KÉK HÍREK

Tovább szigorítanák Európa egyik legkeményebb abortusztörvényét Lengyelországban

A lengyel parlament elutasította az enyhítést kérő beadványt, és vitára bocsátott egy még szigorúbb tervezetet.

Link másolása

Elutasította a lengyel parlament azt a beadványt, amely enyhítette volna az abortusztörvényt. Ezzel egy időben olyan törvényjavaslatot bocsátott vitára, amely tovább szigorítaná Európa egyik legszigorúbb abortusz-törvényét. A szavazás idején tüntetések zajlottak a lengyel parlament épülete előtt. Erről a HírTv számolt be.

Az egyik jogvédő csoport, a Mentsd meg a Nőket olyan módosítást javasolt, amely a várandósság első 12 hetében lehetővé tette volna az abortuszt. A javaslat kiemelte a szexuális felvilágosítást és elérhetőbbé tette volna a fogamzásgátló szereket.

A kormány az Állítsuk meg az abortuszt bizottság javaslatára tenné még szigorúbbá az amúgy sem enyhe lengyel abortusztörvényt. Kaja Godek, a bizottság elnöke szerint ez pozitív változásokat hozna Lengyelországban, és nagy lépés volna a társadalom erkölcsi fejlődésének útján. Szerintük a liberálisok le akarják rombolni Lengyelországot, és el akarják venni az élethez való jogot az ártatlanoktól.

Pedig Lengyelország egyszer már meghátrált a további szigorítások elől. 2016-ban, amikor teljes abortusztilalmat akartak bevezetni, tömeges tüntetések törtek ki, ezrével vonultak az utcára a nők.

A lengyel törvény szerint a terhességet akkor lehet megszakítani, ha az nemi erőszak következménye, ha az anya életét veszélyezteti a terhesség, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Ezt a három kivételt is el szerették volna törölni.

2016. október 3-án, a "fekete hétfőn" volt a legnagyobb demonstráció. Több tízezren tüntettek.

Akkor a demonstráció hatására visszalépett a lengyel kormány, és Jarosław Gowin miniszter azt mondta, a tömeges tiltakozások gondolkodásra késztették a kormányt, és alázatra tanították.

Stanislaw Karczewski a lengyel szenátus elnöke pedig azt ígérte 2016-ban, hogy a lengyel parlament felsőházában nem kerül napirendre olyan törvénytervezet, amelyik tovább szigorítaná a jelenleg érvényben lévő abortusztörvényt.

Most azonban mégis újra előkerült a szigorítás ötlete, és ez újabb tiltakozásokat válthat ki.

Bartosz Arlukowicz, a Civil Platform ellenzéki párt képviselője azt kérdezte: "Láttak már rendellenesen fejlődött magzatot? Arra kényszerítik az anyákat, hogy őket megszüljék, és végignézzék a saját gyermekük halálát."

Forrás: HírTv, The Guardian

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: