hirdetés

KÉK HÍREK

Testének 40 százaléka megégett, amikor menteni próbálta a tűzből a koronavírusos betegeit

Most Belgiumban ápolják a román orvost. A karácsonkői tűzben 10 Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét: egyelőre nem tudni, hogy égési sérülések vagy füstmérgezés miatt. Életben maradt hat társukat az éjszaka folyamán egy új jászvásári mobilkórház intenzív osztályára helyezték át.
MTI, fotó: MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro - szmo.hu
2020. november 15.

hirdetés

A román hadsereg repülőgépével egy belgiumi katonai kórházba szállították vasárnap azt a román orvost, aki a tíz emberéletet követelő szombat esti tűzben sérült meg, amikor menteni próbálta az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegeit.

A 48 éves Catalin Denciu volt ügyeletben a karácsonkői (Piatra Neamt-i) megyei kórház intenzív osztályán szombat este, amikor a koronavírusos betegekkel teli intenzív osztályon tűz ütött ki. A részleg két kórtermének egyike teljesen leégett, a másikból sikerült levinni az ágyakat a sürgősségire. Médiajelentések szerint Denciu a lángokban álló kórteremből is megpróbálta menteni betegeit, de nem járt sikerrel, és testének mintegy 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A tűzben tíz Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét: egyelőre nem tudni, hogy égési sérülések vagy füstmérgezés miatt. Életben maradt hat társukat az éjszaka folyamán egy új jászvásári mobilkórház intenzív osztályára helyezték át.

A román média az égési sérüléseket szenvedett orvos Belgiumba szállítása kapcsán felidézte azt a 2015-ös bukaresti tragédiát, amikor a bukaresti Colectiv-klubban ütött ki tűz egy rockkoncert közben. Az akkori 64 áldozat többsége hetekkel később, kórházi fertőzések miatt halt meg.

hirdetés

A hozzátartozók az egészségügyi hatóságokat hibáztatták, amiért elutasították a felajánlott külföldi segítséget, mert nem akarták elismerni, hogy a romániai kórházakban nem tudnak a súlyos égési sérültek számára megfelelő steril környezetet biztosítani.
hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk