KÉK HÍREK

Sorozatgyilkosként emlegeti a szlovák sajtó Gyönyör Terézt, aki több embert is meg akart mérgezni

A most 70 éves nő olyanokkal akart végezni, akiknek jelentősebb összeggel tartozott. Végül három áldozat közösen buktatta le őt.

Link másolása

Az ipolysági Gyönyör Teréz idén 70 éves. Korábban két évtizeden át volt tanár, majd az egyik takarékpénztár házaló ügynöke, később az ipolysági OTP-bankfiók vezetője lett, innen is ment nyugdíjba. Mindenki kedves, hétköznapi nőnek ismerte, az ügyében érintett egyik áldozat „kreatív, ügyes, kedves” asszonynak írta le.

Ennek ellenére a szlovák bíróság most első fokon 25 év fegyházbüntetésre ítélte, a sajtó pedig sorozatgyilkosként hivatkozik rá.

„Teréz édesanyám gyerekkori barátnője. Amióta az eszemet tudom, azóta ismerem, majdhogynem a családunk része volt” – írta le a nyugdíjas hölgyet a Házon kívül stábjának Klaudia Sasváryová.

Mint kiderült, Gyönyör Teréz három embert próbált megölni, de mint az ítélethirdetéskor elhangzott: elképzelhető, hogy korábban többekkel is végzett, ám a gyilkosságokat utólag nem lehet bizonyítani.

Egyik áldozata Klaudia volt. Ő 18 ezer eurót adott kölcsön Teréznek (mai árfolyamon majdnem 7 millió forint), de amikor közeledett a visszafizetés határideje, Teréz újabb és újabb indokokkal állt elő, hogy miért nem tud fizetni. 2014-ben aztán egy nap Teréz váratlanul meglátogatta őt az irodájában, ahol az asztalon ott volt a gyógyteája is. Klaudia elszaladt fénymásolni, majd nem sokkal azután, hogy visszatért, megitta a teát.

„Utána éreztem, hogy homályosodik el előttem a papír, nem látok rendesen, összefolynak a betűk, és reszketés fogott el. [...] Meg voltam róla győződve abban a pillanatban, hogy agyvérzésem van” – meséli élményeit a nő, akinél azonban semmilyen jelt nem találtak az agyvérzésre, és tünetei is elmúltak.

Ugyanilyen tünetekről számolt be Teréz egy másik áldozata, Zdenka, aki 44 ezer eurót (16 millió forint) adott kölcsön a nőnek. Ő azután lett rosszul, hogy ivott egy kávét Terézzel.

„Rettenetesen kiszáradt a szám, és teljesen elvesztettem a mozgáskoordinációmat. Nem forgott a nyelvem. Még soha nem éreztem ilyet azelőtt”

– meséli.

A helyzet abban is hasonlított Klaudiáéra, hogy a tünetek nála is nyomtalanul elmúltak másnapra anélkül, hogy az orvosok bármit is meg tudtak volna állapítani. Zdenka ráadásul még egyszer megpróbálta visszaszerezni a pénzét. Amikor második találkozásuk után hasonló tüneteket produkált, az ügy kezdett gyanússá válni, eddigre Klaudia is biztosra vette, hogy megmérgezték.

A harmadik áldozat a közjegyző, Janka volt, akit háromszor vittek be agyvérzésre utaló tünetekkel a kórházba, és minden egyes alkalommal úgy engedték haza, hogy nyoma sem volt agyvérzésnek. A nő elmondta: „Senki nem tudta diagnosztizálni, mi van velem. Mindig meg voltak lepődve, hogy katasztrofális állapotban hoznak be a kórházba, én pedig két perc múlva egészséges vagyok.”

A mérgezés ténye egyre biztosabbá vált, csak az nem volt még világos, hogy a tettes milyen mérget használt. Barak Dávid, a Paraméter című szlovákiai magyar hírportál főszerkesztője, aki négyrészes cikksorozatban foglalkozott azt üggyel, a Házon Kívülnek elmondta:

„Az antropin méreg sajátossága, hogy rendkívül gyorsan lebomlik a szervezetben. Exhumálni sem érdemes, mert utólag nem lehet kimutatni a jelenlétét.”

A három áldozat végül közösen buktatta le Gyönyör Terézt. Egy ipolysági pszichiáternél találkoztak, aki felfigyelt a rejtélyes esetekre, és bemutatta egymásnak a három nőt. A csali a közjegyző volt, aki meghívta magához kávézni Gyönyör Terézt. A terv az volt, hogy egyedül hagyja a merénylőt a kávéval néhány percre. Janka elmondta:

„Tudtam, hogy valami van a kávémban. Azt mondtam, hogy most nem kívánom a kávét, ezért megkérdeztem az asszisztensem, hogy megissza-e. Ez persze a terv része volt. Az asszisztensem bejött és kivitte a csészét. Teréz felugrott a fotelból, hogy add ide majd én megiszom, de addigra már késő volt.”

Az asszisztens zacskóba csomagolta a kávét, majd elvitte a Nyitra megyei rendőrkapitányságra, ahol megvizsgálták, és kiderült, hogy antropin van benne.

Gyönyör Teréz az elsőfokú ítélet után felmentéséért fellebbezett, míg az ügyészség tényleges életfogytig tartó börtönbüntetés kiszabását kérte. Az indoklás szerint az államnak példát kell statuálnia.

A Házon kívül teljes riportja Gyönyör Terézről


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Videón, ahogy megbilincselnek egy férfit, aki megtagadja a rendőri igazoltatást az „UCC törvényekre” hivatkozva
Arra hivatkozott, hogy ő ember, nem személy, a rendőrség pedig egy Amerikában bejegyzett cég, ezért nem tudja odaadni az iratait. Nem vált be.

Link másolása

Szombat este próbáltak igazoltatni egy személyautót vezető férfit Balatonszemesen, aki azonban ellenállt az intézkedésnek, többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

A férfi - aki együtt utazott egy nővel, aki szintén nem igazolta magát - az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy ő ember, és nem személy, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy "Amerikában bejegyzett cég".

Az intézkedésnél kint lévő két rendőr végül erősítést kért, megbilincselték és a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték az intézkedésnek ellenálló férfit.

A férfi maga töltötte fel Youtube-ra a jelenetsorról készült felvételt.

A videót a Zsaruellátó is megosztotta, azt írták: "Gratulálunk a járőrpárnak, a szakszerű, jogszerű, és arányos intézkedéshez! Hivatalos személy elleni erőszak is megvalósult. Le a kalappal előttetek Kékek! Köszönjük a munkátokat!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Eltűnt egy 30 éves brit nő Budapesten
Bartram Christina Francest nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága nagy erőkkel keresi Bartram Christina Frances brit állampolgárt, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik — közölte a Rendőrség honlapja.

A 30 éves nő 2022. szeptember 28-án a hajnali órákban a VII. kerületből távozott ismeretlen helyre.

Bartram Christina Frances körülbelül 165 centiméter magas, átlagos testalkatú. Barna haja hosszú, göndör, a szeme kék. Bal szeme mellett piercinget hord, jobb csuklója és bal alkarja tetovált. Eltűnésekor sárga tornacipőt, fekete mintás hosszú zoknit, hálós harisnyát, fekete, csípőig érő kabátot, sárgás-zöld pólót és rózsaszín, szőrös kalapot viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a 30 éves nő tartózkodási helyéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk