KÉK HÍREK

Orbán Viktorral és Palvin Barbarával is hirdettek kriptovalutát internetes csalók

Nagyon nehéz ellenük felvenni a harcot, de a Direkt36 most feltárja a csalásokat, és a lehetséges megoldásokat.
Fotó: Lars_Nissen / Pixabay (illusztráció) - szmo.hu
2020. december 03.


Link másolása

Egyre kifinomultabb rendszereket használnak azok a csalók, akik gyors meggazdagodást kínáló kamu híroldalak segítségével cserkészik be az áldozataikat. A hirdetések sokszor átjutnak a Google és a Facebook szűrőin is - írja a Direkt36, ami most egy nemzetközi együttműködés keretében több százezer álhír feldolgozásában vesz részt, és többek között kiberbiztonsági szakember segítségével tárta fel az online csalások mögött álló, fejlett és olajozott gépezet működését.

Az online befektetési csalók hírnek álcázott reklámjaiban már Orbán Viktor is kriptovaluta-befektetést népszerűsít, ezzel a címmel: „Orbán Viktor bemutat egy rendszert, ami segít, hogy a koronavírus ne érintse a magyar gazdaságot”. Az év eleje óta sokasodtak meg a hasonló álhírek magyar nyelven is, akaratán kívül kriptovalutát reklámozott bennük például Karácsony Gergely főpolgármester, Csányi Sándor OTP-elnök és Palvin Barbara modell.

A lap megszólaltatott egy olyan forrást, aki egy Izraelben működő call center, emberek lehúzásáért felelős munkatársa volt, és egy fiatal magyar férfit is, aki 12 millió forintot fizetett be és veszített el. A tényfeltáró oldal újságírója ezen kívül maga is regisztrált egy Karácsony Gergely főpolgármesterrel népszerűsített regisztrációs oldalon, hogy aztán sorozatban kapja a hívásokat az agresszív, gyors meggazdagodást ígérő „ügyfélkapcsolati menedzserektől”.

Az ilyen típusú átveréseket a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 250 eurós csalásoknak nevezi, mert a csalók telefonon veszik rá áldozataikat, hogy előbb egy 250 eurós kezdő részletet, majd akár teljes megtakarításaikat is befizessék a gyors meggazdagodás reményében. Előbb nagy nyereséget ígérnek, még több befizetést követelnek, végül eltűnnek az ügyfeleik pénzével.

Az ilyen típusú csalásoknak több ezer áldozata van a világ több tucat országában, és mivel a fordítóprogramok egyre fejlettebbek és így az idegen nyelvű kommunikáció egyszerűbb, egyre több károsult magyar. Mivel az elmúlt egy-másfél évben annyira megszaporodtak a magyar károsultaktól érkező feljelentések, hogy az NNI kiberbűnözéssel foglalkozó nyomozói kezdtek dolgozni az ügyön – írja a Direkt36.

Az álhíreket a legtöbbször hirdetésként terjesztik a Google és a Facebook felületein. A Google szerint évente kamuoldalak tízmillióit kapcsolják le, de a csalók folyamatosan fejlesztik a módszereiket, így képtelenség végleg útját állni ezeknek az átveréseknek. A csalók többek között keresőszavakhoz kapcsolódó hirdetéseket helyeznek el a Google felületein, amely így minden egyes kattintás után bevételhez jut, ezek nagyságrendje dollármilliós. A Facebook esetében elsősorban kamu oldalak tömeges létrehozásával tudnak a lebukást elkerülve hirdetni a csalók.

A hirdetések előállításával és az ügyfelek átverésével más-más bűnözői csoportok foglalkoznak, akik összedolgoznak. Sőt, a marketing világában ismert módszereket átvéve még regisztrációs oldalakat is működtetnek (olyan neveken, mint Bitcoin Revolution vagy Bitcoin Loophole), amelyek az ügyfelek adatait gyűjtik össze, majd azokat eladják a lehúzásra szakosodott call centereknek. Egy-egy fizető ügyfél adatai akár több mint 1000 dollárt is érhetnek ezen a feketepiacon.

A Direkt36 teljes oknyomozó cikkét EZEN A LINKEN tudod elolvasni.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: