KÉK HÍREK

Túlélő vallomása: rosszabb volt a Bataclan szeptember 11-nél

A férfi mindkét terrortámadást túlélte. New Yorkból költözött át Párizsba.
Címkép: YouTube - szmo.hu
2015. november 22.


Link másolása

Egy amerikai állampolgár, aki 2001-ben megúszta a World Trade Center ikertornyaiba csapódó repülőgépek pusztítását, ott volt a a Bataclanban, a koncerten november 13-án.

Matthew 2001. szeptember 11-én munkamegbeszélésre tartott, és épp a World Trade Center közelében járt, mikor a United Airlines gépe becsapódott az ikertornyok egyikébe. Tűzgolyóként robbant fel az épület több szintje, a második gép belecsapódásakor.

Matthew a 9/11-es tragédia után New Yorkból Párizsba költözött.

A 2015. november 13-án, pénteken zajlott szörnyű mészárlást is túlélte.

A nézők a hátsó kijáraton és az ablakon keresztül is menekültek a helyszínről:

A Le Monde videója

A 36 éves férfi lábát találat érte, de sikerült elmenekülnie a helyszínről, ahol három terrorista összesen 89 embert ölt meg.

Matthew a kaliforniai rockzenekar, az Eagles of Death Metal koncertjén bulizott, amikor a fegyveresek berontottak, és tüzet nyitottak a tömegre. Egyből tudta, hogy valódi lövéseket hall, és a kijárat felé rohant. "Talán ez az amerikai kultúrámnak köszönhető" – teszi hozzá.

Matthew elesett, miután eltalálták a lábát, és kúszva ment a kijáratig. A terroristák a fegyvereiket újratöltöték, és már nem rá figyeltek. "Három-négy méterre voltam az egésztől, és három vagy négy másik ember zuhant rám." Így emlékezik vissza a menekülésre: "Centiről centire haladtam kifelé. Eleinte csak egy ujjal tudtam megérinteni az ajtót." Mire kiért, teljesen kimerült és összeesett a járdán, ahol a segítségére sietett Daniel Psenny, a Le Monde újságírója és egy másik, feketébe öltözött férfi.

911-flickr

9/11 photos / flickr

"
„Fél Manhattanen keresztülfutottam. De ami a Bataclanban történt, az ezerszer rosszabb” – mondja.

Psenny, a Le Monde újságírója a lakásából filmezte a menekülő tömeget, egy várandós nőt is levideózott, aki egy ablakból lógva próbált kijutni az emeletről. Matthew akkor kúszott ki, mikor Psenny lement az utcára, ő húzta el biztonságos helyre, de közben a támadók őt is meglőtték.

„Halottnak tettettem magam” – nyilatkozta Matthew a Le Monde-nak. „Amikor éreztem, hogy valaki a karomnál fogva húz, fel sem néztem. Magamban szóltam csak hozzá: szeretlek, megmentő angyalom.” Miután Psenny a lakásáig vitte Matthew-t, őt is meglőtte az egyik terrorista, éppen azelőtt, hogy becsapta és bezárta volna a ház ajtaját. A szomszédok siettek a segítségükre, elállították Matthew és Psenny vérzését is.

A vérveszteségtől egyre gyengülő páros kezdte elveszteni a reményét, nem hitték, hogy a túlélik a történteket. Folyamatosan hallották a lövéseket, a rendőrök és a terrorisák tűzpárbaját. Nagyjából három órát töltöttek el a lakásban, mire a rendőrség az utcára engedte a lakókat. Matthew-t és Psennyt mentőautó szállította a George Pompidou kórházba, később ott találkoztak újra.

cmm

Matthew felesége is ment volna a koncertre, de otthon maradt, mert nem találtak senkit, aki vigyázott volna a két kisgyerekükre. Az amerikai férfi sokkot kapott a Bataclanban történtek miatt, két óra elteltével volt csak képes csak telefonálni a feleségének, hogy túlélte a támadást.

14

10

A Bataclan, percekkel a vérengzés előtt - Fotók: Manu Wino

Psenny nem érzi magát hősnek. Hozzátette: "Nem gondolkodtam egyáltalán. Az ösztöneim alapján cselekedtem. Emberi reflex volt, hogy ne hagytam meghalni az előttem földre zuhanó férfit. A körülmények ezt lehetővé tették." A páros megbeszélte, hogy megisznak egy pohárral, vagy inkább egy üveggel, ha mindketten felépülnek. Matthew, aki júliusban költözött családjával Párizsba azt mondta, talán máskor is elmenne a Bataclanba koncertre. "Talán visszamegyek egyszer. Meglátjuk." – mondta.

via Telegraph

Oszd meg a cikket a faladon!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: