/kekhirek/ujra-tomegesen-pusztulnak-a-mehek-orszagszerte/
hirdetés

Újra tömegesen pusztulnak a méhek országszerte

Veszélyben az mezőgazdaság, így az élelmiszerünk is.
hirdetés

Tömegesen pusztulnak a méhek az egész országban. A rejtélyes rovarhullás nem csak a méz készítését fenyegeti, az egész mezőgazdaságra drasztikus hatással lehet. Az RTL Klub Fókuszának stábja egy mezőkomáromi méhészhez látogatott el, ahol kiderült: olyan mértékű lett az elmúlt években a pusztulás, hogy az a tapasztalt szakember, Laczkó Attila számára is megdöbbentő.

A legnagyobb probléma a napraforgó- és repcemezők környékén jelentkezik, ezért a legtöbb méhész a neonikotinoid nevű növényvédő szer hatására gyanakszik. Az EU ugyan megszavazta a vegyszer teljes körű tilalmát még áprilisban, de valamiért a NÉBIH ismét engedélyezte a használatát itthon. Boross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint azonban a méhek pusztulásának oka összetettebb, nem lehet egyetlen tényezőre visszavezetni.

A probléma mindenesetre a termelők több mint kétharmadát érintette - vannak olyan méhészetek, ahol gyakorlatilag életképtelenek lettek a méhcsaládok. Ez több milliárd forintos gazdasági kárt okozott, a rovaroknak ugyanis nagyon fontos szerepük van nemcsak a mézkészítésben, de az egész mezőgazdaság működésében is. A globális élelmiszeripar 70-80 százaléka is beporzásfüggő.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk