokkal kapcsolatban húsz ember ellen emelt vádat a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség választási csalás miatt - tájékoztatta a megyei főügyészség hétfőn az MTI-t.

A vádlottak az 1-es, a 4-es és az 5-ös számú választókerületekhez, vagyis Győrhöz, Sopronhoz és Mosonmagyaróvárhoz köthetők. A jelöltséghez szükséges ötszázat el nem érő érvényes ajánlás felhasználása esetén hamis magánokirat felhasználásának vétségével, ötszáz fölötti ajánlás esetén választás rendje elleni bűntettel vádolta meg az elkövetőket a főügyészség.

Az utóbbi bűncselekménnyel megvádolt elkövetők a jelölteknek járó egymillió forintos állami támogatással is rendelkeztek, esetükben a vád a minősített költségvetési csalás bűntettére is kiterjed.

Az 52 oldalt kitevő vádiratban szereplő tényállás szerint a jelöltek ajánlóívein olyan állampolgárok adatai és aláírásai szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek vagy már elhunytak.

A különböző jelöltek ajánlóívein nagyrészt ugyanazon hamis vagy elhunyt személyektől származó aláírások szerepeltek, ami a listák átmásolásából adódott. Az így meghamisított ajánlóíveket maga a jelölt vagy egy általa felkért ember írta alá aláírásgyűjtőként.

hirdetés

Az ügyben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai nyomoztak, akik több száz tanút hallgattak ki. Az érdemi döntést várhatóan a Győri Törvényszék fogja meghozni.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk