KÉK HÍREK

Nem használhatják a magyar diákok a világsikerű digitális tananyagot

Pedig magyarok készítették és világszínvonalú. Az ok az államosított tankönyvpiac.

Link másolása

Hiába fejlesztett ki a Mozaik Kiadó világsikerű digitális tananyagokat, az államilag fenntartott iskolák tanárai nem használhatják ezeket a forradalmian új oktatási termékeket, hiszen Magyarországon nincs szabad tankönyvválasztás - számolt be róla az NLCafé.

A hazai Mozaik Kiadó 1990-ben alakult, 2010-es évekre pedig a tankönyvpiac legnagyobb szereplőjévé vált. Mára számos sikert tudhat magáénak, nemrég például Londonban az egyik legelismertebb oktatási kiállítás döntőse lett saját fejlesztésű digitális termékével, a mozaBookkal.

mozaBook_board_03

Mi az a mozaBook?

A mozaBook a Mozaik Kiadó egyedülálló oktatási prezentációs szoftvere, amelyet 2006 óta fejlesztenek. Egyik különlegessége, hogy a tanárok egyéni tartalmakat, képek, szövegek, videók is feltölthetnek a kiadó saját digitális tartalmai mellé. Ez pedig érdekesebbé, élvezetesebbé, 21. századibbá tészi az oktatást. Sőt a szoftver offline módon is használható.

A mozaBook megjelenését nagy várakozás előzte meg, hiszen sok iskolában már régen ott álltak az interaktív táblák tartalom nélkül. Ráadásul elég megvásárolni a Mozaik Kiadó tankönyveit, az utolsó oldalon lévő kóddal a diákok automatikusan, kvázi ingyen hozzáférést kapnak a digitális tananyaghoz. Ez nagy segítséget nyújt abban, ha az órán nem értették meg az elhanzgottakat, és újra át szeretnék nézni a témát, akár interaktív 3D-ben.

A Mozaik Kiadó digitális tartalmai számokban:

– 1100 interaktív 3D-s modell

– 1413 videó

– több mint 100 interaktív oktatási eszköz, játék

– több száz interaktív feladatlap

– mindez több mint 20 nyelven, narrációval (angol, kínai, arab, orosz, spanyol, német stb...)

A kiadó 2013-ban jelent meg először a világpiacon. Felkeltette a Samsung, külföldi tankönyvkiadók és oktatási minisztériumok figyelmét is. Ma már számos országban oktatnak tananyagai segítségével a tanárok.

mozabook_4_2_EN_pre

A sikert azonban keserűvé teszi, hogy a magyar diákok nagy része nem tapasztalhatja meg, milyen e magas színvonalú digitális tananyagokkal tanulni. A Mozaik Kiadó ugyanis Magyarországon 2013-ban elvesztette piacvezető szerepét, amikor államosították a hazai tankönyvpiacot. Ez azt eredményezte, hogy itthon az állami fenntartású iskolákban ma már nincs szabad tankönyvválasztás. A tanárok tehát nem dönthetnek úgy, hogy az oly népszerű kiadó könyveit és digitális anyagait használják.

Jó tudni, hogy van egy olyan magyar csapat, amelynek a tagjai értik, hogy a 21. századi tanulás új módszereket kíván. Ráadásul folyamatosan azon dolgoznak, hogy a fejlesztéseik minél több gyerekhez eljuthassanak. Digitális tananyagaikat bárki megvásárolhatja a kiadó weboldalán. Reméljük azonban, hogy idővel születik megoldás arra, hogy az összes magyar iskolás alanyi jogon élvezhesse ezeket a világsikerű segédanyagokat.

Képek forrása: Mozaweb

Ha érdekesnekt aláltad a cikket, nyomj egy lájkot.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: