KÉK HÍREK

Rabszolgaként tartották, megalázták, pedig csak háztartási alkalmazottnak jelentkezett

'Néha azokat a maradékokat ettem, amit a tányérjukon hagytak. Nem a tálaláshoz használt tányéron...'

Link másolása

A modernkori rabszolgaság létező dolog. Szégyenletes, kegyetlen, felfoghatatlan, de igenis megtörténik, hogy nőket cselédsorba taszítanak, szülők adják el némi fizetség fejében a kislányaikat, fiaikat, hogy jobb esetben családoknál dolgozzanak, rosszabb esetben szexrabszolgaként. A BBC által készített, megrendítő videóban egy szerencsétlen sorsú filippínó nő beszél arról, miként élte túl rabszolgaságai éveit. Mitos több mint három évig élt ebben az élethelyzetben.

"Ha sosem vitatkoznék velük, akkor is a rabszolgájuk lennék. Az volt a feladatom, hogy gondoskodjam róluk, hogy felügyeljek a házra, gondoskodjam valamennyi szükségletükről. Sosem engedtek ki az utcára."

"Csak velük mehettem el. Amikor pedig elmentek valahova, engem bezártak a házba."

Mitos azt is elmondta, hogy mindössze két órát aludhatott éjjelente. Az egész akkor kezdődött, amikor az asszony eljött a Fülöp-szigetekről, hogy külföldön dolgozzon szobalányként, ám a munkáltatói ellopták az útlevelét és nem engedték, hogy távozzon tőlük.

"Egyáltalán nem volt magánéletem. A nappaliban aludtam. Nem volt fürdőszoba, ahol zuhanyozhattam volna. Minden holmimat a vécében kellett tárolnom. Minden nap 24 órában a rendelkezésükre kellett állnom, nem volt szabadnapom, korlátozták a szabadságomat."

Mitos elmesélte, hogy később arra kényszerítették, hogy Nagy-Britanniába menjen.

"Állandóan ócsároltak, mindennek elmondtak. Lehülyéztek, állatnak, szemétnek neveztek. Tiszteltem a családot, ahol dolgoztam, de ők sosem mutattak irányomba semmiféle tiszteletet."

"Néha azokat a maradékokat ettem, amit a tányérjukon hagytak. Nem a tálaláshoz használt tányéron."chains-19176_960_720

Ám az asszony néhány hónappal ezelőtt megszökött tőlük. A munkaadói azt akarták, hogy folyamodjon brit vízumért, de nem vették észre, hogy egy segélyhívó telefonszám is szerepelt a nyomtatványon, éppen ilyen esetekre.

"Légiesen könnyűnek érzem most magam, míg korábban olyan volt, mintha egy hatalmas terhet cipelnék magamon. Most, hogy szabad lettem, nagyon-nagyon boldog vagyok."

"Nagyon nehéz dolog a szellei és lelki bántalmazásból felépülni. Nem számít, hányszor sikerül elfelejtkeznem róla, újra és újra eszembe jut."

Mitos majdnem négy éve nem látta Fülöp-szigeteken élő családját, de egyelőre az Egyesült Királyságban akar maradni, hogy pénzt tegyen félre nekik.

"Bármennyire hiányzik is a családom, bármennyire hiányzik is a lányom, nem az az első most, hogy visszamenjek, mivel egyedüli kenyérkeresőként muszáj dolgoznom."

Arra, hogy milyen tanácsot adna a hasonló helyzetben lévő embereknek, Mitos a következőt válaszolta:

"Azt tanácsolom mindenkinek, aki szobalányként dolgozik, és bántalmazzák, hogy merjen bátor lenni, hogy gondoljon a családjára, ne tegyen semmi rosszat, és várjon addig, míg készen nem áll arra, hogy harcoljon a jogaiért!"

2016-ban 20 millió ember esett áldozatul a kényszerített munkavégzés céljából történő kizsákmányolásnak. A modernkori rabszolgák 71 százaléka nő.

A teljes videó:

via BBC/Facebook

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: