/kekhirek/swaney-elizabeth-uzent-azoknak-akik-leszoltak-a-szerepleset/
hirdetés

KÉK HÍREK

Swaney Elizabeth üzent azoknak, akik leszólták a szereplését

A sportolónő azt reméli, hogy inspirálni tudja az embereket. És csak azért se hagyja abba a síelést.

Link másolása

hirdetés

Nem túlzás azt állítani, hogy Swaney Elizabeth volt a hétfői nap sztárja a phjongcsangi téli olimpián. Na nem azért, mert lehengerlő teljesítményt nyújtott, éppen ellenkezőleg – félgőzzel ment végig a pályán a síakrobaták félcső selejtezőjében, trükkök és lendület nélkül, így a 24 indulóból utolsóként zárt.

Bár Pjongcsangban visszafogottan reagáltak a szerény produkcióra, itthon hatalmas port kavart az ügy. Az interneten rengetegen ekézték, többek között Kele János sportblogger is, aki szerint Swaney egyszerre tette nevetségessé a részvételre vonatkozó szabályokat és az olimpiát is.

A 33 éves sportoló olyan hírnevet szerzett magának, hogy mindenki tudni akarta, honnan jött és ki is ő valójában. Kiderült például, hogy először venezuelai színekben próbált kijutni az olimpiára szkeletonosként, szoftverfejlesztőket szerződtető fejvadász cégnél dolgozik, emellett szezonálisan síoktatóként is, sőt még a kaliforniai kormányzóválasztáson is indult Arnold Schwarzenegger ellen.

Most végre maga Swaney is megszólalt. A Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondta, hogy édesanyja révén vannak magyar gyökerei, bár még csak próbálkozik a nyelvünkkel, az utóbbi években kezdett el magyarleckéket venni. Azt például már erős akcentussal, de el tudja mondani, hogy „egy magyar síelő vagyok”.

Elizabeth Swaney (@lizswaney) által megosztott bejegyzés,

hirdetés

Mesélt sportolói karrierje kezdetéről is.

Hétéves kora óta álmodozott az olimpiáról, bár korábban még a műkorcsolya vonzotta.

Kipróbálta a bobot is, de túl alacsonynak bizonyult hozzá, ezért szkeletonra váltott. Csak 25 évesen tanult meg síelni, végül a síakrobatikánál kötött ki, mert ebben több lehetőséget és nagyobb kihívást látott.

Mivel születése óta kettős állampolgár, nem kellett esküt tennie, hogy magyar színekben indulhasson az olimpián. Ahogy hétfőn a Magyar Olimpiai Bizottság is jelezte, Swaney saját költségből finanszírozta az indulást.

"Öt különböző munkám is volt, én kerestem meg a pénzt ahhoz, hogy versenyezhessek, a saját szponzorom voltam. Általában reggel nyolctól délután kettőig dolgoztam, azután síeltem néhány órát, meg a hétvégéken.

De volt, hogy éjszakai műszakban voltam, ám nem szeretnék panaszkodni, a sport szeretete miatt tettem ezt, és azért, hogy fejlődjek. Ugyanakkor büszke is vagyok erre, persze örültem volna, ha kevesebbet kell mellette dolgoznom. Talán ha csak eggyel kevesebb munkát kell elvállalnom, jobban teljesítek az olimpián."

Az olimpikon szabadidejében vízen, hóban és a konditeremben is edzett, hogy felkészült legyen. Úgy gondolta, hogy képes arra, hogy ott legyen az ötkarikás játékokon. Ez végül sikerült, a szereplése azonban a vártnál gyengébben alakult, amiért rengeteg kritikát kapott. Swaney-t azonban nem szomorítják el a negatív visszajelzések.

„Ez mindenkinek a személyes véleményén múlik, amit nem nagyon tudok kontrollálni. Úgy vagyok vele, hogy ha valaki azt gondolja, hogy amit véghezvittem, az bátor és inspiráló, az nagyszerű, ha pedig valaki az ellenkezőjét, hát, az nem tudom, hogyan segít neki, hacsak úgy nem, hogy a félcső vagy bármi más újdonság kipróbálására ösztönzi. Szóval remélem, valahogy mégiscsak segít ez az embereknek" - nyilatkozta, és hozztátette:

„Mindenkinek a véleményét értékelem, s akár büszkék rám, akár nem, ahogy mondtam, mindenből inspirálódni próbálok.”

Elizabeth Swaney (@lizswaney) által megosztott bejegyzés,

Állítása szerint ő maga sohasem elégedett a produkciójával, ezért a folyamatos fejlődés érdekében mindennap csinál valami ijesztő dolgot. Most például azon erőlködik, hogy minél feljebb érjen a félcsőben.

„Úgy mondanám, hogy egy kicsit nagyobb bátorsággal kellene megközelítenem a dolgokat, és folytatnom a kemény edzéseket. Nagyon büszke vagyok mindarra, amit eddig elértem"

– mondta. „Egyelőre próbálom feldolgozni, ami most zajlik, sose gondoltam, hogy egyáltalán eljuthatok az olimpiára. Át akarom élni a jelent, majd analizálni a produkcióimat, és csak a következő kis lépésekre fókuszálni.”


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk