KÉK HÍREK

Navalnij - Helybenhagyta a fellebbviteli bíróság a letöltendő szabadságvesztést

Ha egyéb ügyekben nem szabnak ki rá újabb büntetést, a politikusnak 2023 júliusában vagy augusztusában kell szabadulnia. Azonban más eljárások is folynak ellene.

Link másolása

Helybenhagyta a moszkvai városi bíróság szombaton azt az alsóbb szintű határozatot, amely letöltendőre változtatta az Alekszej Navalnij ellenzéki politikusra korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést az úgynevezett Yves Rocher-ügyben.

A verdikt értelmében

Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével, a rá kiszabott három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.

Másfél hónappal kevesebbet, mint amennyit február 2-án első fokon kapott. Ha egyéb ügyekben nem szabnak ki rá újabb büntetést, a politikusnak 2023 júliusában vagy augusztusában kell szabadulnia. Azonban más eljárások is folynak ellene, egyebek között azon a címen, hogy saját céljaira fordította az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak (FBK) befizetett támogatását.

Navalnij felfüggesztett szabadságvesztésének letöltendőre változtatását az orosz büntetés-végrehajtás kérte azt állítva, hogy hatvanszor sértette meg a feltételes szabadlábra helyezéssel járó kötelmeket, ebből az ügyész szerint ötvenszer 2016-ban.

A politikus védői szombaton a szabadon bocsátását kérték a moszkvai városi bíróságtól, azon az alapon, hogy Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgynevezett ideiglenes intézkedést rendelt el, és követelte Moszkvától a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus azonnali szabadon bocsátását. A bíróság a politikus életét fenyegető kockázatok jellegére és mértékére, illetve fogva tartása általános körülményeire hivatkozott.

Az orosz igazságügyminisztérium szombaton hivatalos választ küldött az EJEB-nek, amely szerint a bíróság túllépte hatáskörét, és döntését nem tényekre alapozva hozta meg. A tárca szerint a Navalnij ügyvédeinek Strasburghoz intézett folyamodványa nincs összhangban az Emberi Jogok Európai Egyezményének vonatkozó cikkével. A levél szerint Moszkva idejében a bíróság rendelkezésére bocsátotta a politikus fogva tartására vonatkozó adatokat, de a testület ezeket nem vette figyelembe.

Navalnij az utolsó szó jogán felszólalva azt hangoztatta, hogy az EJEB határozata alapján el kell őt engedni, és a megmérgezését követően nem rejtőzködött az orosz büntetés-végrehajtás elől, az egész világ tudta, hogy hol tartózkodik. Az Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje lejárt és önként tért vissza Oroszországba.

"Mi egy nagyon boldogtalan ország vagyunk. A szerencsétlenség körében vagyunk, amelyből nem tudunk elmenekülni. Természetesen el akarunk, ezért azt javaslom, hogy változtassuk meg a jelszót - nem elég, hogy Oroszország szabad legyen, de Oroszországnak boldognak kell lennie. Oroszország boldog lesz"

- mondta beszédének politikai felhangú lezárásaként.

A pert kilenc európai nagykövetség képviselői követték nyomon a tárgyalóteremben. Az Európai Unió fontolóra vette, hogy az eljárás miatt újabb szankciókat vezet be Oroszországgal szemben.

Navalnijt szombaton egy másik perben egy második világháborús veterán megrágalmazása címén is bűnösnek találták. A bíróság 850 ezer rubel (a rubel jelenleg négy forintot ér) pénzbüntetésre kötelezte. A bíró emellett átküldte az orosz Nyomozó Bizottságnak (SZK) a vádlott azon kijelentéseinek jegyzőkönyvét, amelyekkel Navalnij az ügyész szerint megsértette a bíróságot és az ügyészt, ami egy újabb eljárás alapja lehet.

A sértett fél, a 94 éves Ignat Artyomenko, az állami RT televízió egy politikai kampányfilmjében szerepelt, amely a tavalyi alkotmányreform-szavazásra agitált. Ennek szereplőit az ellenzéki politikus "lakájoknak", "árulóknak" és "az ország szégyenének" nevezte. A tárgyaláson elutasította a bocsánatkérést. A bíró szerint bebizonyosodott, hogy a sértett senkit sem árult el. Az utolsó szó jogán - szombaton másodszor - elmondott beszédében Navalnij rámutatott, hogy a veterán az elmúlt négy évben hét alkalommal kapott az államtól élelmiszersegélyt, összesen 11 ezer rubel értékben, amit a per költségei sokszorosan meghaladtak. Az eljárást figyelemelterelésnek nevezte, és ismét kitért a palotára, amelyet állítása szerint Vlagyimir Putyin elnöknek építettek fel Gelendzsikben, mint mondta, a nyugdíjasok elvont pénzből.

"Önök megalázzák megsértik a veteránokat azzal hogy őt (Artyomenkót) bábuként használták fel" - mondta, és kifejezte reményét, hogy aki ezt tette, "a pokolban fog megégni" és "elnyeri méltó büntetését".

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az azt feszegető kérdésre, hogy a letöltendő büntetésre ítélt Navalnijnak ezután milyen lesz a politikai jövője, azt mondta, "ez egyáltalán nem a mi (Kreml) dolgunk". Azt hangoztatta, hogy Oroszországban a törvény rendelkezik az állampolgárok választó és megválaszthatósági jogáról, mindenki esetében azonos módon. "Nagyon sokoldalúnak" nevezte Oroszország politikai életét, megjegyezve, hogy van, aki politikai harcot törvényes kereteken belül és van, aki az illem határait átlépve folytatja.

"Elvileg elegendő pluralizmus van nálunk a politikai küzdőtéren és a Kremllel sokan opponálnak" - mondta Peszkov.

Alekszej Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután több nyugati laboratórium szakvéleménye szerint augusztusban Oroszországban megmérgezték. Ezen intézkedés és a politikus elítélésének hatására három, engedély nélküli tömegtüntetés is volt az országban. Ezeknek több mint tizenegyezer résztvevőjét őrizetbe vették a hatóságok.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: