KÉK HÍREK

Több százezer ember életét is megmentheti az új oltóanyag

2018-tól három ország kapja meg a világ első malária elleni oltásait: Ghána, Kenya és Malawi.

Link másolása

A BBC híradása szerint 2018-tól három ország kapja meg a világ első malária elleni oltásait: Ghána, Kenya és Malawi.

Az RTS,S vakcina védi az immunrendszert a maláriaparaziták támadása ellen, amit leginkább a szúnyogcsípések terjesztenek. A WHO szerint az injekció akár több százezer embert életét is megmentheti.

Az azonban még mindig kérdéses, hogy mennyire megoldható ennek használata a világ legszegényebb részein. A vakcinát ugyanis négy részben kell beadni: három hónapon át havonta egyszer, majd a negyedik adagot 18 hónappal később.

ti

A kezdeményezés egy szigorúan megfigyelt és jól megalapozott klinikai tesztsorozat után jött létre, annak ellenére, hogy még mindig nem tisztázott, kivitelezhető-e a valóságban, különösen olyan országokban, ahol az egészségügyhöz való hozzáférés meglehetősen korlátozott. Emiatt a WHO teszteket végez 3 országban, hogy kiderítsék, el tudják-e kezdeni a teljes malária elleni kezelést. Mindeközben igyekeznek felmérni a vakcinák biztonságosságát és hatékonyságát is.

A tesztelések során összegyűjtött információk segítenek a további döntéshozatalban, hogy szélesebb körben tudják-e majd használni a vakcinákat. A már meglévő malária elleni védőszerekkel együttvéve akár emberek százezreit is meg lehet menteni Afrikában.

A tesztekbe több mint 750 000 öt és tizenhét hónap közötti gyermeket vonnak be, akiknek közel fele fogja megkapni a vakcinát, hogy felmérjék annak valódi hatékonyságát.

Ebben a korban négy adag vakcina beadása 10-ből 4 esetben bizonyult hatékonynak, ami sokkal kevesebb, mint más körülmények között.

Mennyire hatékony?

Az oltás harmadára csökkenti a legsúlyosabb eseteket és csökkenti azon gyermekek számát, akik kórházi ellátásra vagy vérátömlesztésre szorulnak. Viszont a vakcina előnyei jelentős mértékben csökkenek, amennyiben nem adják be a negyedik adagot.

A programba Ghánát, Kenyát és Malawit vonták be, mivel ezekben az országokban már vannak meglévő nagyobb programok a malária elleni harcra, például használnak szúnyoghálós ágyakat. Ennek ellenére még mindig nagyon sok a fertőzés.

Mindegyik ország maga dönti majd el, hogy hogyan kivitelezi az oltási teszteket, de előnyben részesítik azokat a területeket, amelyek kiemelten veszélyeztetettek.

A nagy fejlődés ellenére évente 212 millió új maláriától fertőzött beteget regisztrálnak és 492 000 halálesetet. A leginkább sújtott terület Afrika, és az áldozatok nagy része gyermek.

A vakcina tesztelését a következő szervezetek támogatják: Gavi, the Vaccine Alliance, the Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria, Unitaid, a WHO és a GSK.

Dr. Seth Berkley, a Gavi vezetője így nyilatkozott: "A világ első malária elleni oltása nagy előrelépés az elmúlt 30 év tekintetében. A mai bejelentés nagy lépést jelent abban, hogy a programot az egész világon elérhetővé tegyük. A malária nagy kihívást jelent a világ legszegényebb országaiban, mely százezrek életét veszi el és hátráltatja a gazdaságot is. Ezek a tesztelések alapvető fontosságúak annak érdekében, hogy a vakcina csökkenteni tudja az országok ezen terhét."

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Videón, ahogy megbilincselnek egy férfit, aki megtagadja a rendőri igazoltatást az „UCC törvényekre” hivatkozva
Arra hivatkozott, hogy ő ember, nem személy, a rendőrség pedig egy Amerikában bejegyzett cég, ezért nem tudja odaadni az iratait. Nem vált be.

Link másolása

Szombat este próbáltak igazoltatni egy személyautót vezető férfit Balatonszemesen, aki azonban ellenállt az intézkedésnek, többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

A férfi - aki együtt utazott egy nővel, aki szintén nem igazolta magát - az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy ő ember, és nem személy, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy "Amerikában bejegyzett cég".

Az intézkedésnél kint lévő két rendőr végül erősítést kért, megbilincselték és a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték az intézkedésnek ellenálló férfit.

A férfi maga töltötte fel Youtube-ra a jelenetsorról készült felvételt.

A videót a Zsaruellátó is megosztotta, azt írták: "Gratulálunk a járőrpárnak, a szakszerű, jogszerű, és arányos intézkedéshez! Hivatalos személy elleni erőszak is megvalósult. Le a kalappal előttetek Kékek! Köszönjük a munkátokat!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Eltűnt egy 30 éves brit nő Budapesten
Bartram Christina Francest nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága nagy erőkkel keresi Bartram Christina Frances brit állampolgárt, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik — közölte a Rendőrség honlapja.

A 30 éves nő 2022. szeptember 28-án a hajnali órákban a VII. kerületből távozott ismeretlen helyre.

Bartram Christina Frances körülbelül 165 centiméter magas, átlagos testalkatú. Barna haja hosszú, göndör, a szeme kék. Bal szeme mellett piercinget hord, jobb csuklója és bal alkarja tetovált. Eltűnésekor sárga tornacipőt, fekete mintás hosszú zoknit, hálós harisnyát, fekete, csípőig érő kabátot, sárgás-zöld pólót és rózsaszín, szőrös kalapot viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a 30 éves nő tartózkodási helyéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk