hirdetés

Félnek a lakók: rákkeltő azbeszt kerülhetett a levegőbe az épületbontásnál

Budapest 11. kerületében, Gazdagréten bontják az életveszélyes anyaggal bevont épületet, mellette óvoda és iskola is van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. július 26.

hirdetés

Budapesten, a Gazdagréti lakótelepen egy önkormányzati épület bontásánál, több négyzetméteren is leverték az azbesztpalát. Az RTL Klub Híradója szerint a lakók félnek, hogy azbeszt került a levegőbe, amely belélegezve rákkeltő lehet. Az épületben októbertől új védőnői szolgálat működik majd, de a helybelieket ez nem nyugtatja meg: a bontás mellett óvoda és iskola is van.

"Ide jár mindkét fiam szeptembertől, és azért aggaszt, hogy így néz ki ez az épület" - mondja egy családanya, Donka Júlia.

A környék tele van panelházakkal, több ezer család él itt, sok kisgyerekes is. Az Rtl Klub meghereste az építésvezetőt, aki kamerán kívül annyit mondott, hogy még nem kezdték el bontani az azbesztpalát, az épületen véletlenül keletkezett néhány lyuk, de a lehullott törmeléket zsákokba tették és biztonságosan tárolják. Igaz, a zsákokat nem mutatták meg. Az építésvezető azt mondja: a teljes azbesztmentesítést augusztusban egy erre szakosodott cég végzi el.

Az önkormányzat és a munkavédelmi hatóság szintén úgy gondolja, hogy a bontást végző kivitelező jogszerűen jár el. Hanvai Zsombor, a Magyar Azbesztmentesítők Szövetsége szerint a lakók aggodalma jogos, a veszélyes anyagok bontására ugyanis komoly szabályok vannak:

"Az épületről bontásnál először minden körülmények között a veszélyes anyagokat kell eltávolítani, ezek között van az azbeszt." - mondta.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk