hirdetés

KÉK HÍREK

Rejtélyes radioaktív anyag terjed Európa légkörében

Januárban észlelték először, azóta többször is felbukkant. Még nem tudni honnan származik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 22.

hirdetés

Januárban Norvégia északi részén mérték be először a jód-131-et. Azóta Európa-szerte felbukkant, de a hatóság nem tudják, hogy honnan származik. Eddig tájékoztatást sem adtak ki róla - írta az Independent.

A jód-131 izotópot rendszerint más radioaktív anyagokkal együtt lehet találni. A felezési ideje nyolc nap, amiből arra követeztetnek, hogy csak nemrégiben kerülhetett a légkörbe.jod2

A beméréshez egy speciális repülőgép érkezett az Amerikai Egyesült Államokból Európába, de nem járt eredménnyel. A lap szerint az összeesküvés-elméletek hívei arra gyanakodnak, hogy oroszok végeztek nukleáris teszteket Norvégiában. Az izotóp ugyanis előfordulhat atombombáknál, és például az atomkatasztrófáknál is elszabadultak.

De ezt használják a rákgyógyításban is. Mivel más radioaktív anyagot nem találtak a mérések, így lehetséges, hogy egy gyógyszercég be nem jelentett, illegális tevékenysége állhat a háttérben.

A francia sugárvédelmi és nukleáris biztonsági intézet közlése szerint a jód-131 jelenleg mért mennyisége nem jelent közvetlen egészségügyi kockázatot. Az ügy vizsgálata zajlik.

hirdetés
radioaktv jod
Jód-131

A jód-131 nyolc napos felezési idejű béta-sugárzó izotóp, viszonylag erős béta-sugárzást bocsát ki. Sugárzása felhasználható a pajzsmirigy csomóinak vagy túlműködő szöveteinek elpusztítására és Graves–Basedow-kór műtéti kezelése után a maradék pajzsmirigyszövet eltávolítására.

A I131-et a pajzsmirigy szövetei veszik fel és azokban dúsul fel. Nagy energiájú béta-sugárzása miatt a I131 a legrákkeltőbb az összes jódizotóp közül. Úgy vélik, hogy a hasadási termékkel szennyezett területeken a többlet pajzsmirigyrákos esetek számának nagy részét ez az izotóp okozza - írta a wikipedia.

Forrás: 24.hz

Képeink illusztrációk

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk