?> /kekhirek/tenyleg-az-idei-lesz-a-valaha-volt-legkemenyebb-tel/ Tényleg az idei lesz a valaha volt legkeményebb tél? | szmo.hu
hirdetés

KÉK HÍREK

Tényleg az idei lesz a valaha volt legkeményebb tél?

Szakemberek is vitatkoznak azon, milyen telünk lesz idén. Utánajártunk, van-e alapja a rémhíreknek.

Link másolása

hirdetés

Nyár eleje óta találgatják hozzáértők és laikusok, hogy milyen lesz az idei tél. A két véglet között lehet hallani jóslatokat. Egyesek a minden idők leghidegebb telét várják, míg mások a legenyhébb, de legcsapadékosabbat vélik esélyesnek.

telKlau1

A Daily Mailnek David Jone­s, az Ausztrál Meteorológiai Intézet munkatársa azt modnta, hogy az El Nino következtében hidegebb időszakokra kell felkészülnünk - írta a Blikk. Láng István klímakutató azt nyilatkozta, hogy a 20 ezer évvel korábbi jégkorszak után most megint felmelegedési szakaszban élünk, amit az El Nino befolyásolhat. Szerinte nem kell félni, csak felkészülten kell várni a hatását.

Ha igaz lenne a komoly hideget hozó tél, akkor az például jó hatással lenne a kórokozók elpusztításában, viszont problémát jelentene a szabadban élő állatoknak az élelemszerzésben és a túlélésben.

hirdetés

telklau3

Más nézetet vallók szerint azonban pont az ellenkező időjárás várható 2015 telére. Hét nemzetközi intézet jóslását nézte meg az Esőtánc.hu. A NASA mellett kínai, orosz és brit tudósok előrejelzését is összehasonlították. Ezek szerint az átlagosnál enyhébb, de csapadékos tél vár miránk. Az átlagot nézve főleg a korábban hideg téli hónapok lesznek most enyhék, az idő haladtával azonban visszaáll az átlagos az időjárás, így tavaszra már nem ígérnek extrém hőmérsékletet.

A csapadék várható mennyiségének jóslásában már nagyobb a különbség az egyes intézetek között. Van aki átlagos körülire számol, van aki afölöttit.

A meteorológiai intézetek azonban hangsúlyozzák, hogy ezek az átlagok nem zárják ki annak lehetőségét, hogy időnként komolyabb hidegfrontok kialakuljanak, azzal mínuszok és hó is együtt járhat.

telklua2

Az idei téli és tavaszi időjárás előrejelzést komolyan befolyásolja az időszakosan visszatérő El Nino jelenség. Egyes szakemberek emiatt várnak komolyabb hideget, míg mások erre hivatkozva ígérik az enyhébb időt.

Peter Jurčovič meteorológus szerint is extrém hideg lesz a télen. Véleménye szerint az első jelek már megmutatkoznak a Csendes-óceáni térségben, ami a leginkább érintet terület. Úgy véli, hogy az El Nino már most az elmúlt hét évtized öt legerősebbje közé tartozik, és Európa időjárását is befolyásolni fogja. Úgy gondolja, hogy a jövő nyár is kétesélyes, lehet forró, vagy lehet esős, de a legrosszabb az egészben, hogy előre nem lehet kiszámolni, melyik következik be.

Ahogy minden évben, úgy idén is (főként a közösségi médiában) terjed a hír, melyben "szakemberek" véleményére hivatkozva riogatnak kemény téllel. A valóság ezzel szemben az, hogy nem tudni, milyen lesz a tél - írta az Időkép. A manapság használatos numerikus modellek 7-8 napos távra adnak jó beválású, tényszerű előrejelzéseket. Ez óriási fejlődés, 25 éve ugyanis még csak maximum 5 napra előre működtek ezek a megoldások. Ezen felül egy 3 hetes, illetve egy kísérleti 3 hónapos távlatra általánosabb tendenciák előrejelzését kutatják.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja által kiadott előrejelzések szerint az ősz az átlagosnál szintén melegebb lehet, november átlagosan csapadékos. Ebben az időszakban a hirtelen felhőszakadások nagyon ritkák, inkább a "kezelhető" esőzések a jellemzőek.

Ilyen távú előrejelzésekben a két legfontosabb prediktor az ENSO (azaz az El Niño és La Nina) jelenségek ill. a sarkvidékek jéggel borítottsága. Idén az előbbi, azaz az El Niño hatás érvényesül, így az egyenlítő környékén felmelegedett óceán Afrikában száraz, a Karibi-térségben csapadékosabb éghajlatot okoz. Az Európára gyakorolt hatása ugyanakkor már kevésbé egyértelmű. Az eddigi tapasztalatok alapján El Niño esetén Észak-Európában inkább száraz, hideg, Dél-Európában, enyhe, csapadékos tél valószínűbb.

elnino

A globális tengerfelszíni hőmérséklet eltérése az átlagtól El Nino és La Nina idején (forrás: Időkép)

Az El Niño

egy természetes éghajlati jelenség, ami a tengervíz áramlásával van összefüggésben és ciklikusan jelentkezik. Karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart.

A Csendes-óceáni térség Egyenlítő közeli területe karácsony táján erősen felmelegszik. Perui és ecuadori tengeri halászok figyeltek fel elsőnek a jelenségre a 19. század végén. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig az óriási esőzéseket okozhat. Az El Niño előszezont általában az átlagosnál kevésbé aktív Atlanti-óceáni hurrikán szezon is jellemzi.

Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Niña, mely a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti részén fordul elő. (Forrás: wikipedia)

Ha hasznos volt a hír, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk