Mégsem vajhal okozta a magyar férfi halálát Thaiföldön
Szerdán reggel még arról szóltak a hírek, hogy vajhal ölhette meg a nyaralás közben rosszul lett magyar férfit. A 24.hu azt írja: nagyobb eséllyel okozhatta makréla a szörnyű balesetet, méghozzá egy gyakori, elnevezésbeli félreértés miatt.
A portál azt írja, az elnevezés hibás, mert gyakran kerül „butterfish”-ként az étlapokra a valójában kígyómakrélaként (escolar) ismert tengeri élőlény.
A magyar tudományos nyelvben a vajhal megnevezés a Peprilus nem fajait, míg angolban a Stromateidae család tagjait jelöli – utóbbi csoportba egyébként a Peprilus nem is beletartozik.
A mérgezéses hírekben is felbukkanó és a hazai boltokban is kapható vajhal valójában a kígyómakréla. A fajra a jellegzetes húsa miatt aggatták rá a tudományos szempontból megtévesztő vajhal nevet, mert puha a húsa.
A portál szerint a probléma az, hogy a kereskedelemben gyakran vajhal vagy egyéb nem mérgező hal címkéje alatt árusítják a kígyómakrélát. Úgy tudják: az igényesebb hazai sushi éttermekben általában valódi, tudományosan is vajhalnak nevezett vajhalat kapunk (Peprilus), aminek a húsa nem mérgező, sok helyütt azonban kígyómakrélával ütik fel a húst, mégis vajhalként adják el.
A kígyómakréla valóban mérgező: viaszésztert tartalmaz, amely egyes személyeknél olajfolyást válthat ki. Az első tünetek, azaz a hasi görcsök, illetve a hányás és hasmenés a leggyakrabban 2 és fél órával a fogyasztás után jelentkeznek, és 1-2 napig észlelhetőek.
Mivel az élőlény húsa meglehetősen nagy mennyiségű megemészthetetlen észtert tartalmaz, a legtöbb ajánlás szerint 170-200 grammnál többet nem szabad elfogyasztani a halból, azaz elviekben ha ennél kevesebbet fogyasztunk, nem lesz bajunk.
A kígyómakréla fogyasztásának egy másik, jóval ritkább hatása a makrélamérgezés. Ez akkor jelentkezik, amikor a bomlásnak indult húsban toxin, feltehetőleg hisztamin termelődik. Ez az anyag allergiás reakciót is kiválthat, így a mérgezést gyakran tévesen ételallergiaként azonosítják.
A makrélamérgezés tünetei igen változatosak, és 10-30 perccel a fogyasztás után jelentkeznek. Enyhébb esetekben a mérgezés fejfájást, hányingert, izzadást, szédülést, illetve száj- és torokégést vált ki. Szélsőségesebb esetekben viszont homályos látást, légzési nehézséget, nyelvduzzanatot vagy éppen halált is okozhat.
A lap szerint valószínűsíthető, hogy a Thaiföldön meghalt magyar férfi vajhal elnevezés alatt kígyómakrélát fogyasztott, az utolsó estére tartogatott korlátlan fogyasztás miatt pedig vélhetően az ajánlott mennyiségnél is többet evett a halból.
Címkép: Pixabay