hirdetés

KÉK HÍREK

Órákig váratták a sürgősségin Lázár Ervin feleségét, mielőtt meghalt

A lánya, Lázár Fruzsina írta meg, mi történt a Honvédkórházban.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2018. február 19.

hirdetés

Nemrég írtuk meg, hogy öt és fél órát várattak egy stroke-os beteget a Honvédkórház sürgősségi osztályán 2017 nyarán, és a felesége szerint emiatt halt meg másfél hónappal később. A családja azt mondja, abban az 5 és fél órában romlott le kritikusan az állapota. "Mindenhol azt hirdetik, hogy a stroke-os betegnek három órán belül kell segítség, akkor hogy történhetett meg, hogy ennyit kellett várni?" - kérdezte a férfi lánya, Aida.

Januárban pedig bejárta a sajtót az a hír, hogy órákig haldoklott egy férfi a Honvédkórház sürgősségijén, és mire megműtötték, már késő volt. A férfi alhasi fájdalmakra panaszkodott, a gyerekei vitték be. Két óra múlva vizsgálták meg először, és azt mondják, nem kaptak tájékoztatást az eredményekről. A férfi addigra már annyira rosszul volt, hogy a közben megkapott ágyon sem bírt rendesen feküdni. Később vért hányt, mire műtőbe vitték a férfit, ahol már csak azt tudták megállapítani, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni. A férfi meghalt.

Az utóbbi hónapokban több olyan cikk vagy közösségi oldalon publikált poszt is megjelent, amely arról számolt be, hogy hosszú órákat kellett várni a sürgősségin, és nem kapott megfelelő ellátást a beteg. Most Lázár Fruzsina is megírta a Magyar Nemzetnek a saját történetét. Az édesanyja, Vathy Zsuzsa - Lázár Ervin felesége - 2017 január 7-én halt meg.

"Az influenza elleni oltással kezdődött. A háziorvos szerdán késő délután adta be, másnap már magas láza volt, és a kézfeje fölött megjelent egy véraláfutás. Visszament a doktornőhöz, aki megnyugtatta, hogy nincs semmi baj, menjen haza, és szedjen lázcsillapítót. Péntek reggel már nagyon erős ízületi fájdalmai voltak, nehezen kapott levegőt" - írja a Lázár Fruzsina.

Miután Vathy Zsuzsának nem csökkentek a a fájdalmai, reumatológushoz ment, aki megpróbálta elhelyezni egy kórházban, de nem fogadták.

hirdetés

Mentőt hívtak hozzá, ám a mentő egészségügyi intézetbe nem megy ki, így orvost kellett keresniük.

"Nagy nehezen sikerült keríteni egy doktornőt, aki vérnyomást mért, EKG-t készített, de nem mondott semmit, nem adott gyógyszert, látszott, hogy fogalma sincs, mi lehet a baj, pedig részletesen beszámoltunk neki az oltásról, a lázról, a légzési nehézségekről. Írt egy papírt, és elküldött minket a legközelebbi sürgősségi osztályra, a Honvédkórházba."

A sürgősségin várni kellett. Vathy Zsuzsa állapota egyre rosszabb lett, nyelési nehézségei voltak, beszélni is alig tudott.

"Anyukám ájulásközeli állapotba kerül. Szólunk, hogy nagyon rosszul van, csináljanak valamit.

Itt mindenki rosszul van – hangzott a cinikus válasz.

Akkor legalább adjanak tolókocsit. Nincs. Akkor infúziót. Mégis hogy képzeljük? Öt órája várunk, már én is rosszul vagyok, pedig semmi bajom nem volt, amikor bejöttem. Itt tíz-tizenkét órát is kell várni – kiabálta a felvételi pultnál ülő nő."

Miután megtudták, hogy még órákat kell várniuk, és Vathy Zsuzsa egyre rosszabbul lett, hazamentek, és kihívták a mentőket. 20 perc múlva kijöttek, a mentőorvos megállapította, hogy súlyos allergiás reakcióról van szó.

A Szent Imre Kórházba vitték, de segíteni már nem tudtak, mert vizsgálat közben megállt a szíve és meghalt.

"A rendőrség hivatalból eljárást indított, rendkívüli haláleset címén. A napokban, pontosan egy évvel később megkaptuk a vizsgálat eredményét, amelyből kiderül, hogy az egészségügyi intézmények és az orvosok részéről nem történt mulasztás" - írja Lázár Fruzsina. Azt is leírta, hogy az édesanyja halálának oka anafilaxiás sokk, vagyis életveszélyes allergiás reakció volt.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk