/kekhirek/megtagadta-hogy-kiadja-az-elios-papirokat-a-vizsgalobizottsagnak-kecskemet/
NULL
hirdetés

KÉK HÍREK

Megtagadta, hogy kiadja az Elios-papírokat a vizsgálóbizottságnak Kecskemét

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozására hivatkozva utasították el az ellenzéki képviselőket a fideszes önkormányzatnál.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. február 27.

hirdetés

Az MSZP, az LMP és a Jobbik alternatív vizsgálóbizottságot hozott létre az OLAF által is feltárt Elios-ügyben.

Bejelentették azt is, hogy az első ülést 2018. február 27-én, kedden Kecskeméten tartják, ahol az önkormányzatnál kívánnak betekinteni az iratokba.

Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Zrt. EU-s pályázati sikereinek hátterét vizsgálta a 2009 és 2014 között kiírt, uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon. A jelentés alapján a hivatal azt javasolta a magyar hatóságoknak, hogy indítsanak nyomozást, az Európai Uniónak pedig azt, hogy kérje vissza az összes pénzt, amelyet az Elios elnyert.

A cég köthető Tiborcz Istvánhoz, Orbán Viktor vejéhez: a Céginfó szerint 2009-től megszakításokkal egészen 2014-ig volt résztulajdonos a cégben.

Az Elios-bizottság első ülését tartotta február 27-én kedden 10 órától Kecskeméten. A terv az volt, hogy betekintenek az Unió csalás elleni hivatala, az OLAF jelentésének Kecskemétről szóló részébe, illetve a város közvilágítási tenderének dokumentumaiba.

hirdetés

Kecskemét fideszes vezetése azonban a keol.hu szerint megtagadta, hogy a jogszabályokkal összhangban betekintést engedjen az ellenzéki parlamenti képviselőnek az Elios-ügy papírjaiba. "Ezzel kapcsolatban Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala közleményt adott ki kedden reggel" - írja a Keol.

"A város 2013-ban nyílt uniós közbeszerzési eljárás keretében, az Irányító Hatóság által szabott feltételek szerint, 4 érdeklődő közül választotta ki a kivitelezőt. Ennek dokumentumai eddig bármikor megtekinthetők voltak. Az OLAF részéről viszont a város semmilyen határozatot, jelentést nem kapott, mindössze megállapításokat, amelyekre megtehette észrevételét" áll a közleményben.

"Kecskemét önkormányzatához, illetve polgármesteri hivatalához már korábban is érkezett adatigénylés az OLAF vizsgálatával kapcsolatosan. Akkor a polgármester kérésére az adatigénylő önkormányzati képviselő betekintést nyert a rendelkezésre álló iratokba annak ellenére, hogy az Info törvény értelmében e témakörben a hivatal nem minősül adatkezelőnek" - folytatódik az indoklás.

A város vezetése azt is írta: "Pénteken kaptuk a tájékoztatást, miszerint a Nemzeti Nyomozó Iroda a közvilágítás fejlesztésével kapcsolatos dokumentumokat Kecskeméten is lefoglalja. Jelenleg az iratanyag előkészítése zajlik a rendelkezésre bocsátás céljából, ezért képviselő urat tájékoztattuk arról, hogy a továbbiakban az iratbetekintést nincs módunkban lehetővé tenni. Képviselő úr kérte továbbá az EUTAF levelezést is, de ilyenről nincs tudomásunk. Tekintettel arra, hogy a közvilágítás fejlesztése a Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő ügy, ezért annak lezárásáig sem az önkormányzat, sem a polgármesteri hivatal nem jogosult nyilatkozni."

A Mérce felvétele az ellenzéki képviselők és a helyi jegyző beszélgetéséről:

Az ellenzéki képviselők a városháza előtt elmondták, hogy állásfoglalást kérnek az adatvédelmi hatóságtól hogy ezek az iratok megismerhetőek-e, és eldöntik, hogy feljelentést tesznek-e az ügyben.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


NULL
hirdetés
KÉK HÍREK

Órákkal a kivégzés előtt haladékot kapott a halálra ítélt amerikai nő

A halasztás azt jelentheti, hogy Lisa Montgomeryt jó eséllyel ki sem fogják végezni. Mert mire erre sor kerülne, már beiktatják a halálbüntetés-ellenes Joe Bident, aki megkegyelmezhet neki.
Címkép: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Magyar idő szerint kedd éjfélre tűzték ki Lisa Montgomery kivégzését. Montgomery az egyetlen, szövetségi siralomházban lévő nő. A nő horrorfilmbe illő gyilkosságot és csecsemőrablást követett el, amiért 2004-ben ítélte halálra a bíróság. Megfojtott egy nyolc hónapos várandós kismamát, kivágta belőle a magzatot, és elrabolta a gyereket, aki túlélte a tragédiát.

Kivégzését először december 8-ra tűzték ki, ám ezt a bíróság elhalasztotta, miután ügyvédei elkapták a koronavírust. Ezután a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Igazgatóság vezetője, Michael Carvajal tűzte ki az újabb időpontot január 12-re.

Azonban kevesebb mint 24 órával a kitűzött időpont előtt egy szövetségi bíró halasztást rendelt el

- írja a CNN. A lap szerint

James Hanlon arra adott haladékot, hogy tarthassanak még egy meghallgatást azzal a céllal, hogy eldöntsék, Montgomery megfelelő állapotban van-e a kivégezéshez.

hirdetés

A meghallgatás dátumát egyelőre nem tűzték ki. Ez pedig azt jelentheti, hogy a nőt jó eséllyel ki sem fogják végezni. Ugyanis abban az esetben, ha a meghallgatás után úgy döntenek, Montgomery kivégezhető, az amerikai elnök még mindig megkegyelmezhet neki. A halasztás miatt a döntés már az új elnök, Joe Biden kezében lesz. Ő pedig ellenzi a halálbüntetést.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

NULL
hirdetés
KÉK HÍREK

Eltörte az udvarukba betévedő kölyökkutya lábát egy 18 éves fiú Bátonyterenyén

A bíróság felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a fiatalt.
A címkép illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Salgótarjáni Járásbíróság azt a fiatal férfit, aki csonttörést okozva bántalmazott egy kölyökkutyát - írja közleményében az Ügyészség.

A 18 éves vádlott bátonyterenyei ingatlanának udvarára tavaly június közepén egy nap alatt többször is betévedt egy féléves kölyökkutya, amelyet a férfi az utolsó alkalommal a hátsó lábainál fogva nagy erővel áthajított a kapun.

A kutya a ház előtti betonútra csapódott, és jobb hátsó lábán combcsonttörést szenvedett.

A Salgótarjáni Járási Ügyészség a fiatalember ellen állatkínzás bűntette miatt emelt vádat.

A 18. életévét az elkövetéskor épp csak betöltő fiú beismerte tettét. A Salgótarjáni Járásbíróság az ügyészi indítványnak megfelelően nyolc hónap, végrehajtásában egy évi próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a vádlottat, és kötelezte az eljárás során felmerült 30.700 Ft bűnügyi költség megfizetésére is.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés
KÉK HÍREK

Kilenc napig fogva tartották és verték lakótársukat, hogy megszerezzék a 8 milliós örökségét

A zsarolók végül közel 6 millió forinthoz jutottak hozzá, de már elkapták őket a rendőrök.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Elfogtak egy párt Budapesten, akik kilenc napig fogva tartotották két lakótársukat a közös albérletükben, miután egy kihallgatott beszélgetésből megtudták, hogy egyiküknek nyolcmilliós öröksége van - közölte a rendőrség a police.hu oldalon.

Még tavaly decemberben zárták be a két férfit az albérletbe, többször bántalmazták és gáz- és riasztófegyverrel, kalapáccsal és baltával fenyegették őket, hogy megszerezzék az örökséget. Végül közel 6 millió forinthoz jutottak hozzá.

A kispesti rendőrök január 7-én délután a XVIII. kerületben fogták el a 26 éves K. Sándort és barátnőjét, a 23 éves H. Máriát, akiket zsarolás és személyi szabadság megsértése miatt hallgattak ki gyanúsítottként, majd őrizetbe is vették őket. A bíróság január 10-én rendelte el letartóztatásukat.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


NULL
hirdetés

Kizuhant a tizedikről egy 23 éves lány, de túlélte, most intenzíven ápolják

A lány nagyjából 30 métert zuhant, egy fa lombjára érkezett először.
A címkép illusztráció: Unsplash/Ben Allan - szmo.hu
2021. január 12.

hirdetés

Kizuhant egy szegedi panelház 10. emeleti ablakából egy 23 éves nő Szegeden - írja a Bors. A lány csodával határos módon túlélte a zuhanást, jelenleg intenzív osztályon ápolják.

A lap információi szerint a lány nemrég költözött el a szüleitől, boldog volt, amikor sikerült albérletet találnia és úgy tűnt, egyedül is megállja a helyét az életben.

Szerdán eddig tisztázatlan körülmények között zuhant a mélybe az ablakpárkányról. A 10. emeletről nagyjából harminc métert esett, ám szerencséjére egy fa lombjára érkezett először, ami okozott sérüléseket, de egyben lassította is a zuhanást

- jegyzi meg a Bors.

A lapnak az egyik szemtanú az mondta:

"éppen a szobámban voltam, amikor hallottam egy tompa puffanást. Ijesztő látvány volt a fiatal lány a földön fekve. Szerencsére a mentők hamar a helyszínre érkeztek, és stabilizálták az állapotát".

A Bors a családhoz közel álló forrásból úgy értesült, hogy a lány még kórházban fekszik.

hirdetés

"Szerencsére az orvosoknak sikerült stabilizálniuk D. állapotát. Több súlyos sérülést is szenvedett. A családját természetesen megviselték a történtek, főleg, mivel a koronavírus-járvány miatt most még bemenni sem tudnak hozzá a kórházba, mert látogatási tilalom van" - nyilatkozta a neve elhallgatását kérő ismerős, aki nem tudja pontosan, hogy mennyire súlyosak a lány sérülései.

"Annyit tudok, hogy életben van, és különböző vizsgálatokat végeznek rajta"

- tette hozzá.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese a Borsnak azt mondta: az esettel kapcsolat­ban nem merült fel olyan körülmény, amely miatt eljárást indítottak volna.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: