KÉK HÍREK

Túlélte a magyar ápoló a bombázást: megrázó beszámoló

Feltehetően tévedésből bombázott az amerikai hadsereg egy afganisztáni kórházat. Megrázó részletek egy magyar túlélőtől.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2015. október 04.


Link másolása

Az amerikai légierő feltehetően tévedésből lebombázott egy kórházat az Afganisztáni Kunduzban. A kórházat Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet működteti. A pusztítás hatalmas: 19-en meghaltak, amiből 12-en orvosok, ápolók voltak, heten pedig páciensek, valamint több mint 30-an megsérültek - adta hírül a BBC. A cikkben megrázó részletek olvashatóak.

A bombázás idején a kórházban dolgozott egy magyar ápoló is. Jecs Zoltán Lajos éppen a biztonsági szobában aludt, amikor a támadás elkezdődött. Először nem is tudta, mi történik. Bombázás zaját eddig is hallották, hiszen Kunduz stratégiai település, közlekedési csomópont, de a futballpályányi területű kórház koordinátáit minden harcoló félnek megadták, így azt eddig elkerülték a bombák.

Videó a pusztításról:

Az Orvosok Határok Nélkül képei a Twitteren

Most azonban nem a távolból, hanem félelmetesen közelről hallatszott az iszonyatos erejű robbanás. Jecs Zoltán Lajost hatalmas por és káosz vette körül, miközben újabb és újabb bombák csapódtak be. A bombázás legalább fél óráig tartott, ekkor bújt elő biztonságot adó menedékből, és látta, hogy szinte az egész épületkomplexum romokban hever és lángokban áll.

Az egyik lángoló épületben a betegek a saját ágyukban égtek, a műtőasztalon holtan hevert egy beteg. A magyar ápoló sokkot kapott. Amikor, még korábban, a biztonsági szobában találkozott egy nővérrel, akinek majdnem az egész testét vér borította, sokáig csak állt, és nem tudta felfogni, ami történt.

"Az egész helyzet nagyon kemény volt, ahogy láttuk a kollégáinkat haldokolni" - mondta a magyar túlélő. Több kollégája akkora sokkot kapott, hogy nem tudta abbahagyni a sírást, néhányan képtelenek voltak bármit is csinálni, lefagytak.

Akik jobban voltak, próbálták megnyugtatni őket, miközben ellátták azokat, akiket lehetett.

Az ENSZ főtitkára megbocsáthatatlannak nevezte az esetet, miközben az amerikai hadsereg szóvivője elismerte, hogy légitámadásokat indítottak a körzetben, hozzátéve: "lehetnek járulékos veszteségek egy egészségügyi intézményben". Barack Obama amerikai elnök vizsgálatot ígért. Kunduzt egyébként nemrég foglalták vissza a tálibok, akiknek azért is fontos a város, mert korábban is ez volt az északi támaszpontjuk.

Az Orvosok Határok Nélkül beszámolója és Index összefoglalója nyomán

Oszd meg a hírt!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: