hirdetés

KÉK HÍREK

Törvénymódosítás: jöhetnek a képzettség nélküli tanárok

Egy új törvénytervezet nemcsak a pedagógusok, de a hátrányos helyzetű diákok dolgát is megnehezítené.
hvg.hu - szmo.hu
2017. április 18.

hirdetés

Komoly változások jöhetnek a közoktatásban egy új jogszabállyal a hvg.hu szerint:

például nehéz helyzetbe hoznák a tanulási nehézségekkel küzdő diákokat, jogszerűvé tennék a képesítés nélküli tanárok foglalkoztatását, a pedagógusokat pedig gyógypedagógusi munka végzésére kényszerítenék.

"Az oktatás szabályozására vonatkozó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés tervezet" című salátatörvényt az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 13-án, nagycsütörtökön adta ki "társadalmi egyeztetésre" - vagyis éppen a húsvéti időszakban, amikor az ünneplő emberek figyelmét elkerülte a készülő jogszabály.

A javaslat három nagyon fontos módosítást tartalmaz.

Először is a törvénymódosítás megszüntetné annak a lehetőségét, hogy a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel küszködő (BTM) diákokat - köztük a diszlexiás, diszgráfiás és diszkalkuliás tanulókkal - felmenthessék az érdemjegyekkel történő osztályzás alól. A hvg.hu szerint ez mintegy 100 ezer diákot hozna nehéz helyzetbe.

hirdetés

A tervezet következő kritikus pontja, hogy ezentúl nemcsak gyógypedagógusok, hanem az erre a célra fel nem készített tanárok is oktathatnak majd bizonyos tantárgyakat az enyhén illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos gyerekeknek.

Végezetül pedig az ország bizonyos régióiban, bizonyos területeken pedagógus végzettség nélkül is lehetne majd tanítani.

A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint a salátatörvény azt bizonyítja, hogy a kormány a pedagógus-életpályamodell ellenére nem tudja megoldani a pedagógushiányt. A tervezetnek súlyos következményei lehetnek majd a tanulási nehézségekkel küzdő tanulók egyébként sem könnyű helyzetére nézve, mivel a törvény életbe lépésével az iskoláknak már nem kell majd figyelembe venniük az ilyen diákok egyéni szükségleteit.

A hírrel kapcsolatban megkerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, amint érkezik válasz frissítjük a cikkünket.

Címkép: Pixabay


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk