KÉK HÍREK

Tényleg az idei lesz a valaha volt legkeményebb tél?

Szakemberek is vitatkoznak azon, milyen telünk lesz idén. Utánajártunk, van-e alapja a rémhíreknek.

Link másolása

Nyár eleje óta találgatják hozzáértők és laikusok, hogy milyen lesz az idei tél. A két véglet között lehet hallani jóslatokat. Egyesek a minden idők leghidegebb telét várják, míg mások a legenyhébb, de legcsapadékosabbat vélik esélyesnek.

telKlau1

A Daily Mailnek David Jone­s, az Ausztrál Meteorológiai Intézet munkatársa azt modnta, hogy az El Nino következtében hidegebb időszakokra kell felkészülnünk - írta a Blikk. Láng István klímakutató azt nyilatkozta, hogy a 20 ezer évvel korábbi jégkorszak után most megint felmelegedési szakaszban élünk, amit az El Nino befolyásolhat. Szerinte nem kell félni, csak felkészülten kell várni a hatását.

Ha igaz lenne a komoly hideget hozó tél, akkor az például jó hatással lenne a kórokozók elpusztításában, viszont problémát jelentene a szabadban élő állatoknak az élelemszerzésben és a túlélésben.

telklau3

Más nézetet vallók szerint azonban pont az ellenkező időjárás várható 2015 telére. Hét nemzetközi intézet jóslását nézte meg az Esőtánc.hu. A NASA mellett kínai, orosz és brit tudósok előrejelzését is összehasonlították. Ezek szerint az átlagosnál enyhébb, de csapadékos tél vár miránk. Az átlagot nézve főleg a korábban hideg téli hónapok lesznek most enyhék, az idő haladtával azonban visszaáll az átlagos az időjárás, így tavaszra már nem ígérnek extrém hőmérsékletet.

A csapadék várható mennyiségének jóslásában már nagyobb a különbség az egyes intézetek között. Van aki átlagos körülire számol, van aki afölöttit.

A meteorológiai intézetek azonban hangsúlyozzák, hogy ezek az átlagok nem zárják ki annak lehetőségét, hogy időnként komolyabb hidegfrontok kialakuljanak, azzal mínuszok és hó is együtt járhat.

telklua2

Az idei téli és tavaszi időjárás előrejelzést komolyan befolyásolja az időszakosan visszatérő El Nino jelenség. Egyes szakemberek emiatt várnak komolyabb hideget, míg mások erre hivatkozva ígérik az enyhébb időt.

Peter Jurčovič meteorológus szerint is extrém hideg lesz a télen. Véleménye szerint az első jelek már megmutatkoznak a Csendes-óceáni térségben, ami a leginkább érintet terület. Úgy véli, hogy az El Nino már most az elmúlt hét évtized öt legerősebbje közé tartozik, és Európa időjárását is befolyásolni fogja. Úgy gondolja, hogy a jövő nyár is kétesélyes, lehet forró, vagy lehet esős, de a legrosszabb az egészben, hogy előre nem lehet kiszámolni, melyik következik be.

Ahogy minden évben, úgy idén is (főként a közösségi médiában) terjed a hír, melyben "szakemberek" véleményére hivatkozva riogatnak kemény téllel. A valóság ezzel szemben az, hogy nem tudni, milyen lesz a tél - írta az Időkép. A manapság használatos numerikus modellek 7-8 napos távra adnak jó beválású, tényszerű előrejelzéseket. Ez óriási fejlődés, 25 éve ugyanis még csak maximum 5 napra előre működtek ezek a megoldások. Ezen felül egy 3 hetes, illetve egy kísérleti 3 hónapos távlatra általánosabb tendenciák előrejelzését kutatják.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja által kiadott előrejelzések szerint az ősz az átlagosnál szintén melegebb lehet, november átlagosan csapadékos. Ebben az időszakban a hirtelen felhőszakadások nagyon ritkák, inkább a "kezelhető" esőzések a jellemzőek.

Ilyen távú előrejelzésekben a két legfontosabb prediktor az ENSO (azaz az El Niño és La Nina) jelenségek ill. a sarkvidékek jéggel borítottsága. Idén az előbbi, azaz az El Niño hatás érvényesül, így az egyenlítő környékén felmelegedett óceán Afrikában száraz, a Karibi-térségben csapadékosabb éghajlatot okoz. Az Európára gyakorolt hatása ugyanakkor már kevésbé egyértelmű. Az eddigi tapasztalatok alapján El Niño esetén Észak-Európában inkább száraz, hideg, Dél-Európában, enyhe, csapadékos tél valószínűbb.

elnino

A globális tengerfelszíni hőmérséklet eltérése az átlagtól El Nino és La Nina idején (forrás: Időkép)

Az El Niño

egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.

A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig az óriási esőzéseket okozhat. Az El Niño előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi.

Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő. (Forrás: wikipedia)

Ha hasznos volt a hír, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: