/kekhirek/tobb-szazezren-tervezik-elhagyjak-magyarorszagot/
hirdetés

Félmillióan tervezik, hogy elhagyják Magyarországot két éven belül

A KSH felméréséből az is kiderült, milyen motivációik vannak. Ha ez tényleg bekövetkezik, abba belerokkanhat a gazdaság és a társadalom.
hirdetés

A Portfolio számolt be a Központi Statisztikai Hivatal friss kutatásáról, amely a 2016-os mikrocenzus adatai alapján készült. A számok pedig elég baljóslatúak: a 16-64 éves magyar állampolgárok 8,4%-ának van valamilyen kivándorlási terve a következő két évre – ez összesen 510 ezer embert jelent.

A KSH arra is rákérdezett, mennyire komolyak ezek a tervek. A válaszadók fele egyelőre csak kacérkodik a gondolattal, 36 százaléknyi embert foglalkoztat komolyan a terv, 14 százalék pedig a végleges döntést is meghozta.

Ha lehet hinni a fentieknek, összesen a népesség 4,2 százaléka, vagyis mintegy 254 ezer fő költözhet hamarosan külföldre.

Motivációik elsősorban anyagiak: ötből négyen a jobb fizetés miatt költöznének, 44 százalék pedig jobb életkörülményeket és munkafeltételeket vár a külföldi léttől.

Öröm az ürömben, hogy a nagy többség (71 százalék) nem véglegesen vándorolna ki, hanem legfeljebb öt évre, vagy akár kevesebb mint egy évre. És az is árnyalja a képet, hogy a 2016-os mikrocenzus elkészülte óta jelentősen növekedésnek indultak a bérek, ami módosíthat a kivándorlási szándékon.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk