KÉK HÍREK

Nagy csapást mértek a homeopátiás gyógyszerek gyártóira

Amerikában ezentúl kötelesek lesznek feltüntetni a csomagoláson, ha egy készítménynek nincs tudományosan bizonyított hatása.

Link másolása

Nagy fordulat következett be a homeopátiás készítmények történetében: az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission) határozata alapján ezentúl arra fogják kötelezni a homeopátiás gyógyszerek gyártóit,

hogy kizárólag tudományosan megalapozott állításokat közöljenek a készítmények csomagolásán.

A határozat szerint erre azért van szükség, mert

"
a szerek hatékonysága kizárólag a hagyományos homeopátiás elméleteken alapszik, vagyis egyetlen megalapozott tudományos kutatás sem bizonyítja, hogy a készítmények hatásosak.

Ha pedig nincs tudományos bizonyíték, azt a szerek csomagolásán jól látható módon jelezni is kell, vagyis mostantól a homeopátiás gyógyszereknek is ugyanazon követelményeknek kell majd megfelelniük, mint a hagyományos készítményeknek. Azoknak a homeopátiás gyógyszereknek tehát, amelyek hatékonyságát nem támasztják alá tudományos bizonyítékokkal, a csomagolásán muszáj lesz feltüntetni, hogy

1) semmilyen tudományos bizonyíték nincsen rá, hogy a termék hatni fog, és

2) a termékleírások kizárólag olyan 18. századi homeopátiás elméletekre épülnek, amelyeket a modern orvostudomány nem fogad el.

Ha a gyártók ezt elmulasztják megtenni, azzal megsértik a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság határozatát.homeopatia3

"
Ez a józan ész, a tudomány és az amerikai nép egészségének győzelme

mondta Michael De Dora, a The Center for Inquiry igazgatója a Business Insidernek.

"
A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság helyes döntést hozott, amikor felelősségre vonta a homeopátiás gyógyszerek gyártóit a teljességgel alaptalan állításaikért.

Az már köztudott, hogy a homeopátiás gyógyszerkészítmények hatékonyságát számos elismert tudományos kutatás megcáfolta, legfeljebb placebo hatása lehet a szereknek, illetve sokan szervezetünk öngyógyító képességét értelmezik a homeopátia eredményeként.

A homeopátia alapja, hogy felismerhetetlenségig hígítanak olyan növényi vagy állati kivonatokat, amelyek hasonló tüneteket okoznak, mint amivel a betegség jár,

de a gyógyszerek valójában semmiféle hatóanyagot nem tartalmaznak.

Ezt eddig a legátfogóbban az ausztrál Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatási Tanács (National Health and Medical Research Council) bizonyította: ők ugyanis 1800 különböző homeopátiáról szóló tanulmány alapján jelentették ki, hogy a gyógyszerek teljesen hatástalanok. Sőt, a készítmények hatásossága mellett érvelő tanulmányokat elfogultnak és tudománytalannak találták.homeopatia2

A homeopátiát továbbra is egyetlen dolog tartja életben, nevezetesen az, hogy

a hagyományos gyógyszergyártáshoz hasonlóan ez is hatalmas üzlet.

Amíg pedig van kereslet, lesz kínálat is. A kérdés csupán az, hogy az amerikai fejlemények mennyiben képesek hatni a homeopátiás készítmények népszerűségére.

Mindeközben nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a homeopátia nemcsak hatástalan, de veszélyes is lehet: Amerikában jelenleg 10 csecsemő halála miatt nyomoznak, akiket nadragulyát tartalmazó homeopátiás tablettákkal próbáltak kezelni.

Képek: Pixabay

Ha érdekes volt a cikk, kattints a megosztásra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Horrorisztikus gázolást rögzített egy térfigyelő kamera a Bécsi úton
A felvételen látszik, hogy piros volt a lámpa a gyalogosoknak, egy férfi mégis úgy döntött, átkel az úton.

Link másolása

A Szépvölgyi út és a Bécsi út kereszteződésében, a villamostól indult el egy középkorú férfi az út másik oldalára. A piros jelzés ellenére is lelépett az úttestre, ahol elütötte egy nagy sebességgel érkező fehér autó. A Bp-i Autósok Közössége megtudta, hogy

a férfit súlyos sérülésekkel kórházba szállították, miután több métert repült.

Az alábbi videót csak erős idegzettel rendelkezőknek ajánljuk megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

22 éves, ismert nógrádi vállalkozó halt meg a zagyvaszántói balesetben
Gáspár Győző is megemlékezett róla a közösségi oldalán, ugyanis jó viszonyban van B. Tamás családjával.
Címkép: Unsplash - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

A 22 éves férfi április 9-én, dél körül sodródott le a 16-os főút Zagyvaszántóhoz közeli szakaszáról. A Porsche sofőrje olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Bp-i Autósok portál azt írja, egy Salgótarjánban ismert fiatal vállalkozó, B. Tamás volt az áldozat.

“Szomorú szombat ez a mai nap… szomorú, mert a kedves barátunk elvesztették egyetlen gyermeküket!

Apaként felgondolni, átérezni sem tudom, hogy ezt a súlyos tragédiát hogyan lehet feldolgozni… 22!!!Sajnos Neked csak ennyi adatott Tomika! A mennyek országa lett az új otthonod, az angyalok vigyáznak Rád! Istenem! Ez felfoghatatlan!” - írta Gáspár Győző a Facebookon, ahová képet is feltöltött az áldozatról.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Büntetőfékezett egy kisteherautós egy 40 óvodást szállító busz előtt Szentendrén
Az ovisok kirándulni indultak. Szerencsére mindegyikük be volt kötve, így senki sem sérült meg.
Címkép: police.hu - szmo.hu
2022. április 07.


Link másolása

Óvodásokat szállító autóbusz előtt fékezett be egy kisteherautó Szentendrénél - számolt be róla a police.hu.

A kisteherautó a Dobogókői útról szeretett volna jobbra kanyarodni Budapest felé a 11-es útra, a busz elé sorolt volna be, de nem tudott. Miután sikerült kikanyarodnia, megelőzte a buszt, majd visszatérve a külső sávba beletaposott a fékbe.

A buszsofőr próbálta elkerülni a balesetet, de a két jármű között nagyon kicsi volt a távolság, nem tudott időben megállni, a kisteherautónak ütközött.

Mindkét jármű megsérült.

Az autóbuszon 40 kisgyerek utazott öt óvónő kíséretében, a szentendrei ovisok kirándulni indultak. A 3 és 6 év közötti lurkóknak és vigyázóiknak nem esett baja, mindnyájan használták a biztonsági övet.

Az autóbusz elején és hátulján egyértelmű jelzés figyelmeztetett: „Gyermekszállítás”.

A kisteherautó 50 éves pilisvörösvári vezetője nem tett vallomást, annyit mondott csak, nem érzi úgy, hogy büntetőfékezett volna, a gyanúsítás ellen panaszt tett.

Egy, az ütközés, valamint az azt megelőzően történtek szemtanúja szerint a busznak esélye sem volt elkerülni a balesetet. Arra is kitért, a külső sáv előttük járműmentes volt, a kisteherautó fékezését semmilyen közlekedési szituáció nem indokolta.

A Szentendrei Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya közúti veszélyeztetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást az 50 éves férfi ellen, egyben elvették vezetői engedélyét.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
Felhozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét
A Terrorelhárítási Központ (TEK) közölte, hogy a balesetet szenvedett búvár megtalálásáért folyó művelet vasárnap rendkívüli esemény nélkül befejeződött.
Forrás: TEK/MTI - szmo.hu
2022. április 10.


Link másolása

Azt írták, hogy a jósvafői Kossuth-barlangban április 3-án eltűnt barlangi búvár utáni kutatás, megtalálása, felszínre hozatala és a művelet technikai biztosítása rendkívüli körülmények között történt.

Kiemelték, hogy a művelet koordinálását végző Terrorelhárítási Központ szakemberei a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, tűzoltóbúvár, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság búvárszolgálatának tagja múlt vasárnap szabadidejében hajtott végre tervezett feltáró merülést, amely közben eltűnt.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János köszönetét fejezte ki a mentésben közreműködőknek. A közlemény szerint a műveletben 18 szervezet, mentőszolgálat, egyetem és cég vett részt.

A címlapképen az látható, ahogy a TEK fõigazgatója (középen) koordinálja a Kossuth-barlangban eltûnt búvár utáni kutatási mûveletet.

Link másolása
KÖVESS MINKET: