hirdetés

KÉK HÍREK

Rabszolgaként tartották, megalázták, pedig csak háztartási alkalmazottnak jelentkezett

'Néha azokat a maradékokat ettem, amit a tányérjukon hagytak. Nem a tálaláshoz használt tányéron...'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 30.

hirdetés

A modernkori rabszolgaság létező dolog. Szégyenletes, kegyetlen, felfoghatatlan, de igenis megtörténik, hogy nőket cselédsorba taszítanak, szülők adják el némi fizetség fejében a kislányaikat, fiaikat, hogy jobb esetben családoknál dolgozzanak, rosszabb esetben szexrabszolgaként. A BBC által készített, megrendítő videóban egy szerencsétlen sorsú filippínó nő beszél arról, miként élte túl rabszolgaságai éveit. Mitos több mint három évig élt ebben az élethelyzetben.

"Ha sosem vitatkoznék velük, akkor is a rabszolgájuk lennék. Az volt a feladatom, hogy gondoskodjam róluk, hogy felügyeljek a házra, gondoskodjam valamennyi szükségletükről. Sosem engedtek ki az utcára."

"Csak velük mehettem el. Amikor pedig elmentek valahova, engem bezártak a házba."

Mitos azt is elmondta, hogy mindössze két órát aludhatott éjjelente. Az egész akkor kezdődött, amikor az asszony eljött a Fülöp-szigetekről, hogy külföldön dolgozzon szobalányként, ám a munkáltatói ellopták az útlevelét és nem engedték, hogy távozzon tőlük.

"Egyáltalán nem volt magánéletem. A nappaliban aludtam. Nem volt fürdőszoba, ahol zuhanyozhattam volna. Minden holmimat a vécében kellett tárolnom. Minden nap 24 órában a rendelkezésükre kellett állnom, nem volt szabadnapom, korlátozták a szabadságomat."

hirdetés

Mitos elmesélte, hogy később arra kényszerítették, hogy Nagy-Britanniába menjen.

"Állandóan ócsároltak, mindennek elmondtak. Lehülyéztek, állatnak, szemétnek neveztek. Tiszteltem a családot, ahol dolgoztam, de ők sosem mutattak irányomba semmiféle tiszteletet."

"Néha azokat a maradékokat ettem, amit a tányérjukon hagytak. Nem a tálaláshoz használt tányéron."chains-19176_960_720

Ám az asszony néhány hónappal ezelőtt megszökött tőlük. A munkaadói azt akarták, hogy folyamodjon brit vízumért, de nem vették észre, hogy egy segélyhívó telefonszám is szerepelt a nyomtatványon, éppen ilyen esetekre.

"Légiesen könnyűnek érzem most magam, míg korábban olyan volt, mintha egy hatalmas terhet cipelnék magamon. Most, hogy szabad lettem, nagyon-nagyon boldog vagyok."

"Nagyon nehéz dolog a szellei és lelki bántalmazásból felépülni. Nem számít, hányszor sikerül elfelejtkeznem róla, újra és újra eszembe jut."

Mitos majdnem négy éve nem látta Fülöp-szigeteken élő családját, de egyelőre az Egyesült Királyságban akar maradni, hogy pénzt tegyen félre nekik.

"Bármennyire hiányzik is a családom, bármennyire hiányzik is a lányom, nem az az első most, hogy visszamenjek, mivel egyedüli kenyérkeresőként muszáj dolgoznom."

Arra, hogy milyen tanácsot adna a hasonló helyzetben lévő embereknek, Mitos a következőt válaszolta:

"Azt tanácsolom mindenkinek, aki szobalányként dolgozik, és bántalmazzák, hogy merjen bátor lenni, hogy gondoljon a családjára, ne tegyen semmi rosszat, és várjon addig, míg készen nem áll arra, hogy harcoljon a jogaiért!"

2016-ban 20 millió ember esett áldozatul a kényszerített munkavégzés céljából történő kizsákmányolásnak. A modernkori rabszolgák 71 százaléka nő.

A teljes videó:

via BBC/Facebook


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk