KÉK HÍREK

Menstruációs szabadságot vezethetnek be az olaszok

A törvénnyel a nők helyzetén javítanának, egyes szakértők szerint azonban visszafelé is elsülhet a tervezet.
Independent - szmo.hu
2017. március 26.


Link másolása

Olaszország parlamentje figyelembe veszi azt a törvényjavaslatot, amellyel

kötelezővé tehetnék a cégeknek a havi háromnapos, fizetett "menstruációs szabadság" biztosítását a nőnemű alkalmazottaknak.

Ezzel Olaszország lehetne az első nyugati ország, amelyik ilyen szabályozással kedvez a nőknek. A helyi sajtó egy része nagyon pozitívan értékelte a javaslatot. Az olasz Marie Claire "a haladás és a társadalmi fenntarthatóság zászlóvivőjének" nevezte a törvényt előkészítő egyesületet.

Vannak persze olyanok is, akik szkeptikusan állnak a javaslathoz: Lorenza Pleuteri, a Donna Moderna magazin újságírója például

úgy gondolja, a törvénnyel csak még hátrányosabb helyzetbe kerülnének a nőnemű alkalmazottak, hiszen helyettük inkább a kötelezően nem szabadságolandó férfiakat fogják felvenni.no munkahely

Az olasz nők helyzete a munkaerőpiacon egyébként jelentősen rosszabb a legtöbb nyugati országhoz képest. Itt az egyik legalacsonyabb például a nők foglalkoztatottsága: csak 61 százalékuk dolgozik az EU-s átlagot jelentő 72% helyett. A szakértők szerint azért ilyen alacsony ez a szám, mert a munkaadók várandós alkalmazottaknak csaknem egynegyedét elbocsátják a terhesség ideje alatt vagy közvetlenül a szülés után. hiába tiltja törvény az ilyesmit.

A menstruációs szabadsággal így a 22-es csapdájára emlékeztető helyzetbe kerülhetnek az olasz nők. A törvényt azért hoznák meg, hogy jobb helyzetbe hozzák őket, a munkáltatók számára ez azonban csak újabb ürügyet jelentene arra, hogy ne nőket alkalmazzanak.

"A nők már így is vesznek ki szabadságot a menstruációs fájdalmaik miatt. Az új törvényjavaslattal azonban a betegszabadság kiváltása nélkül is megtehetik ezt. A törvény megszavazásának azonban negatív hatásai is lehetnek: tovább csökkenhet például a női munkaerőre irányuló kereslet, illetve további hátrányok érhetik majd a nőket a fizetésüket és az előrelépési lehetőségeik tekintetében" nyilatkozta az ügyről Daniela Piazzalinga közgazdász, a FBK-IRVAPP kutatási intézet munkatársa.

Mások úgy gondolják, az új törvény ahelyett, hogy ledöntené a menstruáció körüli tabukat, csak megerősíti majd azt a sztereotípiát, hogy a nők sokkal emocionálisabbak a menstruáció ideje alatt. Ezt az álláspontot képviseli például Miriam Goi, a Vice Italy feminista újságírója.

A kizárólag nőkből álló négyfős előkészítő bizottság március 13-án mutatta be a törvényjavaslatot,

a római Il Messaggero szerint pedig az olasz parlament akár már ebben a hónapban is elfogadhatja a tervezetet.

Hasonló törvények léteznek már Kína bizonyos részein, Japánban és Dél-Koreában. Érdekesség, hogy a Nike cég is bevezette a menstruációs szabadságot nőnemű alkalmazottainak.

Mégis, a szakértők szerint nem szerencsés összemosni a menstruációs ciklusokat a gazdasági-, és munkaérdekekkel. Egy 2009-es olasz közgazdászok által végzett tanulmány szerint "a menstruációs ciklusok növelik munkából való kimaradás lehetőségét" és ez hozzájárul a női-férfi bérkülönbséghez. Fontos megjegyezni, hogy egy 2012-es tanulmány mindezt meg is cáfolta, és nem talált bizonyítékot erre.

Képek: Pixabay

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
Lelőtték a 15 éves lányt a kaliforniai rendőrök, aki segítségért futott hozzájuk, miután apja elrabolta őt
Az apa a lány anyját is megölte, majd tűzharcba kezdett a rendőrökkel. A kamasz menekülni akart, de ő sem élte túl.

Link másolása

A kaliforniai Victorville-ben életét vesztette egy rendőrségi üldözés közben egy tinédzser lány és apja, aki elrabolta saját gyerekét - írja az NBC Los Angeles.

Hétfőn jelentette a helyi hatóság, hogy egy tizenöt éves lányt elrabolt az apja, Anthony Graziano, aki egy általános iskola közelében lelőtte a gyerek anyját is. A férfi onnan menekült el a lánnyal, akit végül egy lakossági bejelentés alapján találtak meg.

A beszámoló szerint a 45 éves Graziano autóból lőtt rá a rendőrökre, majd tűzharc alakult ki. Ekkor szállt ki az autóból az apja által elrabolt 15 éves lány, aki a rendőrök felé kezdett szaladni, de közben lelőtték.

A lányt kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni. A sheriffhivatal elmondta, hogy a 15 éves lány „taktikai mellényt” viselt, ezért lőtték le a rendőrök.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
KÉK HÍREK
5 magyar is felkerült Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára
A drogkereskedők felkutatásához most a lakosság segítségét kérik a hatóságok.
Címlap: police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

Öt magyar férfi is felkerült az Europol Most Wanted körözötti listájára. Korábban arra nem volt példa, hogy Magyarországról egyszerre öt körözött szerepeljen a legkeresetteb bűnözők listán – írja a Police.hu.

Idén az Európai Unió tagállamaiból több mint ötven elfogatóparanccsal körözött személy profilja került fel a Most Wanted oldalra. Ezek között olyan keresett személyek szerepelnek, akiket kábítószer-kereskedelem, pénzmosás, emberkereskedelem, fegyveres rablás, terrorizmus, illetve emberölés miatt köröznek.

Erre a listára került fel öt olyan férfi, akiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály debreceni osztálya már évek óta keres.

- írja a rendőrség az oldalán.

A magyar bűnszervezethez köthető nyomozás még 2020-ban indult. Ennek során 2021 tavaszára sikerült azonosítani a debreceni nyomozóknak két olyan bűnszervezetet, melyek egymással párhuzamosan folytatták drogterjesztő tevékenységüket. Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. A tagjai mind a marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Részint ők látták el kábítószerrel a másik csapatot, akik pedig Hajdú-Bihar megyében bonyolították titkos drogüzleteiket.

A Bács-Kiskun megyei high-tech technológiával kialakított csarnokot üzemeltető bűnbanda hét tagját sikerült azonosítani a KR NNI debreceni nyomozóinak, s kettőt közülük el is fogtak. Öt személy ellen pedig belföldi, európai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

A Ledöntheted őket - #GameOver szlogenű akció keretén belül a bűnszervezetek felfedése érdekében akár név nélkül, egy tippel is lehet segíteni az Europol munkáját.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

Videón, ahogy megbilincselnek egy férfit, aki megtagadja a rendőri igazoltatást az „UCC törvényekre” hivatkozva
Arra hivatkozott, hogy ő ember, nem személy, a rendőrség pedig egy Amerikában bejegyzett cég, ezért nem tudja odaadni az iratait. Nem vált be.

Link másolása

Szombat este próbáltak igazoltatni egy személyautót vezető férfit Balatonszemesen, aki azonban ellenállt az intézkedésnek, többszöri felszólításra sem adta át az okmányait.

A férfi - aki együtt utazott egy nővel, aki szintén nem igazolta magát - az úgynevezett, homályosan megfogalmazható "UCC törvényekre" hivatkozott, vagyis többek között arra, hogy ő ember, és nem személy, a rendőrségnek pedig nincs jogalapja ezt tenni vele, a magyar hatóság ugyanis egy "Amerikában bejegyzett cég".

Az intézkedésnél kint lévő két rendőr végül erősítést kért, megbilincselték és a Siófoki Rendőrkapitányságra vitték az intézkedésnek ellenálló férfit.

A férfi maga töltötte fel Youtube-ra a jelenetsorról készült felvételt.

A videót a Zsaruellátó is megosztotta, azt írták: "Gratulálunk a járőrpárnak, a szakszerű, jogszerű, és arányos intézkedéshez! Hivatalos személy elleni erőszak is megvalósult. Le a kalappal előttetek Kékek! Köszönjük a munkátokat!"


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

KÉK HÍREK
Eltűnt egy 30 éves brit nő Budapesten
Bartram Christina Francest nagy erőkkel keresi a rendőrség.
Fotó: Police.hu - szmo.hu
2022. szeptember 29.


Link másolása

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága nagy erőkkel keresi Bartram Christina Frances brit állampolgárt, aki jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik — közölte a Rendőrség honlapja.

A 30 éves nő 2022. szeptember 28-án a hajnali órákban a VII. kerületből távozott ismeretlen helyre.

Bartram Christina Frances körülbelül 165 centiméter magas, átlagos testalkatú. Barna haja hosszú, göndör, a szeme kék. Bal szeme mellett piercinget hord, jobb csuklója és bal alkarja tetovált. Eltűnésekor sárga tornacipőt, fekete mintás hosszú zoknit, hálós harisnyát, fekete, csípőig érő kabátot, sárgás-zöld pólót és rózsaszín, szőrös kalapot viselt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. Kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a 30 éves nő tartózkodási helyéről információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es díjmentes segélyhívó számon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk