KÉK HÍREK

Sok jogszabályváltozás jön 2017-ben, adók csökkenek, bérek nőnek

Olcsóbb lesz a diákhitel, emelkedik a nyugdíj és a gyed, kijön a dróntörvény, intézmények szűnnek meg, és közkinccsé válik a Happy Birthday-dal.

Link másolása

Sok változással kezdődik a 2017-es év. Január elsejével számos jogszabály módosul, bizonyos adók csökkenek, a bérek nőnek, a cafeteria kevesebb lesz, a cigaretta viszont drágább, a csokhoz többen juthatnak hozzá, olcsó lesz a diákhitel, a nyugdíjak is változnak.

A napi.hu összeszedte a legfontosabb változásokat.

Élelmiszer, vendéglátás

Változik az áfakulcs, a baromfihús, a friss tej, a tojás áfája 5 százalékosra csökken. Az éttermi szolgáltatásoké, az internet-előfizetéseké 18 százalékosra csökken. Az iskola közétkeztetés és a munkahelyi étkezés esetében marad a 27 százalék.etterem

Családok

A kétgyermekesek családi adókedvezménye gyerekenként 15 ezer forint lesz. Adómentes lesz az óvodai ellátás is. (Ha a szülő a munkáltató nevére szóló számlát ad erről a munkáltatójának, akkor a vállalkozás által megtérített összeg köztehermentes.)

Az első házasoknak 24 hónapig jár havi 5 ezer forint állami nászajándék, az adóelőlegből. Visszamenőleges, ezért 2014. december 31-ét követő házasságok esetében is alkalmazható.

Csok

Már a tervezés szakaszában értékesített ingatlanokra is igényelhető a csok. Az ingatlan használatba vétele előtt is kérhető, de a folyósítás csak a használatbavételi engedély megszerzését követően történhet. Az osztatlan közös tulajdonban álló telkeken épülő lakásokra is igénybe lehet venni a csokot.

A gyermeket 25 éves korig, a magzatot 12 hetes korától lehet figyelembe venni.lakas

Bérek

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók minimálbére havibér 127 500 forint lesz. A hetibér 29 310 forint, a napibér 5870 forint, az órabér 733 forint lesz.

A középfokú iskolai végzettséget, szakképzettséget igénylő munkakörűek garantált bérminimuma havibérnél 161 ezer, hetibérnél 37 020, napibérnél 7410, órabér esetén 926 forint lesz.

Cafeteria

Kedvezményes adózás mellett 100 ezer forint készpénz adható. A szakértők a juttatások visszaszorulására számítanak. Több cafeteria elem kikerült, az Erzsébet-utalvány, a helyi utazásra szóló bérlet, az iskolarendszerű képzés, a munkahelyi étkeztetés és az önkéntes pénztári hozzájárulás is.

Szép-kártyára a közszféra alkalmazottja 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozói 350 ezer forintot kaphatnak. A szorzó viszont 1,18-szorosra mérséklődik.

A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése kilométerenként 15 forintra emelkedik.

Eho

Az egészségbiztosítási hozzájárulás (eho) két kulcsos lesz: 14 és 24 százalék. Megszűnik a 6 százalékos eho a kamatjövedelem és a tartós befektetési szerződés három éven belüli megszakítása esetén.

Nyugdíj

Január elsejétől 1,6 százalékkal nőnek a nyugdíjak, az árvaellátás, a szolgálati járandóság, az özvegyi járadék, a rokkantsági ellátás, a baleseti járadék, a rehabilitációs ellátás és a vakok személyi járadéka. De várhatóan jövő novemberben nyugdíjprémiumot kell fizetni, ha 4,1 százalékkal nő a magyar GDP. Ha felülteljesül az 1,6 százalékos infláció, akkor utólagos nyugdíjemelést hozhat.

A nyugdíjkorhatár hat hónappal emelkedik, csak a 63 és fél évet betöltött munkavállaló, azaz 1954 első felében születettek mehetnek nyugdíjba legkorábban július 3-tól.nyugdij

Diákhitel

Csökken a diákhitelek kamata, a Diákhitel Központ 3,35 százalékban határozta meg a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát 2017 első félévére. A kötött felhasználású Diákhitel2 továbbra is fix 2 százalék.

Vállalkozó

A társasági adó egységesen 9 százalékra, a szociális hozzájárulási adó 22 százalékra csökken. A kisvállalati adó 14 százalékra mérséklódik. A kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevételi értékhatára 12 millió forintra emelkedik. A kivát már 50 fős cég is választhatja.

A társasági adónál több változás is lesz, változnak a fejlesztési adókedvezmény feltételei, kedvezményt kapnak a startup cégekbe fektető vállalkozások és adóalap-kedvezményt kapnak a kastély- és az energiahatékonysági beruházások.

A cégek osztaléka egy évig az anyavállalatnál marad.

Számlázás

A belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, amennyiben a számlában áthárított adó a 100 ezer forintot eléri vagy meghaladja. A hatályos szabályok értelmében ez az értékhatár 1 millió forint.

Online pénztárgépet kell üzemeltetni a gépjárműjavítóknak, a taxisoknak, a pénzváltóknak, a plasztikai sebészeknek, az edzőtermeknek, a tánctermeknek és a diszkóknak, a mosodáknak, a szaunáknak, a szoláriumoknak és a masszázsszalonoknak.konyvelo2

Cigaretta

A cigaretta adója 16,2 ezer forint lesz ezer darabonként, illetve az ár 25 százaléka, minimum 28 800 forint. A finomra vágott fogyasztási dohánynál ez 16,2 ezer forint lesz.

Jövedéki adó lesz az e-cigarettán, a töltőfolyadék milliliterjét 55 forint terheli, az egyszer használatos termékek adója 10 forint lesz darabonként, ezek folyadékán 70 forint lesz az adó.

Intézmények

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) elnevezése Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőre (NEAK) változik. Az OEP jogutódja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), az Egészségbiztosítási Alap irányításával kapcsolatos feladatok ellátásához kapcsolódóan az OEP jogutódja ugyancsak az Emmi. Az OEP-től az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósághoz (ONYF) kerülő, az egészségbiztosítási ellátásokkal, a baleseti táppénzzel és az utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladat- és hatáskörökkel, valamint az átvett feladat- és hatáskörökhöz kötődő foglalkoztatottakkal, tárgyi eszközökkel kapcsolatban jövő januártól az ONYF az OEP jogutódja.

Két tucat intézmény megszűnik vagy átalakul. Beolvad a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH), általános jogutódja a Belügyminisztérium lesz. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól az állampolgársági feladatok- és hatáskörök, valamint az ahhoz kapcsolódó jogviszonyok Budapest Főváros Kormányhivatalához kerülnek. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) beolvadásos különválás útján jogutódlással szűnik meg, főszabályként az NRSZH által ellátott valamennyi feladatnál jogutód a BFKH lesz.

Pénzügyi békéltetés

A pénzügyi intézményeknek 1 millió forintos ügyértékig kötelezően alá kell vetniük magukat a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) határozatának, vagyis elfogadni az abban szereplő kötelezést, ha a fogyasztói igény jogos, és nem tudnak az ügyféllel megegyezni. Jogvita esetén az érintett fogyasztók lakóhelye szerinti járásbíróság dönt majd, amelyben a PBT nem peres fél, a jogvita közvetlenül a kérelmező és a szolgáltató között zajlik.

Személyi jövedelemadó-mentessé válik a magánszemélyek számára a pénzügyi szolgáltatók által elengedett hitelkövetelés. Ha a felek a PBT-nél egyezségre jutnak, és a pénzügyi szolgáltató elengedi az ügyfél hiteltartozását vagy annak egy részét, az elengedett összeget a fogyasztónál nem veszik jövedelemként figyelembe.

Egészségügy

A gyógyszergazdaságossági törvény bővült, a hatóságnak vissza kell vonnia egy gyógyszertár engedélyeit, ha a patika társasági szerződése nem felel meg a törvény követelményeinek, vagy ha megszűnt az ártámogatási szerződése.

A közforgalmú gyógyszertárat működtető társaságokban a gyógyszerészek tulajdoni hányadának meg kell haladnia az 50 százalékot.gyogyszer

Temetés

Az eltemettető kérelmére megfelelő körülmények és engedély birtokában 15 napon túli koporsós temetés is lehetséges lesz.

Autópálya matrica

Vas megyében is bevezetik az 5 ezer forintos megyematricát. Ez alól már csak Békés, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye kivétel. Az M86-os út Hegyfalu-Csorna szakasza is bekapcsolódik a gyorsforgalmi hálózatba.

Drón

Az új dróntörvény szerint minden távirányítású repülő eszközt regisztrálni kell a hatóságoknál, kötelező a felelősségbiztosítás kötése, és van amelyikhez tanfolyam elvégzését is előírják.dron

Közkinccsé váló szellemi termékek

A jogszabály szerint az utolsó szerző halálától számított hetven év után közkincsé válik egy szellemi mű, így az 1946-ban elhunyt alkotók munkái 2017 első napjától ide tartoznak. Januártól közkincsé válik a Happy Birthday, a H.G. Wells író művei is, valamint Moholy-Nagy László munkássága is.

Gyed

A minimálbér emelés miatt nő a gyermekgondozási díj (GYED), amelynek maximuma 2017-ben 178 500 forintra nő - írta a csaladtamogatasok.hu.

Ha hasznos volt, oszd meg másokkal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


Videón, ahogy megbilincselnek egy férfit, aki megtagadja a rendőri igazoltatást az „UCC törvényekre” hivatkozva
Arra hivatkozott, hogy ő ember, nem személy, a rendőrség pedig egy Amerikában bejegyzett cég, ezért nem tudja odaadni az iratait. Nem vált be.

Link másolása

Szombat este próbáltak igazoltatni egy személyautót vezető férfit Balatonszemesen, aki azonban ellenállt az intézkedésnek, többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

A férfi - aki együtt utazott egy nővel, aki szintén nem igazolta magát - az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy ő ember, és nem személy, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy "Amerikában bejegyzett cég".

Az intézkedésnél kint lévő két rendőr végül erősítést kért, megbilincselték és a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték az intézkedésnek ellenálló férfit.

A férfi maga töltötte fel Youtube-ra a jelenetsorról készült felvételt.

A videót a Zsaruellátó is megosztotta, azt írták: "Gratulálunk a járőrpárnak, a szakszerű, jogszerű, és arányos intézkedéshez! Hivatalos személy elleni erőszak is megvalósult. Le a kalappal előttetek Kékek! Köszönjük a munkátokat!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Eltűnt egy 30 éves brit nő Budapesten
Bartram Christina Francest nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága nagy erőkkel keresi Bartram Christina Frances brit állampolgárt, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik — közölte a Rendőrség honlapja.

A 30 éves nő 2022. szeptember 28-án a hajnali órákban a VII. kerületből távozott ismeretlen helyre.

Bartram Christina Frances körülbelül 165 centiméter magas, átlagos testalkatú. Barna haja hosszú, göndör, a szeme kék. Bal szeme mellett piercinget hord, jobb csuklója és bal alkarja tetovált. Eltűnésekor sárga tornacipőt, fekete mintás hosszú zoknit, hálós harisnyát, fekete, csípőig érő kabátot, sárgás-zöld pólót és rózsaszín, szőrös kalapot viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a 30 éves nő tartózkodási helyéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

Link másolása
KÖVESS MINKET: