hirdetés

KÉK HÍREK

Teljesen kihalt egy falu Somogy megyében

Somogyszentimrén elhunyt az utolsó lakó is, a fiatalok pedig elköltöztek. A tervek szerint lebontják a házakat.

Link másolása

hirdetés

Somogyszentimre utolsó lakója is meghalt. A 60 éves férfi után senki nem maradt már a somogyi faluban. Az új tulajdonos le fogja bontani az egyébként rossz állapotban lévő épületeket.

Nagy Lajos még emlékszik a valaha virágzó településre. Fotói is vannak a család régi házáról, a környékről, a valaha ott élt emberekről. "Ez a száz évesnél is idősebb hársfa még megvan, de ma már csak romok övezik. A korabeli fotón jól látszik, hogy valaha az udvarunkon állt, de sokat játszottam körülötte!" - írta a sonline.hu

Régen gazdaképző intézet és mintagazdaság volt a faluban, ahol húsz család élt. Köztük Nagy Lajos, aki már nyugdíjas, de 24 éves koráig volt a puszta lakója volt.somogyszentimre3somogyszentimre5

"Több száz szarvasmarhát hoztak ide itatni, sok istálló volt. Volt étkezde, kollégium, iskola. Külön vasútállomása volt Somogyszentimrének, oda jártak még a gigei hegyből is. Faiskola is volt, egy különleges páfrányfenyőt, gingko bilobát ültettek, gyermekként nagyon kellett vigyáznunk rá. Mára óriásivá nőtt. Összetartó közösség élt itt. Csak egy példa erre: közös volt a húsfüstölő, mind egy helyre hordták az élelmüket a családok, de senki sem nyúlt a máséhoz."somogyszentimre1somogyszentimre2

A 20. század közepén a Bárdibükki Állami Gazdasághoz tartozott Somogyszentimre. Akkoriban építették a szoba-konyhás lakásokat az itt élőknek, de sokan pont emiatt jöttek ide, ám később a nagyobb településekre vándoroltak el.

hirdetés

A rendszerváltás után magánkézbe került a hely, egy osztrák a termőföldet akarta hasznosítani. A jegyző felszólította őt, hogy az életveszélyes épületekkel kezdjen valamit. Hiába lett aztán új tulajdonos, az épületek összedőltek.

Már az i. e. 5-8000 éve is éltek emberek itt, ezt bizonyítják az előkerült cserépedény-töredékek, pattintott nyílhegyek. Sőt egy mamut maradványaira is bukkantak a szentimrei őstelep közelében. 1963-ban tártak fel a kelta földvárat, amely a lápból kiemelkedő dombon állt.

Somogyszentimre a nevét István király fiáról, Imre hercegről kapta, ő volt a település templomának védőszentje.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK
A hóesést akarták megnézni, legalább 21-en meghaltak Pakisztánban
Több mint százezer autóval indultak útnak, ebből ezernél is több akadt el az utakon.

Link másolása

hirdetés

Turisták özönlötték el a Pakisztán északi részén található Muree városát, ugyanis a térségben szokatlanul sok hó esett. A BBC információi szerint több mint százezer autóval érkeztek a nézelődők, ám péntekről szombatra virradóan sokan az utakon ragadtak a havazás miatt – írta meg a 24.hu.

A rendőrség információi szerint a több mint ezer autóban legalább 21-en meghaltak.

Közülük legkevesebb hatan halálra fagytak, a többi esetben egyelőre nem ismerik a halál okát. Sejthető azonban, hogy néhányan megfulladtak az autóikban, mivel a kihűlés ellen járatták a motorokat. Az alábbi Twitter-videó bemutatja, hogy milyen kétségbeejtő a helyzet a helyszínen:

hirdetés

Az ország belügyminisztere elmondta, hogy az elmúlt 15-20 évben nem volt ennyi turista a környéken, ebből adódik a krízis. Murree környékét katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították és jelenleg a gáz- és vízszolgáltatás is akadozik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
KÉK HÍREK
Meghalt egy kerékpáros, aki tévedésből hajthatott fel az M43-as autópályára
A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, ki szeretett volna húzódni a leállósávba, ekkor érte a baleset.

Link másolása

hirdetés

Halálra gázoltak egy, a belső sávban bicikliző középkorú férfit az M43-as autópályán. A baleset péntek délután történt Algyő közelében. A biciklis a sztráda előtti körforgalomnál mehetett fel az autópályára, tévedésből.

Úgy tudni, megpróbált kihajtani a leállósávra, amikor elsodorta egy furgon, majd egy kocsi is elütötte.

A férfin nem volt fényvisszaverő mellény, a sérüléseibe a helyszínen belehalt.

A Tények teljes riportja az esetről


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Életfogytiglant kaptak az ártatlan georgiai fekete férfit lelövő gyilkosok
Ketten közülük életük végéig börtönben maradnak, a megbánás legkisebb jelét sem mutatták. Az ítéletet mindhárman megfellebbezik.

Link másolása

hirdetés

Gregory McMichael (66), Travis McMichael (35) és William Bryan ügye két évvel ezelőtt kezdődött. A három elkövető az autójával üldözőbe vett egy fekete férfit, Ahmed Arberyt, aki a környékükön kocogott. Az indokuk az volt, hogy Arbery hasonlított egy betörőre – ezért megtámadták, dulakodni kezdtek vele, Travis pedig egy sörétes puskával megölte.

A három vádlott bűnösségéről már novemberben döntött az esküdtszék.

Az apja-fia páros és az akciót levideózó szomszédjuk arról próbálta meggyőzni az esküdteket, hogy önvédelemből cselekedtek, ezt azonban nem hitték el nekik – írja a 444.hu. Az ügyben döntő bíró a két fővádlottat – a két McMichaelt – kőszívűnek nevezte, és mivel a megbánás legkisebb jelét sem mutatták, életfogytiglani börtönre ítélte őket. Bryan szintén életfogytiglanit kapott, de 30 év múlva feltételesen szabadulhat. Az ítélet ellen mindhárman fellebbeztek.

Arbery gyilkosai hamarosan egy külön perben újra bíróság elé állnak gyűlöletbűncselekmény gyanúja miatt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK
Egy zárt rendőrségi területre jutott be valaki illegálisan a Budai Vár közelében, a TEK is kivonult
A helyszínen késő este több rendőri szerv is intézkedett.

Link másolása

hirdetés

Illegálisan hatolt be valaki egy zárt rendőrségi területre a Budai Vár közelében szombaton késő este - írta éjjel az MTI. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyelete annyit közölt, hogy "több rendőri szerv (KR, BRFK, TEK) részvételével intézkedés van folyamatban egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt".

A Telex arról számolt be, hogy több olvasójuk is jelezte, szombat este 10 óra körül sok rendőrségi járművet láttak.

Egyikük elmondta, hogy többek között

a TEK páncélozott járművét, körülbelül 20 kisbuszt is látott, melyek a Vár felé mentek.

Egy másik olvasó pedig sok egyenruhást is látott, akik egy "gyártelephez hasonlító területre nyomultak be".

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: