hirdetés

KÉK HÍREK

Több százezer ember életét is megmentheti az új oltóanyag

2018-tól három ország kapja meg a világ első malária elleni oltásait: Ghána, Kenya és Malawi.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 24.

hirdetés

A BBC híradása szerint 2018-tól három ország kapja meg a világ első malária elleni oltásait: Ghána, Kenya és Malawi.

Az RTS,S vakcina védi az immunrendszert a maláriaparaziták támadása ellen, amit leginkább a szúnyogcsípések terjesztenek. A WHO szerint az injekció akár több százezer embert életét is megmentheti.

Az azonban még mindig kérdéses, hogy mennyire megoldható ennek használata a világ legszegényebb részein. A vakcinát ugyanis négy részben kell beadni: három hónapon át havonta egyszer, majd a negyedik adagot 18 hónappal később.

ti

A kezdeményezés egy szigorúan megfigyelt és jól megalapozott klinikai tesztsorozat után jött létre, annak ellenére, hogy még mindig nem tisztázott, kivitelezhető-e a valóságban, különösen olyan országokban, ahol az egészségügyhöz való hozzáférés meglehetősen korlátozott. Emiatt a WHO teszteket végez 3 országban, hogy kiderítsék, el tudják-e kezdeni a teljes malária elleni kezelést. Mindeközben igyekeznek felmérni a vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát is.

hirdetés

A tesztelések során összegyűjtött információk segítenek a további döntéshozatalban, hogy szélesebb körben tudják-e majd használni a vakcinákat. A már meglévő malária elleni védőszerekkel együttvéve akár emberek százezreit is meg lehet menteni Afrikában.

A tesztekbe több mint 750 000 öt és tizenhét hónap közötti gyermeket vonnak be, akiknek közel fele fogja megkapni a vakcinát, hogy felmérjék annak valódi hatékonyságát.

Ebben a korban négy adag vakcina beadása 10-ből 4 esetben bizonyult hatékonynak, ami sokkal kevesebb, mint más körülmények között.

Mennyire hatékony?

Az oltás harmadára csökkenti a legsúlyosabb eseteket és csökkenti azon gyermekek számát, akik kórházi ellátásra vagy vérátömlesztésre szorulnak. Viszont a vakcina előnyei jelentős mértékben csökkenek, amennyiben nem adják be a negyedik adagot.

A programba Ghánát, Kenyát és Malawit vonták be, mivel ezekben az országokban már vannak meglévő nagyobb programok a malária elleni harcra, például használnak szúnyoghálós ágyakat. Ennek ellenére még mindig nagyon sok a fertőzés.

Mindegyik ország maga dönti majd el, hogy hogyan kivitelezi az oltási teszteket, de előnyben részesítik azokat a területeket, amelyek kiemelten veszélyeztetettek.

A nagy fejlődés ellenére évente 212 millió új maláriától fertőzött beteget regisztrálnak és 492 000 halálesetet. A leginkább sújtott terület Afrika, és az áldozatok nagy része gyermek.

A vakcina tesztelését a következő szervezetek támogatják: Gavi, the Vaccine Alliance, the Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria, Unitaid, a WHO és a GSK.

Dr. Seth Berkley, a Gavi vezetője így nyilatkozott: "A világ első malária elleni oltása nagy előrelépés az elmúlt 30 év tekintetében. A mai bejelentés nagy lépést jelent abban, hogy a programot az egész világon elérhetővé tegyük. A malária nagy kihívást jelent a világ legszegényebb országaiban, mely százezrek életét veszi el és hátráltatja a gazdaságot is. Ezek a tesztelések alapvető fontosságúak annak érdekében, hogy a vakcina csökkenteni tudja az országok ezen terhét."


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk