KÉK HÍREK

Terrortámadást akadályozhattak meg Hannoverben

Angela Merkel is részt vett volna a német-holland labdarúgó mérkőzésen, de kezdés előtt nem sokkal kiürítették a stadiont.

Link másolása

21:22

A hannoveri pályaudvart is lezárták nem sokkal esteb 9 előtt, szintén egy gyanús csomag miatt. Az utcákon a Focus.de oldal szerint mindenütt maszkos, állig felfegyverzett rendőröket lehet látni.

20:20

A DPA német hírügynökség szerint a hannoveri rendőrkapitány, Volker Kluwe szó szerint azt mondta, konkrét információik voltak arról, hogy valaki bombát akart robbantani a hannoveri stadionban. A Bild úgy tudja, egy mentőautóban találtak robbanószert.

19:33

Nem sokkal a kezdés előtt a hannoveri rendőrség bejelentette, hogy elmarad a német-holland labdarúgó mérkőzés. A hannoveri stadiont kiürítették. Az intézkedés okait nem közölték, de a Hannoversche Allgemeine Zeitung információi szerint bombariadó volt. A meccset Angela Merkel is a helyszínen nézte volna meg.

18:42

57-en még mindig súlyos állapotban vannak a pénteki támadások után. Már mind a 352 sérültet azonosították. 221-en továbbra us kórházban vannak, 57 ember állapota súlyos, legalább három áldozatot pedig továbbra is életveszély fenyeget.

17.00 - 16 embert vettek összesen őrizetbe a francia rendőrök

A francia rendőrség szerint péntek óta összesen 104 razziát tartottak, 16 embert vettek őrizetbe, és hat lőfegyvert foglaltak le - írja a Guardian. Ezek a lefoglalások és razziák viszont nem biztos, hogy kapcsolatban vannak a terrortámadásokkal.

16.40 - Kihallgatták azokat, akik felvették Salaht

Belgiumban őrizetbe vettek két férfit, akik felvették autójukkal Salaht a támadások előtt. Ők azonban azt állítják, hogy "csak egy barátot" vettek fel, nem tudtak semmiről és nincs is közük a terrortámadásokhoz.

16.00 - Öt embert tartóztattak le Németországban

Elfogtak 5 embert Németországban, bár azt még nem tudjuk, hogy mi közük van a pénteki eseményekhez.

14.30 - Salah Abdeslamé volt a reggel megtalált fekete autó

Reggel találtak Párizsban egy fekete Renault Cliót, ami miatt lezárták az Albert Kajn teret a 18. kerületben. Azt mondták az autóról, hogy ugyanezt látták az A1-es autópályán közlekedni korábban Belgium és Párizs között. Megvizsgálták, nem volt bomba az autóban, de biztosan kiderült, hogy az üldözött terrorista használta azt.

14.20 - a Charlie Hebdo most sem maradhatott ki

A címlapján újból üzennek az Iszlám Államnak. Katt a képért.

14.15 - egy kanadai férfit photoshoppoltak terroristává

Egy kanadai játékkritikus-újságíró Veerender Jubbal csúnya tréfa áldozata lett. A szerte a világon elterjedő fotón még a műpéniszt sem vették észre az emberek. Cikkünket itt tudod elolvasni.

14.05 - amerikai katonáknak tilos Párizsba menni

Megtiltotta az USA vezetése, hogy katonáik Párizsba vagy környékére menjenek szabadidejükben.

14.00 - Újra lezárták az Eiffel-tornyot

A biztonsági helyzet nem engedi meg, hogy turisták menjenek fel a toronyba.

13.30 - jön a szentév, hatalmas a készültség Olaszországban

Több mint 24 ezer katona, rendőr, csendőr felügyeli a biztonságot az olasz fővárosban a decemberben kezdődő szentév közeledtével - közölte kedden Angelino Alfano olasz belügyminiszter, aki a legnagyobb kihívásnak az esetleges dróntámadásokat tekinti.

Angelino Alfano az olasz közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a Ferenc pápa által meghirdetett szentév december 8-i kezdetére további mintegy ezer katonát vezényelnek Rómába. Jelenleg is több mint 24 ezer egyenruhában szolgálatot teljesítő rendőr, csendőr, pénzügyőr és katona felügyeli Róma és környéke biztonságát - hangsúlyozta az olasz belügyminiszter, aki most először árulta el a biztonsági készültségben résztvevő hatósági emberek létszámát. Azt nem fedte fel, hogy hányan szolgálnak civilben.

13.00 - még mindig keresik Salah Abdeslamot

Salah Abdeslamot tegnap Strasbourgban sem sikerült elkapni, azóta őt keresi a rendőrség. Közben kiderült ról az is, hogy szeptember 9-én Ausztriában igazoltatták, akkor azt mondta, hogy Németország felé megy, szabadidejét tölti. Akkor továbbengedték, mert nem volt még semmilyen terrorveszély.

nbvcx

12.00 - folyamatosan nyomoznak a franciák

Az utóbbi órákban kiderült például, hogy két hotelszobát is kivettek a merénylők a támadás előtt. A jelenleg is üldözött Salah Abedelslam bérelte a szobákat, amiben falnak támasztották az ágyakat, hogy több helyük legyen. Korábban az derült ki, hogy a külvárosban Brahim Abdelslam egy másik lakást is kibérelt.

11.40 - természetesen minden úniós tagállam segít

Az összes uniós tagállam igent mondott a franciák segítségkérésére az Iszlám Állam elleni harchoz - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külpolitikai főképviselője. Délelőtt Jean-Yves Le Drian francia védelmi miniszter azt kérte, hogy a tagállamok segítsék a francia hadsereget - írja az Index.

10.00 - Hivatalos: bomba robbant az orosz gépen

Bár az Iszlám Állam már a balesetet követő órákban magára vállalta a tragédiát, hosszú vizsgálatoknak kellett lemennie ahhoz, hogy hivatalosan is kijelentsék, terrortámadás történt. Mostmár a Kreml is bevallotta, hogy robbanóanyagot találtak a repülőn.

9.30 - 115 ezer rendőr, csendőr, katona

A francia hatóságok a párizsi merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot keretében 128 helyen tartottak házkutatást keddre virradó éjjel és tíz embert őrizetbe vettek - mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter a France Info hírrádióban.

Az előző éjjel 23 embert állítottak elő és 31 fegyvert foglaltak le, valamint 18 helyen találtak kábítószert az országszerte végrehajtott 168 razziában.

A belügyminiszter visszautasította azt a feltételezést, hogy a titkosszolgálatok hibájából következett be a 129 áldozattal és több mint 350 sebesülttel járó merényletsorozat múlt péntek este a francia fővárosban. "Nulla kockázat nem létezik" - fogalmazott Bernard Cazeneuve.

Azt is elmondta, hogy jelenleg "115 ezer rendőr, csendőr, katona ügyel a franciák védelmére országszerte".

9.15 - felrobbantottak egy gyanús autót

Reggel fél nyolckor jelezte a rendőrségnek a marseille-i belga konzulátus, hogy egy gyanús, rendszám nélküli fehér limuzin áll az épület előtt. Tűzszerészek mentek a helyszínre, először egy távirányítású robotot küldtek oda, aztán felrobbantották az autó egy részét.
Marseille : la limousine ouverte à l'explosif... by LaProvence

8.30 - elfogták a sofőröket?

A Libre Belgique belga napilap szerint a brüsszeli hatóságok egy Hamza Attou és egy Mohamed Amri nevű férfit vettek őrizetbe - írja az Index. A belga lap megtudta, mit vallottak a rendőrségen. Ők voltak azok, akik elmentek az egyik merénylőért Párizsba, ahol Salah Abdeslam várta őket, hogy Brüsszelbe menjenek. A lakásukon ammónium-nitrátot találtak, amely bomba készítéséhez is használható. A vallomásaik ellentmondásosak.

8.00 - infografika

A terroristák hálózata, ahogy eddig felgöngyölítették:

7.20 - Franciaország segítséget kér

Franciaország arra készül, hogy a párizsi terrortámadás miatt hivatalosan is kérje az Európai Unió összes tagállamának segítségét. Ezt az EU védelmi minisztereinek keddi találkozóján terjesztik elő. A francia kormány az uniós alapszerződés 42. cikkének 7. bekezdésére hivatkozik. Eszerint "egy tagállam felségterületét érő fegyveres támadás esetén a többi tagállamnak kötelessége minden tőle telhető segítséget és támogatást megadni". Ez lenne az első alkalom, hogy az alapszerződésnek ez a szolidaritási klauzuláját alkalmazzák. Francois Hollande államfő a francia kongresszus előtt hétfőn elmondott beszédében már kilátásba helyezte ezt a lépést.

kap2

7.00 - bombáznak a franciák

A francia légierő harci repülőgépei keddre virradó éjjel ismét bombázták az Iszlám Állam állásait a dzsihadista szervezet székhelyének számító észak-szíriai Rakkában. A csapásokban megsemmisítették a dzsihadisták egy kiképzőközpontját és egy parancsnoki létesítményét. Az akcióban tíz francia gép vett részt az éj leple alatt, amelyek összesen 16 bombát dobtak le a városra. Ez volt a második francia támadás Rakka ellen 24 órán belül.

5.30 - USA: ne jöjjenek ide szírek

Az Egyesült Államok 50 szövetségi tagállamából 26 jelentette be hétfő estig, hogy a párizsi terrortámadások nyomán nem kíván szíriai migránsokat befogadni. Aggályaiknak adtak hangot kanadai tartományok is.

A CNN összesítése szerint Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Louisiana, Maine, Massachusetts,Michigan, Mississippi, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, Új-Mexikó, Észak-Karolina, Dél-Karolina, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Texas és Wisconsin kormányzója jelentette be, hogy nem kíván szíriai migránsokat befogadni.

A kormányzók azt kérték, hogy államukat hagyják ki az országos betelepítési programból, vagy azt, hogy az érkezőket vessék alá rendkívüli átvilágításnak a potenciális biztonsági fenyegetés szempontjából. Elismerték ugyanakkor, hogy hatáskörük nem teszi lehetővé a szövetségi politika felülírását.

Barack Obama elnök hétfőn bejelentette, hogy az Egyesült Államok folytatja a menekültek befogadását, és szégyenteljesnek és "nem amerikai" tulajdonságnak nevezte azt, ha valaki be akarja előttük csapni az ajtót.

Az amerikai hatóságok 2011 óta mindössze 1500 szíriai menekültet fogadtak be. Az Obama-kormány szeptemberben jelentette be, hogy a következő költségvetési évben 10 ezer ember bebocsátására készül a polgárháborúba süllyedt közel-keleti országból. Eddig csak Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Pennsylvania, Vermont és Washington állam jelezte, hogy kész szíriai menekülteket befogadni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: