hirdetés

KÉK HÍREK

Megszólaltak a berlini adventi merénylet szemtanúi

"Olyan gyorsan történt, semmit sem tehettünk, hogy megállítsuk."
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. december 20.

hirdetés

"Olyan gyorsan történt, semmit sem tehettünk, hogy megállítsuk" - mondta el Mike Fox egy angol turista, aki éppen forralt bort iszogatott a barátnőjével Berlin belvárosának forgalmas karácsonyi vásárán.

"Két emberrel beszéltem, akik a földön feküdtek törött végtagjagokkal. De ők túlélik" - meséli Fox, aki mellett alig 3 méterrel hajtott el a kamion.

"
Láttam, ahogy egy embert véres arccal hurcoltak el. Többen is segítettünk felemelni az egyik bódé állványait, ami alól két sebesültet menekítettek ki.

Emma Rushton is turistaként volt Berlinben, és kis híján megsebesült a gázolás közben, ahogy a kamion magával húzta a vásár karácsony fényeit. „2-3 méterrel volt előttünk, ha 2 perccel előbb jött volna akkor pont az útjában lettünk volna” - mesélte el a lány a BBC-nek. „65 km/óra sebességgel jött és nem próbált lassítani. Nem baleset volt. Nem éreztem, hogy baleset lett volna” – tette hozzá Rushton.

Egy ausztrál nő Trisha O'Neill alig pár méterről nézte végig mi történt a karácsonyi vásáron hétfő este Berlinben „Hirtelen egy óriási dörgést hallottam és az emberek, akik előttem voltak mind rám ugrottak” mondta el a nő az ABC-nek.

"Egy nagy fekete kamiont láttam ami belehajtott a vásárba és sokakat elütött. Azután minden fény kihunyt és minden romba dőlt." Az ausztrál diák az utolsó németóráját ünnepelve nézte végig a szörnyű berlini merényletet.

"Sikoltást hallottam, és mindenki megfagyott a döbbenettől. Aztán hirtelen az emberek elkezdtek mozogni, felemelték a romokat és próbáltak egymáson segíteni."

"Mindenhol vér volt és emberek feküdtek."

Sokan, köztük gyermekek és idősek nem mozdultak már meg, mások pedig sírva fakadtak.

O'Neill a támadást követően barátaival egy közeli lakásba ment, ahonnan felhívta családját. Egyéves vízummal költözött Berlinbe most szeptemberben.

Jan Hollitzer, a Berliner Morgenpost című lap munkatársa fogalmazta meg a legdrámaibban a történteket. Miután a kamion belerohant a vásári bódékba, a férfi elmondása szerint

"nem lehetett eldönteni, hogy vér vagy vörösbor folyik-e a földön."hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk