hirdetés

KÉK HÍREK

Orosz kémfőnök: hazugság, hogy orosz szolgálatoknak közük lenne a csehországi robbanáshoz

Folytatódik a diplomáciai háború Oroszország és az EU között, egyre több tagállam fedezi ki szolidaritását a csehekkel.

Link másolása

hirdetés

Hazugság, hogy az orosz különleges szolgálatoknak közük lett volna egy csehországi hadianyagraktárban hét évvel ezelőtt történt robbanáshoz, amely miatt orosz diplomatákat utasítottak ki az országból - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője pénteken Moszkvában.

"Csehország, amely külpolitikai ügyekben meglehetősen korlátozott szuverenitású ország, azzal tűnt ki, hogy az Oroszországgal fennálló viszony kiélezése és a konfrontáció mellett döntött, és bevallom, megkapta a magáét" - mondta Nariskin egy, az orosz fegyveres erők központi múzeumában rendezett kiállítás megnyitóján.

"Ráadásul (Csehország) teljesen nyomorúságos és alantas hazugsággal takarózott, amelyet talán, úgy mondhatnánk, a nem eléggé magas szellemi fejlettségű emberek számára találtak ki. Ez szomorú"

- tette hozzá.

Csehország április 17-én közölte, hogy kiutasít 18 orosz követségi alkalmazottat, akiket diplomáciai álcával dolgozó hírszerzőnek minősített. A döntést Prága azzal indokolta, hogy szerinte az orosz különleges szolgálatoknak közük volt egy csehországi lőszerraktár 2014-ben történt, két emberéletet követelő felrobbanásához. Április 19-én a cseh kormány közölte, hogy a Roszatomot kizárja a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírt pályázatából.

hirdetés

Az orosz külügyminisztérium válaszul a moszkvai cseh nagykövetség 20 alkalmazottját nyilvánította nemkívánatos személynek. A tárca pénteken közölte a TASZSZ hírügynökséggel, hogy május 31-re a prágai orosz és a moszkvai cseh nagykövetség létszámát egyaránt hét diplomatára, 25 technikai és 19 helyi alkalmazottra csökkentik.

"A cseh hatóságok felelőtlen és provokatív magatartása fájdalmas csapást mért a tulajdon diplomáciai szolgálatukra" - hangzott a minisztérium állásfoglalása.

A tárca tájékoztatása szerint a moszkvai cseh nagykövetség létszáma 16 diplomatával, az adminisztratív-műszaki személyzet négy tagjával és 91 helyi alkalmazottal csökken. A prágai orosz diplomáciai képviseletről a jövő hónap végéig 35 diplomata és 46 adminisztratív és műszaki alkalmazott távozik.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtökön a Rosszija 1 televíziónak nyilatkozva közölte, hogy a két nagykövetség munkatársainak létszámát és kategóriáját paritásos alapra helyezik.

Moszkvában pénteken a külügyminisztériumba kérették Lengyelország nagykövetét, akivel közölték, hogy a három orosz diplomata kiutasítására válaszul kiutasított öt lengyel külügyi alkalmazottnak május 15-én éjfélig kell elhagynia Oroszországot. Varsó az Egyesült Államokkal való szolidaritás jegyében döntött a kiutasítás mellett.

A felek egymás elleni lépéseit már korábban bejelentették.

Pénteken a három balti állam is közölte, hogy a Csehországgal való szolidaritás jegyében négy orosz diplomatát utasít ki; Litvánia kettőt, Észtország és Lettország pedig egyet-egyet. Leonyid Szluckij, az orosz parlament külügyi bizottságának elnöke a kölcsönösség elve alapján ellenlépéseket helyezett kilátásba.

Csütörtökön Pozsony nyilvánított nemkívánatos személynek három orosz diplomatát, a Prága iráni szolidaritását kifejezve.

Címkép: Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB igazgatója, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés vezetője (b-j) a biztonsági szervek alkalmazottainak napja alkalmából tartott ünnepségen a moszkvai Kremlben 2019. december 19-én


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
KÉK HÍREK

Megöltek egy 24 éves magyar lányt az angliai Bradfordban

Benkő Bori egy iskolában dolgozott, a közösség nagyon a szívébe zárta.

Link másolása

hirdetés

Holtan találták az angliai Bradfordban található lakásában a 24 esztendős Benkő Borit, aki iskolai dolgozóként kereste kenyerét – számolt be a BBC. A lány gyilkosság áldozata lett.

A West Yorkshire-i rendőrség tájékoztatása szerint Benkő 2016-ban ifjúsági munkásként érkezett Magyarországról az Egyesült Királyságba.

A gyilkossággal egy 21 éves férfit gyanúsítanak, akit a rendőrség már őrizetbe vett.

A helyi vallási közösség azt írja: „Bori több mint három éven át létfontosságú és energikus tagja volt a közösségnek.”

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Olyan súlyosan megvertek egy külföldi egyetemi hallgatót Pécsen, hogy műteni kellett

A dél-amerikai diáknak eltört az álkapcsa, garázdaság miatt nyomoz a rendőrség.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2021. november 24.


Link másolása

hirdetés

A Szabad Pécs számolt be az október 24-i eseményről, amikor is egy külföldi hallgatókból álló csoport egy pécsi szórakozóhelyen bulizott. A társaság két lánytagját zaklatni kezdte egy magyar fiatalokból álló társaság, ekkor a külföldiek közül többen úgy döntöttek, hogy átmennek máshova. Amikor hajnalban elindultak haza erről a helyről, ismét összefutottak a magyar társasággal, itt fajult el a helyzet.

A 19 éves dél-amerikai fiút különösebb előjel nélkül állon ütötte a magyar társaság egyik tagja.

Ezután a külföldi diákok visszamenekültek a kollégiumba, ahol a portás nem nagyon tudott segíteni nekik, ugyanis nem beszélt jól angolul, így maguk hívták ki a rendőrséget. A dél-amerikai hallgatónak eltört az állkapcsa, műteni kellett, négy csavarral rögzítették az állkapcsát. Emiatt hetekig nem tudott beszélni, és csak folyékony ételt tudott fogyasztani.

A lap szerint az egyetem megtérítette a hallgató kezelési költségét, ugyanis még nem volt tartózkodási engedélye a fiúnak az eset idején. Ezt egyébként már szeptember 20-án kérvényezte, csak november 9-én kapta meg.

A Pécsi Rendőrkapitányság annyit mondott az ügyről, hogy garázdaság miatt nyomoznak, két férfit már ki is hallgattak gyanúsítottként.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
KÉK HÍREK

Orvosi asszisztens bukott le hamis védettségi igazolványokkal, 50 ezer forintot kért a kiállításukért

Az ügyben két nő fő bűnösségét állapították meg, de további 16 ember ellen is büntetőeljárást kezdeményeztek.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2021. november 24.


Link másolása

hirdetés

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának munkatársai kedd hajnalban Gyöngyösön elállítottak egy 41 éves orvosi asszisztenst és a 47 éves segítőjét, akik ellen védettségi igazolással való visszaélés, valamint vesztegetés elfogadásának bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A Rendőrség eddigi információi alapján a két nő 2021 májusa és júliusa között közel 90 személynek állított ki hamis és valótlan tartalmú védőoltásról szóló igazolást, és valótlan adatokat rögzítettek egy központi rendszerben, ezáltal a megrendelők később jogosulatlanul jutottak hozzá védettségi igazolványukhoz.

A gyanúsítottak az igazolás kiállításáért, közvetítő személyeken keresztül akár 50.000 forintot is kaptak, amit egymás között szétosztottak.

A gyöngyöshalászi és a gyöngyösi lakost a nyomozók őrizetbe vették, és letartóztatásukat kezdeményezték. A bűncselekménnyel összefüggésben további 16 személlyel szemben indult büntetőeljárás.

Hamis oltási igazolásokkal buktak le


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés

Öt kutya támadt rá egy kislányra Miskolcon

Épp az iskolába tartott, szerencsére a portás a segítségére sietett.
Címkép: Pixabay (Illusztráció) - szmo.hu
2021. november 24.


Link másolása

hirdetés

Kedd reggel egy kislány iskolába sétált Miskolcon, amikor öt kutya támadt rá - írja a Boon.hu. Szerencsére már közel volt az iskolához, így a portás észre tudta venni, és a segítségére sietett, elkergette a kutyákat. A lány nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szerzett, a kutyák megmarták a karján és a lábán.

A portál úgy tudja, hogy az állatok egy közeli telekről szabadultak ki, valószínűleg felelőse is lesz az esetnek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: