hirdetés

KÉK HÍREK

Óriási áremelkedéseket fog okozni az áprilisi tél Bálint gazda szerint

A gyümölcsök, zöldségek, de még a méz árának láttán is leeshet majd az állad nyáron.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. április 20.

hirdetés

Rendesen meg voltunk döbbenve az április 19-én visszatérő tél miatt, aminek egyelőre nem úgy néz ki, hogy vége lenne. De van még egy fontos probléma, ami eddig talán eszünkbe se jutott: a növényekben, így a zöldség-és gyümölcsültetvényekben okozott kár és annak következményei.

Bálint György, az ország legszeretettebb kertművelője a Blikknek magyarázta el a kétségbeejtő tudnivalókat; egyenesen úgy fogalmazott: a kertészmérnökök és gazdák most mindannyian reszketve fekszenek le, mert még nem tudják, mekkora is a kár. Amellett, hogy rengeteg gyümölcsfa és zöldség elfagyott, a már elvirágzott gyümölcsfák sem ússzák meg. Hiszen már rügyeznek, elkezdődött kifejlődni a gyümölcskezdemény, ezekben pedig szörnyen nagy kárt tehet(ett) a fagy.

"
Így is szinte luxusszámba megy a gyümölcs, olyan drága, de még drágább lesz. De nem tudunk mit tenni, ki vagyunk szolgáltatva az időjárás szeszélyeinek

- nyilatkozta Bálint gazda.

Sőt, a méhészek is aggódnak, a váratlanul visszatérő extrém hideg ugyanis a méz minőségét is ronthatja, kikényszerítve a magasabb árat.

hirdetés

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta: az már sejthető, hogy a méz kevesebb lesz és drágább, de az még rejtély, hogy pontosan mennyit fizethetünk majd érte.

"A méhek tíz fok alatt nem mennek ki, pedig most van a porzás ideje, és rengeteg növényt csak ők porozhatnak be. Ilyen időben azonban nem mozdulnak, amiből baj lehet, hiszen így nem lesz repceméz, emellett az akác is veszélyben van, mert nagyon fagyérzékeny" - magyarázta.

Az alma és a körte is most virágzik, ezeket kellene beporozniuk a méheknek, de ha a méhek nem mennek ki, nincs porzás, ez közvetlen hatással lesz a gyümölcsök mennyiségére és árára

- tette hozzá az elszomorító kiegészítést.

A Blikk Apáti Ferencet, a gyümölcs terméktanács alelnökét is megkereste, aki azt mondta: a drágulás mértékéről csak egy hónap múlva kapunk pontosabb képet. A károk persze nemcsak itthon, hanem Európa-szerte okozhatnak bajt: Németországban, Ausztriá­ban, Lengyelországban, Szlovákiában is nagy fagyokat jeleznek.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk