/kekhirek/ugyvedek-is-kovetelik-a-hajlektalanperek-leallitasat/
hirdetés

KÉK HÍREK

Ügyvédek is követelik a hajléktalanperek leállítását

A tiltakozók szerint nem lehet ártatlan embereket elítélni.
hirdetés

Vasárnap délutánig több mint 800-an, köztük - saját bevallásuk szerint - ügyvédek írták alá azt a petíciót, ami a hajléktalanok elleni eljárások leállítását követeli - írja a 444.hu. A petíciót Ésik Sándor kezdeményezte, aki 2016-ban feljelentette Csepel két alpolgármesterét rémhírtejesztésért, mivel a politikusok azzal ijesztgettek, hogy illegális migránsokat költöztetnek az önkormányzati lakásokba, ha életbe lép a kötelező kvótáról szóló EU-s szabály. A mostani tiltakozás meghirdetői szerint a hajléktalanság nem bűn és nem szabálysértés.

"A hajléktalanság a legszörnyűbb helyzetek egyike, amelybe ember kerülhet. A szegénység és a reménytelenség végső állapota, ahonnan számtalan embernek már nincs visszaút."

"A jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással 'oldja meg' a dolgot" - olvasható a petícióban, amelyben követelik a hajléktalanok elleni ügyek tárgyalásának felfüggesztését.

"A jogállamot nemcsak akkor kell védeni, amikor az Országos Bírói Tanács törvényes működéséről van szó. Akkor is védeni kell, amikor majd embereket ítélnek elzárásra, mert szegények"

- írják. Szerintük a bíróknak állásfoglalást kellene kérniük az Alkotmánybíróságtól, továbbá addig nem lenne szabad több tárgyalás tartaniuk. Kilátásba helyezik, hogy az ügyvédek bojkottálják majd e pereket, ha a bírók nem lépnek.

hirdetés

"Bíró kollégák, most rajtatok a sor. Ne jussunk el odáig, hogy az ügyvédeknek bojkottot kelljen hirdetni. Jogászok vagyunk, mindannyian, kivétel nélkül arra esküdtünk, hogy a Törvény útján fogunk járni. De az eskünkben szó van az Igazságról is."

A petíció teljes szövege ide kattintva érhető el.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk