KÉK HÍREK

Nem találod ki, hány MOL Bubi-bringát loptak el eddig

A rendszer indulásakor komolyan tartottak tőle, hogy a bicikliket el fogják lopni. Vajon jogosan?

Link másolása

Véget ért a téli üzem a MOL Bubinál, március elsején újra üzembe állt az összes budapesti közbringa. Már 1286 biciklit használhattok 112 gyűjtőállomáson, de a tervek szerint kora nyáron 12 új gyűjtőállomással bővül a rendszer, a Margitszigeten és a XIII. kerületben.

A bringákat folyamatosan karban kell tartani, ez télen meg is történt. Több kisebb fejlesztéseken is átestek a MOL Bubi kerékpárok: folyamatos cserével új markolatot, kosarat, csengőt, első lámpát, kormánytáblát, kábeleket kaptak a biciklik.margit

Fotó: Wikipédia

A rendszer 2014-es indulásakor komolyan számoltak vele, hogy a bringák egy részét ellopják majd, illetve megrongálják. Általános félelem volt, hogy el fogják lopni a bringákat, akár csak azért, hogy eladják a fémtelepre.

Úgy fest, alaptalan volt a félelem, hiszen eddig egyetlen kerékpárt loptak el úgy, hogy nem került elő.

Ráadásul azt is még a 2014-es tesztüzem során. Ezen kívül még volt pár eset, amikor megpróbálták ellopni a bringákat, de azok kivétel nélkül meglettek - tudta meg a hvg.hu.

10 biciklit kellett az elmúlt 2 és fél évben leselejtezni, ami nem rossz szám, ahhoz képes, hogy 1286 közbringát hajtanak naponta az utakon.

Tovább árnyalja a helyzetet, hogy a 10-ből kilencet egy tűzeset tett tönkre még 2014 júliusában, a Kodály Köröndön. Az utolsó leselejtezett biciklit pedig egy autós tette használhatatlanná, amikor belehajtott a gyűjtőállomásba, a Dózsa György úton 2015 novemberében.

Komolyabb rongálásból sem volt túl sok szerencsére: 20 ilyen esetet tartanak számon. Ezeknek a bicikliknek jellemzően az oldaltáblája, kereke vagy a villája sérült meg.bubi2

Fotó: Wikipédia

Ez alapján elmondható, hogy a vandalizmusból eredő kár nem számottevő a MOL Bubinál.

A hvg.hu szerint azért csak ennyi lopás történt, mert valójában nem éri meg vesződni vele, hiszen a kerékpárokon számos olyan egyedi alkatrész van, amelyet hagyományos szerszámokkal nem lehet eltávolítani. Ráadásul a gyűjtőállomásokon térfigyelő kamerák vannak, a biciklikbe pedig GPS-t építettek be.

2014 szeptembere óta több mint 1,5 millió utazást regisztráltak a rendszerben, és a becslések szerint összesen több mint 3 millió kilométert kerékpároztak a felhasználók. Még a téli időszakban sem hagyott alább a Bubizás, hiszen sokan rájöttek, hogy a hidegben is érdemes bringára pattanni - írja a BKK.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: