/kekhirek/tuzgyujtasi-tilalom-van-tobb-megyeben-is-elmondjuk-mire-kell-odafigyelni/
hirdetés

KÉK HÍREK

Tűzgyújtási tilalom van több megyében is - elmondjuk, mire kell odafigyelni

Egy másodpercnyi odafigyeléssel többhetes tűzoltást tudunk megelőzni.
hirdetés

Tűzgyújtási tilalom van péntektől Bács-Kiskun és Csongrád megyében: tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakóhelyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben a külterületi ingatlanokon is. A Nébih viszont azt kéri, máshol se rakjon senki tábortüzet az érintett megyékben, mert a felszálló izzó zsarátnokokat a szél több száz méterre repítheti, így könnyen hamuvá változtatva a környékbeli erdőket. Az javaslják, inkább elektromos grillsütőt használjanak, vagy ha erre nincs lehetőség, minél kisebb tüzet gyújtsanak a kertben.

Másik komoly veszélyforrás, ha a szabadban dohányzók eldobálják a parázsló csikkeket, mert azok percek alatt képesek felgyújtani a kiszáradt aljnövényzetet. "Csupán egy másodpercnyi odafigyeléssel többhetes tűzoltást és évtizedes helyreállítást előzhetünk meg" - olvasható a közleményben.

Idén eddig csaknem 1700 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat

- derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatásából.

A szabadtéri tüzek megelőzhetőek egyszerű szabályok betartásával - tették hozzá. Kerti zöldhulladékot csak ott szabad égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi, ám például Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés. A szabadban meggyújtott tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és mindig legyen készenlétben oltóanyag. A parazsat földdel célszerű befedni.

hirdetés

A növényzetet egy autóból vagy vonatból kidobott égő csikk, a járó autó kipufogójából áramló hő, vagy az elhagyott üveghulladék is meggyújthatja - írták.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk