hirdetés

Orbán, Mészárosék, egy magánrepülő és egy luxusjacht nyomába szegődött az Átlátszó

Az Átlátszó oknyomozó portál újságírói fotókat és drónvideót készítettek két milliárdos luxusjárműről, és utasaikról a nyáron.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. szeptember 24.

hirdetés

Orbán Viktor július 25-én este egy Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgépből szállt ki Ferihegyen - írja az Átlátszó nevű oknyomozó portál. Le is fotózták, amint a miniszterelnök egy Ludogorec-logós tasakkal kezében lejön a gép lépcsőjén. Az ajándéktáskát minden bizonnyal Bulgáriában kapta, a bolgár csapat honlapján ugyanis az látható, amint épp egy ilyen ajándékkal lepik meg a Videoton-Ludogorec BL-meccs előtt.

Azt nem lehet tudni, hogy került Orbán Viktor a luxusgépre, ahogy azt sem, kinek a tulajdonában van a Bombardier Global 6000. Ami biztos, hogy Bécsben vették lajstromba, de szinte mindig Budapesten parkol.

Nagyon drága üzleti repülő, új ára 17 milliárd forint, és a géppel egyetlen órányi repülés költsége 1,5-3 millió forint. A 30 méter hosszú repülő fedélzetén 17-en utazhatnak luxuskörülmények között.

VIDEÓ: így néz ki a luxusgép belülről

hirdetés

Az Átlátszó szerint a rejtélyes repülőnek nem ez volt nyáron az egyetlen, focival kapcsolatos útja. Június 21-én Nyizsnyij Novgorodba ment, ahol akkor Argentína játszott Horvátországgal a világbajnokság D-csoportjának második fordulójában. Július 15-én pedig Moszkvába repült, ahol vb-döntőt tartottak. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínről nézte végig.

A portál azt is lefotózta, amint augusztus 22-én a Ferihegyi kisgépes terminálból kilép Mészáros Lőrinc egyik lánya, nem sokkal azután, hogy a luxusrepülő visszatért Malagából.

A gép Budapestről indulva népszerű olasz és horvát nyaralóhelyeken is gyakran megfordult az utóbbi hónapokban. Járt többek között Bariban, Splitben, Pulán, Rijekában és Velencében is. Az Átlátszó kiderítette, hogy épp akkor, amikor a repülő ezekben a városokban landolt, a különböző kikötőben ott állt egy méregdrága luxusjacht is, a Lady Mrd.

Ez a hajó volt az, amelyiken a Mérce egyik olvasója július elején lefotózta Mészáros Lőrincet az olaszországi Porto di Ischia kikötőjében.

A Lady Mrd tulajdonosairól, a repülő tulajdonosaihoz hasonlóan, alig tudni valamit. Máltai nyilvántartásban van, és tavaly, mielőtt megvették, 7 milliárd Ft-ért hirdették.

A Benetti Crystal 140 típusú jacht 2015-ben, Olaszországban épült. Hossza 42 méter, szélessége pedig 9 méter. A hajó 5 kabinjában 10 vendég fér el, és az utasok kényelméről 7 fős legénység gondoskodik. A háromszintes luxusjacht legfelső, úgynevezett “napozó” részén jacuzzi és medence is a vendégek rendelkezésére áll.

VIDEÓ: a luxusjacht belülről

Az Átlátszó augusztus 16-án drónfelvételt készített a hajóról, ami Brijuniból épp Opatijába tartott a tengeren. Utána a partról is lefotózták az utasokat. Kiderült, hogy a fedélzeten Szíjj László, Mészáros üzlettársa állt, akinek a cégei csak tavaly 600 milliárd forint értékű közbeszerzést nyertek el. Mellette ott volt a MÁV elnöke, Homolya Róbert, aki 2010 és 2012 között az európai uniós támogatások elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökhelyetteseként dolgozott. És elkísérte őket egy korábbi polgármester is, aki jelenleg kormánymegbízott.

Egy nappal a képek elkészülte után a Bombardier Global luxusrepülő kiment Rijekába, ahol a hajó is kikötött. Egy órát állt a reptéren, majd visszatért Budapestre.

Másnap az Átlátszó szerint egy fekete autó és egy kisbusz érkezett a luxusjachthoz. A kocsiból egy alkata és mozgása alapján Mészáros Lőrincre nagyon hasonlító férfi szállt ki - írják. Ezután felment a fedélzetre, és a jacht kihajózott.

A rejtélyes luxusgép és luxusjacht útjairól, valamint az utasairól készült fotókat/videókat az Átlátszó oldalán lehet megnézni, IDE KATTINTVA.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk