KÉK HÍREK

Néhány mondat után összeomlott a bíróságon az édesanya, akinek lánya egy felforrósodott buszban halt meg

A buszsofőr szerint nem érzi magát abszolút bűnösnek, a szakértő úgy véli, hogy sok tényező együttes hatása miatt következett be a sajnálatos tragédia.


Újabb tárgyalás volt annak az 57 éves kunhegyesi buszsofőrnek az ügyében, aki tavaly nyáron a buszban felejtett egy négyéves kislányt Tomajmonostorán. A gyerek a rekkenő hőségben életét vesztette – írja a Blikk.

A tragédia 2022. június 7-én történt. A férfi nem vizsgálta át alaposan a tűző napon parkoló buszt, mielőtt bezárta volna, így maradhatott benne a kislány. Az eszméletét vesztett gyereket ugyan kórházba szállították, de három nappal később meghalt.

A sofőrt kedden halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A férfi a tárgyaláson elmondta, hogy a fuvar előtt egy Imre nevű férfi kérte, hogy vállalja át tőle a munkát.

Vallomásában elmondta, hogy két körben vitte a gyerekeket.

„Amikor Tomajmonostorán kiszálltak a buszból a gyerekek, becsukták az ajtót, hátra néztem, de nem láttam senkit, és hangot sem hallottam. Amikor a polgármesteri hivatalnál leparkoltam, ismét hátra fordultam. De semmi nem utalt arra, hogy valaki ott lenne. Mindent úgy csináltam ahogy kell! A busz utastere a vezetőülésből átlátható, életszerűtlen, hogy egy ilyen kisbuszon végig menjen az ember. Teljesen abszurd, nem is érzem magam abszolút bűnösnek ebben”

– mondta, hozzátéve, hogy az Imre nevű férfitól nem kapott semmiféle tájékoztatást, csupán annyit mondott neki, hogy „a gyerekek majd mindent tudnak”. Arra nem is gondolt, hogy óvodás is lesz a gyerekek között. „A gyanúsítás közlésekor olyan állapotban voltam, amit nem kívánok senkinek. Azt sem tudtam, hogy hol vagyok, mi történik velem” – mondta.

Őt követően az életét vesztett kislány édesanyja válaszolt a kérdésekre:

„2021 októberében írattuk be az óvodába, azóta busszal közlekedett. Aznap amikor megérkezett a busz, ugyanúgy felszállt fel rá, ahogy szokott minden reggel.”

Az asszony végül elsírta magát, nem tudta folytatni a vallomást, ezért a bírónő inkább felolvasta az édesanya korábbi vallomását, aki röviden kérdésekre is válaszolt.

Elmondása szerint a tragédia napján már délelőtt is üzentek neki messengeren az óvodából, de nem érték el, mert nem volt internet a telefonján. Így a szörnyűséget az anyósától tudta meg délután.

„Inezke szeretett bújócskázni, de buszon sosem rejtőzött el korábban”

– mondta el.

A férfi is vallomást tett, aki felkérte a cserére a sofőrt. Elmondása szerint ő mindig szétnézett az ülések között is.

„Délután három óra előtt mentem a buszért és akkor találtam rá a gyerekre. Miután kinyitottam az ajtót, érdekes hangot hallottam. A kislány feküdt az ülésen, a biztonsági öve be volt csatolva. Az ajtó egyébként belülről könnyen nyílik, akár kisujjal is nyitható”.

A polgármesteri hivatal pályázati ügyintézője segített, mikor Imre beszaladt hozzá, miután megtalálta a gyereket.

„Kétségbeesetten kiabált, hogy talált egy kislányt a buszban. Amikor megláttam, azonnal hívtam a mentőket. Onnantól kezdve próbáltuk a mentős utasítását követni. Bevittük egy hűvös helyre, a hivatal nagy termébe. Ki volt hangosítva a telefon, amíg a mentősök oda nem értek. A kislány hurutosan hörgött és jajgató hangot adott ki. Kommunikálni nem tudtunk vele” – árulta el.

Az óvónő is beszélt a szörnyű napról. Ő álította össze a névsort a gyerekekről, de nem emlékezett rá, kinek adta át a listát.

„Inez nagyon aktív kislány volt. Szeretett futkározni, imádott játszani. Az elején nehezen nyílt meg, de nagyon gyorsan megszokott mindenkit, hamar kötött barátságot.” Egy másik óvónő szerint a veszélyérzete még nem alakult ki teljesen.

A vádlott felesége tanúként elmondta, hogy 35 éve élnek boldog házasságban, három, egyetemet végzett gyermeket neveltek fel közösen.

Egy munkabiztonsági szakértő szerint pedig sok tényező együttes hatása miatt következett be a sajnálatos tragédia. Úgy vélte, hogy kísérő nélkül 6 éven aluli gyereket nem is lehetett volna szállítani, de álláspontja szerint a vádlott nem mulasztott azzal, hogy nem ment hátra a buszban megnézni, maradt-e ott valaki. Szerinte elég, hogy hátra nézett.

A tárgyalás után a gyászoló szülők azt mondták a lapnak: „Nagyon mély sebek szakadtak fel bennünk”.

A szülők kártérítés reményében polgári pert is indítottak a sofőrrel szemben, de ennek a részleteiről nem akartak beszélni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Egy 11 éves kisfiú szájába akarta tenni a nemi szervét az egyik iskolatársa Borsodban
Az áldozat az eset óta nem volt iskolában és az utcára sem mer kimenni. A támadó másokat is bántalmazott már korábban, most előzetesbe került.
Fotó: TV2 - szmo.hu
2023. június 05.Egy buszmegállóban akarta megerőszakolni egyik 11 éves iskolatársát egy 14 éves fiú a Borsod megyei Ricsén - számolt be róla a Tények.

A fiúra többen is rátámadtak, egyikük a földre lökte, rátérdelt a mellkasára és megalázta azzal, hogy a szájába akarta tenni a nemi szervét. Az eset óta a 11 éves fiú nem volt iskolában és az utcára sem mer kimenni.

Édesanyja arról beszélt a Tényeknek, hogy a településen korábban is történt már ilyen, ugyanez a 14 éves fiú már másokat is bántalmazott, ezért büntetőeljárás van folyamatban ellene. A támadó szülei ráadásul megfenyegették őket Facebookon keresztül, miután a rendőrök letartóztatták az elkövetőt.

Majoros Tünde, a Miskolci Törvényszék szóvivője az eset kapcsán elmondta, hogy a bíróság egy hónapra elrendelte a támadó letartóztatását, miután fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, illetve tartani kell attól is, hogy befolyásolná a sértettet, ezzel veszélyeztetné a bizonyítást. Emellett

egy korábbi szexuális cselekmény miatt már folyik vele szemben egy büntetőeljárás,

amely a bűnismétlés lehetőségét is reálissá teszi.

Az előzetes letartóztatásról szóló végzés még nem végleges, mert fellebbezést nyújtottak be ellene.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
„Mindent elvettek tőlem, beleroppantam” – mondta az egykori Fidesz-közeli milliárdos
Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kér Töröcskei Istvánra és feleségére.


A gyanúsítottak kihallgatásával kezdődött a bizonyítási eljárás a Fővárosi Törvényszéken a Széchenyi Bank-perben - írja a Blikk.

Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kér Töröcskei Istvánra és feleségére, mivel számos gazdasági bűncselekménnyel vádolják a korábbi Fidesz-közeli üzletembert.

A lap beszámolója szerint a 73 éves Töröcskei kilenc év fegyházat kapott volna, ha már az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét. De ezt nem tette meg, így akár 25 évet is kaphat.

Amikor a bíró a vagyoni helyzetéről kérdezte, azt mondta:

"Mindent elvettek tőlem (...) A pénzügyi csődbe magam is beleroppantam".

Nincs ingatlan a tulajdonában, nincs megtakarítása, de félmilliárd forint feletti tartozása van. A ház ahol él, a gyerekei nevén van.

A vallomásában azt mondta, hogy - noha ő próbálkozott - az állam nem volt érdekelt a Széchenyi Bank megmentésében. Szerinte “Az életemet tisztességesen éltem, a jövőben is tisztességesen fogom élni”.

Felesége, a másodrendű vádlott T. Zs. a védekezése egy részét sírva adta elő. Egyszer még a bíró meg is kérdezte, tartsanak-e rövid szünetet, de ezt az asszony nem kérte.

“A férjemmel mindig is tisztességesen éltünk, igyekeztünk a szabályok szerint vállalkozni. (...) Sem a bankból, sem a bank vállalkozásaiból családunk nem jutott vagyonhoz. Ellenkezőleg, gyakorlatilag tönkrementünk” - mondta el.

Szerinte “hiba volt a munkaszervezetet teljesen magára hagyni”, de bízott az ott dolgozó szakemberekben.

A milliárdos korábban résztulajdonosa volt a Hír TV-nek és a Magyar Nemzetnek, 2011-ben pedig a Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatója is volt. Állítólag jó kapcsolata volt Simicska Lajossal is.

A bíróság hétfőn a 15 vádlottnak csak egy részét tudta meghallgatni. A többiek a következő tárgyalási napon, szeptemberben beszélhetnek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Négy gyereke meggyilkolása miatt ítélték el, 20 év után most kegyelmet kapott „Ausztrália legdurvább női sorozatgyilkosa”
Kathleen Folbigget 40 év börtönre ítélték 2003-ban. Újabb vizsgálatok azonban igazolták ártatlanságát, így szabadon távozhatott.


20 év börtön után szabadon engedték az "Ausztrália legrosszabb női sorozatgyilkosának" nevezett nőt, miután Új-Dél-Wales állam kormányzója kegyelemben részesítette ártatlanságának igazolódása után.

Kathleen Folbigget 2003-ban börtönözték be négy gyermeke halála miatt, akik 1989 és 1999 között hunytak el.

Az első gyermek, Caleb mindössze 19 napig élt, a második Patrick pedig nyolc hónapos korában halt meg. A két évvel később született Sarah tíz hónapos volt, amikor elhunyt, míg a negyedik gyermeket, Laurát 18 hónapos korában érte a halál.

Folbigget végül 40 év börtönre ítélték a gyerekek meggyilkolása miatt 2003-ban. A nő végig tagadta bűnösségét és azt állította, hogy természetes okok miatt haltak meg a gyermekei.

Újonnan elvégzett vizsgálatok pedig végül őt igazolták: két gyermeke egy szívleállást okozó genetikai rendellenesség miatt halt meg, a harmadik pedig egy neurogén betegség miatt.

Michael Daley főügyész szerint ezek után kérdésessé vált az is, hogy a negyedik gyermek gyilkosság áldozatává vált volna, ezért arra kérte Margeret Beazley kormányzót, hogy adjon kegyelmet Folbiggnek, aki ezt a kérést teljesítette is, így azonnal távozhatott a nő a börtönből.

„20 éves megpróbáltatás volt ez számára. Jó egészséget kívánunk neki élete végéig"

- mondta a főügyész.

Egy 90 fős szakértői csapat korábban már szintén arra kérte levélben az ausztrál hatóságokat, hogy engedjék szabadon a nőt, miután az általuk elindított fellebbezést elutasították 2021-ben. Ebben ők is azzal érveltek, hogy valószínűleg genetikai rendellenességek okozták a gyerekek halálát.

(Forrás: Unilad)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Egy kétéves kislány is meghalt a gép lezuhanásakor, amit F16-osok üldöztek
A gép Tennesseeből a New York-i Long Islandre tartott, fedélzetén a legnagyobb amerikai fegyverlobbi-szervezet elnökének lányával és unokájával.


Korábban írtunk róla, hogy négy ember meghalt, miután lezuhant egy kisrepülő az Egyesült Államokban, Virginia állam északnyugati részén. A gépet előtte F-16-os vadászrepülők kísérték, többek között Washington D.C. térségében is, mert a pilóta nem volt hajlandó reagálni a légügyi hatóságok felszólítására, és letért eredeti útvonaláról.

A legfrissebb információk szerint a legnagyobb amerikai fegyverlobbi-szervezet, az Országos Fegyverszövetség (NRA) elnöke, Barbara Rumpel is megerősítette a hírt, hogy az ő lánya és az unokája is a kisrepülőn utazott, ami lezuhant.

„Elvesztettem a lányom, az unokám, nincsenek szavak”

- mondta egy helyi lapnak Barbara Rumpel.

Hatalmas hangrobbanást hallottak a helyiek Virginia állam felett, amikor néhány amerikai vadászgép egy Cessna típusú magánrepülőgép elfogására indult.

Vasárnap délután végül Washington közelében lezuhant az a kisrepülő, amit az amerikai légierő vadászgépei próbálták meg elkapni, mert a Cessna letért az útvonaláról, a pilóta pedig nem reagált.

A hivatalos közlemény szerint az F-16-os gépek csak üldözték a Cessna 560 Citation V típusú gépet, de nem lőttek rá.

A New York Post cikke frissebb cikke szerint az F-16-osokat azután vetették be, hogy a Cessna magánrepülőgép berepült a főváros feletti korlátozott légtérbe, mielőtt lezuhant Virginia délnyugati részén.

A lap szerint a repülőn négy ember utazott, a gép Tennessee államból, Elisabethtownból a New York-i Long Island-be tartott, és amikor a Flight Aware repüléskövető weboldal szerint elérte New York környékét, közel 180 fokos fordulatot vett, és Virginia felé kezdett repülni.

„Úgy tűnt, hogy a Cessna robotpilótán repült” – mondta a Reutersnek egy névtelen forrás.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk