Tuti tippek halloweeni töklámpás faragáshoz egy Angliában élő magyar profitól

Zombori Szimonetta évek óta ételszobrászatból él. Kedvenc időszaka a halloween és a töklámpások faragása.

Link másolása

Profi magyar tökfaragót kérdezett a Derbyshire Live arról, mi a titka a tökéletes töklámpás elkészítésének. A férjével és két gyerekével Bournemouth-ban élő Zombori Szimonetta azt is elárulta, miért nem szabad teamécsest tenni az elkészült töklámpásokba.

A 30 éves anyuka a hétköznapokon ételszobrászattal foglalkozik, de saját bevallása szerint is a halloween a kedvenc időszaka.

Ilyenkor bonyolult mintákat vagy híres emberek arcát vési a tökökbe. Készített már többek között töklámpást Ed Sheeran vagy David Bowie képmásával, de megörökítette egy-egy tökön a Mona Lisát és Frankenstein szörnyét is. Munkáit annyira kedvelik, hogy megrendelői akár 200 fontot (95 ezer forint) sem sajnálnak kifizetni a kész alkotásokért.

A művész azonban mindenkit óva int attól, hogy valódi teamécsest gyújtson meg a kész lámpások belsejében. Ezzel ugyanis valójában elkezdik megsütni a tököt, ami jóval gyorsabban összeesik. A megoldás a Sisi néven alkotó ételszobrász szerint a LED-es teamécses, ami jócskán kitolja a kész mű élettartamát.

Szimonetta eredetileg kőszobrászként végzett nyolc évvel ezelőtt, de hamar rájött, hogy sokkal jobban izgatja az ételfaragás. Kedvence alapanyaga a halloweeni tök, de ezen felül szívesen dolgozik görögdinnyével, sajttal, brokkolival vagy éppen avokádóval is. Munkái iránt akkora az érdeklődés, hogy

már a L'Oréal és a Sainsbury's kampányain is dolgozhatott.

Ezek lényegesen fárasztóbbak, mint egy-egy tök kifaragása, hiszen ilyenkor időre kell produkálni nagyobb mennyiséget.

A halloweeni töklámpásnak a LED-es teamécses mellett fontos kelléke lehet egy tökéletes szerszám is. Sisi a linóleumvágóra esküszik, mellyel kiválóan le lehet kaparni a rétegeket anélkül, hogy a tök húsát átvágnánk. Ezt az eszközt azoknak ajánlja, akik bonyolultabb mintákat terveznek a tökre.

Aki azonban egyszerű töklámpást akar készíteni, annak egy jó minőségű fűrész, egy hegyes szerszám és egy sütőtökkaparó is bőven elég lesz.

Faragás közben érdemes mindig nedvesen tartani a tököt. Ő például folyamatosan vízzel permetezi, amíg dolgozik a lámpáson, mivel így sokkal könnyebben faragható a felület. Amikor végzett, folpackba csomagolja a tököt, amit csak akkor szed le, amikor a végleges helyére teszi a lámpást.

A profi tökfaragó ezen felül mindenkit arra figyelmeztet, hogy eszébe ne jusson a száránál fogva felemelni a tököt. Szerencsétlen esetekben ez könnyen letörhet, ami ugyancsak felgyorsíthatja a rohadást.

A cikk és a halloweeni hangulat támogatója a Samsung

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk



Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk


Link másolása


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk