hirdetés

KÉK HÍREK

Petőfiről szóló interjú és motivációs levél írása is szerepel a magyarérettségin

73 ezer érettségiző középiskolás ma reggel 8-tól a magyar írásbelivel kezdte meg a vizsgaszezont.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. május 08.

hirdetés

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin - írja az Eduline.

A középszinten érettségizők magyarérettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

Ezután a diákok az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak,

csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

8 óra előtt ilyen volt a hangulat az egyik gimnáziumban

hirdetés

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak.

A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni.

A ma érettségizők az elsők, akiknek már az újfajta feladatsort kell megoldaniuk

- 2017-től ugyanis változik a középszintű magyarérettségi felépítése. Az első blokk továbbra is egy szövegértési teszt - a szöveg, amely alapján kérdésekre kell válaszolni, feladatokat kell megoldani, 700-1000 szavas, valamivel rövidebb, mint az előző években.

Változások lesznek az értékelésben is: például a jó helyesírást jutalmazzák, ahelyett, hogy az hibapontokkal csökkentené az eredményt.erettsigezok szama

Az írásbeli első részére azonban az eddigi 60 helyett 90 percet kapnak a diákok, a szövegértési feladatsort ugyanis két szövegalkotási feladat követi. A vizsgázóknak az "érvelés" és a "gyakorlati szövegalkotás" közül kell választaniuk, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveg megírásával.

Az érvelés korábban a középszintű magyarérettségi második részében szerepelt választható feladatként, a három esszéfeladat - érvelés, egy mű elemzése, két mű összehasonlító elemzése - egyike volt. Az irodalmi témákból kevésbé felkészült diákok rendszerint ezt a feladatot választották, így egyáltalán nem kellett művet elemezniük az érettségin - ettől az évtől azonban ez a lehetőség megszűnik.

A mostani érettségiken összesen 108 500 diák ad számot tudásáról. A vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.

A szóbeli vizsgák júniusban kezdődnek. Az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 8-15 között tartják, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka a június 19-30 közötti időszakra esik.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk