?> /kekhirek/ujra-birosag-ele-allithatjak-a-17-evesen-megolt-csenge-gyilkosat/ Újra bíróság elé állíthatják a 17 évesen megölt Csenge gyilkosát | szmo.hu
hirdetés

KÉK HÍREK

Újra bíróság elé állíthatják a 17 évesen megölt Csenge gyilkosát

Akár életfogytiglant is kaphat a borsodnádasdi gyilkosság elkövetője, ha szándékos emberölés miatt elítélik másodfokon.

Link másolása

hirdetés

A Debreceni Ítélőtábla elnöke soronkívüliséget rendelt el a borsodnádasdi gyilkosság ügyében, aminek első fokon hozott ítélete hatalmas közfelháborodást váltott ki - tudta meg a Blikk.

Ez azt jelenti, hogy

a bíróságon az adott büntetőper kikerül a normális ügymenetből, és a végzéstől számítva bármikor kitűzhetik a másodfokú tárgyalás időpontját. Azaz, a 17 évesen megölt Csenge gyilkosát bármikor újra bíróság elé állíthatják.

Dr. Balla Lajos azzal indokolta a döntést, hogy a gyors elbíráláshoz kiemelkedően fontos társadalmi, igazságügyi, illetőleg közérdek fűződik - írja a lap.

A Blikk által megkeresett ügyvédek nem is emlékeznek arra, hogy lett volna példa hasonló döntésre. Az áldozat családjának ügyvédjét is megdöbbentette ez, mint mondta, több évtizedes praxisa alatt ilyet még egyik ügyében sem tapasztalt.

hirdetés

"Nagyon örülök a mostani döntésnek, és úgy érzem, érdemes volt verni az asztalt és erélyesen hangot adni nemtetszésünknek az elsőfokú ítélettel kapcsolatban. Nagyon remélem, most már igazságos ítélet születik, és az elkövetőt szándékos emberölésben mondják ki bűnösnek"

- mondta dr. Lichy József.

Mint arról mi is beszámoltunk, 2017 szeptemberében egy fiatal férfi vízgyűjtő aknába dobott és sorsára hagyott egy 17 éves lányt, aki ezután meghalt.

Miután a férfit a gyilkosság napján többen is látták a lánnyal, ráterelődött a gyanú. A rendőrök elfogták, ő beismerte tettét, és elmondta azt is a helyszínen, hogyan okozta a 17 évest lány halálát. Az ügyészség akkor fegyházbüntetést kért és mellékbüntetésként közügyektől való eltiltást.

A bíróság 4 évre ítélte a gyilkossággal vádolt B. Rolandot. Mivel szerintük a bántalmazás nem bizonyítható, és nem szándékos, hanem gondatlanságból emberölést állapítottak meg, az előzetesben töltött évek miatt szabadon engedték a férfit.

Az ítélethirdetésen részt vett a meggyilkolt Csenge édesanyja, aki összeomlott, amikor meghallotta a bírónő döntését.

Az áldozat édesanyja most megkönnyebbült, hogy még nem ért véget az ügy.

"Amióta a kislányomat elveszítettem, ez az első jó hír, ami ért. Megnyugodtam, hogy nemcsak mi, akik szerettük Csengét, gondoljuk úgy, hogy felháborító ítélet született, hanem a ítélőtábla elnöke is úgy érzi, soron kívül cselekednie kell. Az biztos, hogy én ott leszek Debrecenben a tárgyaláson, ahogy az összes eddigi ülésen. Tudom, hogy a drágaságomat már semmi nem hozza vissza, de nagy megnyugvás lenne, ha a gyilkosa börtönben ülne és nem szabadon kóricálna. Aki egy ártatlan lány életét elvette, annak nem jár második esély"

- nyilatkozta a lapnak.

A Blikk azt is írja, hogy az ügyben eljáró ügyészség helyszíni tárgyalás megtartását indítványozta a bíróságnak. Az ügyészség szerint szándékos emberölés miatt kellett volna elítélni Csenge gyilkosát. Ha ez másodfokon megtörténik, akár életfogytiglant is kaphat a férfi.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Meghalt egy 21 éves férfi, miután egy vízibicikliről a Balatonba ugrott

A fiatalembert fél óra elteltével találták meg, az életét nem sikerült megmenteni.

Link másolása

hirdetés

Meghalt egy 21 éves férfi a balatonudvari strandon, írja a VEOL.

A szemtanúk elmondása alapján a fiú egy vízibicikliről ugrott a vízbe, majd egyből elmerült benne, ezért többen azonnal keresni kezdték.

A keresésben mentőhelikopter és sürgősségi mentőhajó is részt vett.

A fiatalembert fél óra elteltével találták meg, az életét nem sikerült megmenteni.

A rendőrség közlése szerint a baleset körülményeit a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
KÉK HÍREK

Megrázó fotók a szolnoki kisbusztragédiáról

Egy kamion és egy kisbusz ütközött össze péntek délután 4-es főúton Szolnoknál. A balesetben három ember meghalt, tizenhárman megsérültek, közülük ketten életveszélyesen.

Link másolása

hirdetés

Hárman meghaltak és tizenhárman megsérültek abban a balesetben, amely péntek délután történt a 4-es főúton Szolnoknál - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-vel. A főút 92-es kilométerénél egy kamion és egy kisbusz ütközött össze.

Győrfi Pál elmondta:

a balesetben hárman a helyszínen meghaltak. Rajtuk kívül tizenhárman sérültek meg, közülük ketten életveszélyesen.

A helyszínre nyolc mentőautó és két mentőhelikopter is érkezett, a sérülteket Budapestre, Szolnokra és Kecskemétre vitték - tette hozzá.

A rendőrség adatai szerint a Budapest felől Debrecen irányába tartó kamion vezetője a járművel eddig ismeretlen okból áttért a másik sávba és oldalról nekiütközött a kisbusznak, amelyből ennek következtében többen kizuhantak.

hirdetés

A kamion sofőrjét is kórházba szállították, a kisbusz vezetőjéről egyelőre nincs információ - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság, hozzátéve: a kisbuszban tizennégy magyar állampolgár utazott.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Lövöldözés volt a budapesti Határ úton

Két társaság verekedett össze, ezután dördültek el a lövések, amiket a jelenlegi adatok szerint egy gáz- és riasztópisztolyból adtak le.

Link másolása

hirdetés

Lövések is eldördültek, miután két társaság összeverekedett a IX. és a XIX. kerület határán, a Határ úton - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hétfőn az MTI információit.

A BRFK válaszából kiderült, hogy

két társaság verekedett össze vasárnap éjszaka Budapesten. A jelenlegi adatok szerint egy gáz- és riasztópisztolyból lövéseket adtak le, és megrongáltak egy autót.

A rendőrség csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntett miatt indított eljárást.

A rendőrök a gázpisztolyt lefoglalták, két férfit előállítottak, elszámoltatásuk jelenleg is tart, a többi résztvevőt még keresik - közölte a BRFK.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
KÉK HÍREK
A Rovatból
hirdetés

Megölte magát a tárgyalás előtt egy brit nő, hogy ne kelljen szembenéznie bántalmazó exével

A kétgyermekes anyuka testvére most azt akarja elérni, hogy módosítsanak a brit szabályokon, és sokkal súlyosabb büntetést kapjanak a bántalmazók.

Link másolása

hirdetés

Az öngyilkosságba menekült egy súlyosan bántalmazott brit édesanya, az őt megverő exbarátja már idén szabadulhat. A nő testvére most azt akarja elérni, hogy módosítsanak a brit szabályokon, és sokkal súlyosabb büntetést kapjanak a bántalmazók - írja a Mirror.

Gemma Atkinsont még 2019 novemberében támadta meg barátja, Joseph Falconer. A 33 éves vasúti munkás otthon támadt rá a kétgyermekes anyára, torkon ragadta, majd többször megütötte.

Többek közt kiverte több fogát is, és az ütések következtében sérült a nő szeme is. A férfi a lakásban található tévét is szétverte, és mielőtt elhagyta a lakást, leköpte a saját vérében fekvő nőt.

Falconert súlyos testi bántalmazás miatt állították elő, és bíróság elé állt. Atkinsonnak szintén vallania kellett volna, ám a nőt annyira megviselték az események, hogy testvére szerint képtelen volt ismét egy légtérben lenni bántalmazó exével.

Tavaly júliusban, nem sokkal a tárgyalás megkezdése előtt önkezével vetett véget életének. A férfit végül 3 év és 4 hónap börtönre ítélték, ám mivel a bíróság végül kevésbé súlyos testi sértésre változtatta a vádat, már idén szabadulhat.

Atkinson testvére most azért harcol, hogy a férfi rács mögött maradjon. Az ún. indokolatlanul enyhe ítélet (USL) nevű, 1989 óta érvényben levő gyakorlatra hivatkozva akarta elérni, hogy vizsgálják felül az ügyet, és súlyosabb büntetést kapjon a férfi. Az USL lényege éppen az, hogy az áldozatok kérésére felülvizsgálják az elkövetőkre kiszabott büntetést, amennyiben azt az érintettek túl enyhének találják. Robinson is ehhez akart folyamodni, azonban mivel a bíróság a súlyos testi sértés vádját egy fokkal alacsonyabbra változtatta, az már nem esik az USL érvénye alá, így nem is lehet fellebbezni az ügyben. Súlyos testi sértés vádjánál pedig akár életfogytiglanra is változtathatják az USL alapján a büntetést.

A bíróság döntése értelmében azonban erre nem lesz lehetősége a családnak, ezért Robinson saját kezébe vette az ügyet, és Gemma-törvénye névvel petíciót indított, amelyet eddig már kilencezren írtak alá. Támogatói közt van már több nőjogi szervezet és politikus is. A Gemma-törvénnyel Robinson azt szeretné elérni, hogy bővítsék ki az USL érvénye alá eső bűncselekmények listáját.

hirdetés
"Tudom, hogy mindez nem fogja visszahozni Gemmát, de ha sikerülne, akkor a halála nem lenne hiábavaló."

Robinson szerint ez rengeteg áldozat számára hozhatna megnyugvást és igazságot, mivel a brit bíróságokon nagyon sok esetben hoznak enyhe ítéletet.

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot, vagy olvasd el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódsz, ezt az oldalt ajánljuk figyelmedbe.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk