hirdetés

KÉK HÍREK

Nagy csapást mértek a homeopátiás gyógyszerek gyártóira

Amerikában ezentúl kötelesek lesznek feltüntetni a csomagoláson, ha egy készítménynek nincs tudományosan bizonyított hatása.
Forrás: Business Insider, Index, Családi Net - szmo.hu
2016. november 19.

hirdetés

Nagy fordulat következett be a homeopátiás készítmények történetében: az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) határozata alapján ezentúl arra fogják kötelezni a homeopátiás gyógyszerek gyártóit,

hogy kizárólag tudományosan megalapozott állításokat közöljenek a készítmények csomagolásán.

A határozat szerint erre azért van szükség, mert

"
a szerek hatékonysága kizárólag a hagyományos homeopátiás elméleteken alapszik, vagyis egyetlen megalapozott tudományos kutatás sem bizonyítja, hogy a készítmények hatásosak.

Ha pedig nincs tudományos bizonyíték, azt a szerek csomagolásán jól látható módon jelezni is kell, vagyis mostantól a homeopátiás gyógyszereknek is ugyanazon követelményeknek kell majd megfelelniük, mint a hagyományos készítményeknek. Azoknak a homeopátiás gyógyszereknek tehát, amelyek hatékonyságát nem támasztják alá tudományos bizonyítékokkal, a csomagolásán muszáj lesz feltüntetni, hogy

1) semmilyen tudományos bizonyíték nincsen rá, hogy a termék hatni fog, és

hirdetés

2) a termékleírások kizárólag olyan 18. századi homeopátiás elméletekre épülnek, amelyeket a modern orvostudomány nem fogad el.

Ha a gyártók ezt elmulasztják megtenni, azzal megsértik a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság határozatát.homeopatia3

"
Ez a józan ész, a tudomány és az amerikai nép egészségének győzelme

mondta Michael De Dora, a The Center for Inquiry igazgatója a Business Insidernek.

"
A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság helyes döntést hozott, amikor felelősségre vonta a homeopátiás gyógyszerek gyártóit a teljességgel alaptalan állításaikért.

Az már köztudott, hogy a homeopátiás gyógyszerkészítmények hatékonyságát számos elismert tudományos kutatás megcáfolta, legfeljebb placebo hatása lehet a szereknek, illetve sokan szervezetünk öngyógyító képességét értelmezik a homeopátia eredményeként.

A homeopátia alapja, hogy felismerhetetlenségig hígítanak olyan növényi vagy állati kivonatokat, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint amivel a betegség jár,

de a gyógyszerek valójában semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak.

Ezt eddig a legátfogóbban az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (National Health and Medical Research Council) bizonyította: ők ugyanis 1800 különböző homeopátiáról szóló tanulmány alapján jelentették ki, hogy a gyógyszerek teljesen hatástalanok. Sőt, a készítmények hatásossága mellett érvelő tanulmányokat elfogultnak és tudománytalannak találták.homeopatia2

A homeopátiát továbbra is egyetlen dolog tartja életben, nevezetesen az, hogy

a hagyományos gyógyszergyártáshoz hasonlóan ez is hatalmas üzlet.

Amíg pedig van kereslet, lesz kínálat is. A kérdés csupán az, hogy az amerikai fejlemények mennyiben képesek hatni a homeopátiás készítmények népszerűségére.

Mindeközben nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a homeopátia nemcsak hatástalan, de veszélyes is lehet: Amerikában jelenleg 10 csecsemő halála miatt nyomoznak, akiket nadragulyát tartalmazó homeopátiás tablettákkal próbáltak kezelni.

Képek: Pixabay

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk