/kekhirek/tele-volt-a-huto-megis-csontsovannya-fogyva-halt-ehen-a-gyongyosi-kislany/
hirdetés

KÉK HÍREK

Tele volt a hűtő, mégis csontsovánnyá fogyva halt éhen a gyöngyösi kislány

A szomszédok gyakran hallották a gyerekek sírását, kihívták a rendőröket, de a szülők nem nyitottak ajtót. Megdöbbentő dolgok derültek ki a családról.

Link másolása

hirdetés

Újabb részletek derültek ki múlt héten holtan talált másfél éves kislány családjáról. Jól szituáltak voltak, a gyermek gyakorlatilag tele hűtő mellett halt éhen. Amikor a rendőrök rátaláltak, csontig volt soványodva, alig nyomott többet, mint három, három és fél kiló.

A család hűtőszekrénye viszont tele volt. Az egyik szomszéd pedig azt is elmondta, hogy a gyerekek sírásától zengett a ház,

a szomszédok kihívták a rendőröket is, de a szülők nem nyitottak nekik ajtót - írja az Origó.

bantalmazas1

hirdetés

A házaspár a gyöngyösi panelházban zárkózottan élt, nem tartották senkivel a kapcsolatot. A férj, K. Gusztáv kőfaragóként dolgozott. "Felesége más férfiaknak a szemébe sem mert nézni, szomszédaival nem mert beszélgetni, de még az utcára sem mehetett le. A társasházban, ahol éltek, úgy viselkedtek, mintha bujkálnának valaki elől" írja a Blikk.

A lap információi szerint nem vették át a leveleiket, a postást sem engedték be. A családfő intézte a vásárlást.

Az orvost és a védőnőt sem mehetett hozzájuk egy idő után. Utoljára 2015 novemberében látta orvos a múlt héten elhunyt kislányt, akkor a gyermek 7 kilós volt.

A nagyszülők állítólag aggódtak, de nem mertek szembeszállni a férfival.

Elütött a Metró egy férfit, aki túlélte a balesetet

Az előzmények

Május 12-én csütörtök délután tett bejelentés egy gyöngyösi lakos a helyi rendőrségen, mert otthonában ismeretlen körülmények között meghalt másfél éves gyermeke.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya lefolytatta a helyszíni szemlét. Szakértők bevonásával vizsgálta a haláleset körülményeit.

Május 14-én bejelentették, hogy gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen a Gyöngyösön meghalt gyermek ügyében.

csalad

"Úgy tudjuk, a családban rendszeresnek számítottak a veszekedések – főként az asszonyt lehetett hallani, volt, hogy egy egész estét végigüvöltött egy fültanú szerint. A nyilatkozó lakók úgy érezték, tehetetlenek voltak – a családról egyszerűen leperegtek a figyelmeztetések" - írja az Origó.

A Bors információi szerint az esetnek már voltak előzményei. Az elhunyt kislány négy és fél éves nővérét 2013-ban alultápláltság miatt kórházba szállították (ezt az Origónak nyilatkozó szomszédok is megerősítették.) Akkor kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult a család ellen, ám a gyermeket mégis visszaengedték a szüleihez.

Az általunk megkérdezett gyermekvédelmi szakember véleménye az, hogy ebben az esetben a Gyermekvédelmi törvény (17 §. (1) bekezdés) szerinti jelzőrendszeri tagok nem működtek együtt megfelelően.

"Bár nem látjuk az esetben készült iratanyagot, de például

a védőnőnek jeleznie kellett volna a gyermekjóléti szolgálatnak azt, hogy (bár a cikk szerint törvényesen) lemondott a védőnői szolgáltatásról, ettől még súlyosan veszélyeztetett a gyermek. A rendőrségnek szintén jelzési kötelezettsége lett volna.

Ahogyan a kormányhivatal - nagyon helyesen - megindította az eljárást, úgy a védőnő és a rendőr esetében is meg kellene vizsgálni, hogy miért nem jelzett (ha nem jelzett): "bekezdésben foglalt jelzési vagy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a gyámhatóság - jelzésre vagy hivatalból - értesíti a fegyelmi jogkör gyakorlóját és javaslatot tesz az érintett személlyel szembeni fegyelmi felelősségre vonás megindítására. A gyermek sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja esetén a gyámhatóság büntetőeljárást kezdeményez."

Ami nagyon fontos, hogy a Gyvt 17. § (2a) bekezdése értelmében "a gyermekjóléti szolgáltatást nyújtó szolgáltató és a gyámhatóság a gyermek bántalmazása, elhanyagolása miatt jelzést vagy kezdeményezést tevő intézmény, személy adatait erre irányuló külön kérelem hiányában is zártan kezeli."

A Bors megpróbálta szóra bírni a férjet, K. Gusztávot, ő azonban azt mondta, még nem tud beszélni róla. "Nagyon nagy fájdalom ez most nekünk" - mondta a lapnak.

A szülőket nem vette őrizetbe a rendőrség.

Fotóink csupán illusztrációk.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk